Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Απολογισμός ενεργειών και στόχων από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ





Η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Ιωαννίνων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Νίκος Σιορόκας προχώρησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε αναλυτικό απολογισμό ενεργειών και στόχων. 

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος τόνισε ότι το διάστημα που προηγήθηκε σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν, εκκρεμότητες έκλεισαν και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα. 

«Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ διαχειρίζεται τα ακίνητα του Δήμου. Αυτό έκανε μέχρι τώρα. Η αποτελεσματική διαχείριση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας στοχεύει στην αστική ανάπτυξη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου. Για τη δημοτική αρχή ωστόσο αποτελεί πλέον το όχημα για να φτάσουμε στη σύσταση ενός νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού, που θα αποτελεί ένα ευέλικτο εργαλείο του Δήμου, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας εποχής. 

Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε τους αμέσως επόμενους μήνες να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Να έχουμε δημιουργήσει μία Αναπτυξιακή που χωρίς τις αγκυλώσεις του δημοσίου και τη γραφειοκρατία θα αξιοποιεί όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες. 

Μια Αναπτυξιακή που μεταξύ άλλων θα στοχεύει στην ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης. Μια Αναπτυξιακή που μεταξύ άλλων θα στοχεύει στην ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης» όπως ανέφερε. 

Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες (υγειονομική κρίση) της περιόδου διοίκησης του σημερινού Δ.Σ, οι στόχοι που έθεσε με την ανάληψη των καθηκόντων του υλοποιούνται με συνέπεια ενώ παράλληλα τα οικονομικά της επιχείρησης παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. 

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ προχώρησε στην παρουσίαση του έργου που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, καθώς και στους μελλοντικούς στόχους, για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας της Εταιρείας, ώστε να μετατραπεί σε ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο. 



Μέχρι σήμερα 

Ενδεικτικά μέχρι σήμερα: 

Η επιχείρηση λειτουργεί για πρώτη φορά σε ανεξάρτητο χώρο, με λειτουργικό και πλήρως εξοπλισμένο γραφείο επί της οδού Κωλλέτη 4Γ. 

Αναπτύχθηκε το logo της εταιρείας. 

Προσελήφθη οικονομολόγος ως εξωτερικός συνεργάτης με καθημερινή παρουσία στα γραφεία της ΔΗΑΝΕΤΑΙ και έτσι υποστηρίζεται η αυτόνομη λειτουργία της και η μείωση της λειτουργικής της εξάρτησης από τις υπηρεσίες του Δήμου. 

Εξοφλήθηκαν εφάπαξ οι οφειλές στο ΙΚΑ ύψους 82.940,48 ευρώ με κέρδος την ποσοστιαία έκπτωση. 

Από τα σημαντικότερα ζητήματα που επιλύθηκαν μέχρι σήμερα είναι η οριστική παραλαβή της «ΟΑΣΗΣ», θέμα που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2016. Το θέμα πήγαινε από αναβολή σε αναβολή τα τελευταία χρόνια, χωρίς λύση και έτσι η ΔΗΑΝΕΤΑΙ ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης 

Παράλληλα, επιλύεται το πρόβλημα θέρμανσης στον χώρο της «ΟΑΣΗΣ» μέσω της εγκατάστασης φορητού μηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού περίπου 12.000 ευρώ με πόρους της ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι., μετά από σχετική Τεχνική Έκθεση που συνέταξε εξωτερικός συνεργάτης. 

Στόχος η διασφάλιση της επόμενης μέρας για ένα κτίριο σημείο αναφοράς για την πόλη. 

Παρατάθηκε η ισχύς της σύμβασης μίσθωσης της «Κυρά Φροσύνης» ακινήτου ιδιοκτησίας της μονομετοχικής ανώνυμης εταιρείας, για εννέα έτη όπως είχε συμφωνηθεί. 

Ενοικιάστηκε το καφενείο – αναψυκτήριο και εστιατόριο στη Λαχαναγορά Σταυρακίου Ιωαννίνων. 

Ελήφθησαν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης από την καταβολή ενοικίου σε ακίνητα της ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Ι. στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη διασπορά του κορωνοϊού. 

Εξοφλούνται με συνέπεια όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας (προμηθευτές, εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ.). 

Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ συμμετέχει ενεργά στις δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου. Ειδικότερα συμμετείχε στο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2019, ενώ συμμετέχει και στις δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. 

Κατατέθηκε αναλυτικός επιχειρησιακός σχεδιασμός στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, με δράσεις αξιοποίησης ακινήτων, αλλά και δράσεις αναπτυξιακής κατεύθυνσης. 

Τέλος αποτέλεσμα της προσπάθειας αξιοποίησης των παλιών επισφαλειών της επιχείρησης προς την κατεύθυνση μείωσης των φορολογικών της υποχρεώσεων ήταν η μη πληρωμή Φόρου Εισοδήματος για τη χρήση 2019. 



Μεσοπρόθεσμοι στόχοι 

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Ιωαννίνων ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019 και οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι του, όπως περιγράφονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών 2020-2023, είναι οι εξής: 

Η στελέχωση της επιχείρησης με μόνιμο προσωπικό και η ανάπτυξη οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. 

Η διευθέτηση του συνόλου των δικαστικών εκκρεμοτήτων που αφορούν τα ακίνητα που διαχειρίζεται η επιχείρηση. 

Η ανάπτυξη δράσεων δικτύωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας από άλλους δημόσιους αναπτυξιακούς φορείς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων. 

Η υποστήριξη του Δήμου στον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του. 

Η ανάπτυξη αναλυτικού business plan για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων που εκμεταλλεύεται η εταιρεία. 

Η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΚΕ.Κ.Ω.Π και των δυνατοτήτων κτηριακής παρέμβασης και κατ’ επέκταση της βέλτιστης αξιοποίησής του από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ. 

Η υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της επιχείρησης (για παράδειγμα ενεργειακή κοινότητα). 

Η συμμετοχή της επιχείρησης ως εταίρος σε συγχρηματοδοτούμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

Η συμμετοχή σε δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου καθώς και σε εορταστικές –επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών με στόχο την εξωστρέφεια της επιχείρησης και της πόλης. 

Η ενεργός συμμετοχή της Εταιρείας στη δημιουργία νέας Διαδημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου. 

«Ο κατάλογος των παραπάνω προτεινόμενων στόχων / δράσεων παρουσιάζει σε αδρές γραμμές το όραμα μας για τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ. Μέσα από τη διαδικασία των διοικητικών συμβουλίων και με στόχο τη συνεχή βελτίωση οι δράσεις μας εξειδικεύονται και επεκτείνονται με τη συνεισφορά όλων των μελών του συμβουλίου. Εξάλλου, στόχος μας δεν είναι οι μονομερείς αποφάσεις, αλλά οι συλλογικές, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις – παρατηρήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η αναζήτηση εσόδων από διάφορες πηγές, διαφορετικές από αυτές που έχουμε μέχρι στιγμής (μισθώματα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο της εστίασης) αποτελεί μονόδρομο για τη μείωση των επισφαλειών ειδικά σε περιόδους κρίσεων με στόχο την οικονομική θωράκιση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας» ανέφερε ο κ. Σιορόκας. 

Ακολούθως, παρουσίασε τις σημαντικότερες προτεραιότητες της ΔΗΑΝΕΤΑΙ: 

Σύσταση ενεργειακής κοινότητας (ΕΚΟΙΝ) 

Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ αναπτύσσει πρωτοβουλίες ωρίμανσης για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας (ΕΚΟΙΝ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με συμμετέχοντες το Δήμο Ιωαννιτών και τα Νομικά του Πρόσωπα. 

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ εξετάζεται η κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου 1 MW και η αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας του προς όφελος τόσο των μελών της προτεινόμενης ΕΚΟΙΝ (με τη μείωση του ενεργειακού κόστους των δομών τους) όσο και με την παροχή ενέργειας σε νοικοκυριά μετά τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου. 

Μετά από ενδελεχή έρευνα κατατέθηκε αίτημα προς την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου για την παραχώρηση αγροτεμαχίων με σκοπό την υλοποίηση επένδυσης Α.Π.Ε., ενώ με αποφάσεις του Δ.Σ. προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. 

Συμμετοχή στη σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας 

Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ συμμετέχει στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μέτοχο το Δήμο Ιωαννιτών και άλλους ΟΤΑ. Ο Οργανισμός (Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος) φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κεντρικό μοχλό ανάπτυξης του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου