Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Δομπόλη και ΔΕΥΑΙ οι παρεμβάσεις του Θ. Μπέγκα στο δημοτικό συμβούλιο


Για μια πολιτική κυβίστηση εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων σε ότι αφορά την αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου.



Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπέγκας ανέδειξε την αγωνία της δημοτικής αρχής να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που η ίδια δημιούργησε μετά τη συνάντηση του Δήμαρχου με τον πρωθυπουργό, όπου ο κ. Ελισάφ αιτήθηκε την μεταβίβαση της κυριότητας του κτιρίου προκειμένου να στεγάσει εκεί το Δημαρχείο.

«Προφανώς η κίνηση αυτή έγινε χωρίς καμία προεργασία και γι’ αυτό στην πορεία η αρχική σκέψη άρχισε να αποδομείται. Βέβαια δεν είναι κακό να μεταβάλεις την άποψή σου όταν διαπιστώνεις ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αρκεί να έχεις το πολιτικό θάρρος να το παραδεχτείς», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παράταξή του με δελτίο τύπου που εξέδωσε επικρότησε την πρωτοβουλία Περιφέρειας και Δήμου για τη διεκδίκηση της κυριότητας του κτιρίου, δηλώνοντας υπέρμαχος τέτοιων διεκδικήσεων από πλευράς των τοπικών φορέων.

«Γνωρίζετε πόσο μεθοδικά διαχειριστήκαμε και ολοκληρώσαμε διεκδικήσεις εκτάσεων όπως αυτές των πρώην Στρατιωτικών Φούρνων και Φυλακών αλλά και του Πάρκου Πυρσινέλλα, έχοντας πάντα ως αρχή την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης πρότασης αξιοποίησης επαρκώς μελετημένη, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ωριμότητα υλοποίησης. Κι ενώ πετύχαμε όσα προανέφερα, δεν επικοινωνήσαμε ποτέ με κορώνες τις διεκδικήσεις μας αυτές, αντίθετα δουλέψαμε για να έχουμε έτοιμες προτάσεις για την αξιοποίησή των ακινήτων. Αυτό λέγεται απεύθυνση στην κοινωνία με ρεαλισμό και ειλικρινή λόγο κι όχι με λαϊκισμό», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια έθεσε στο δημόσιο διάλογο τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το κτίριο της οδού Δομπόλη:

Αρκούν τα τετραγωνικά του ακινήτου για την φιλοξενία των υπηρεσιών του δήμου;

Διατίθεται επαρκής περιβάλλοντας χώρος για πάρκινγκ;

Επιλύεται το κυκλοφοριακό ζήτημα που θα προκύψει;

Τέλος, επισήμανε ότι η παράταξή του υποστηρίζει τόσο στον προγραμματικό της λόγο όσο και σήμερα ότι οι χρήσεις του κτιρίου της Δομπόλης θα πρέπει να συνάδουν με τον ιστορικό του χαρακτήρα, δηλαδή την Παιδεία και τον Πολιτισμό, συνδυαστικά με δράσεις υψηλού επιπέδου και εξωστρέφειας που θα προβάλλουν τον τόπο.


Για το ΚΕΠΑΒΙ

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα όσα η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» έκανε για την μεταστέγαση του Δημαρχείου και των υπηρεσιών του δήμου στο ΚΕΠΑΒΙ, ο κ. Μπέγκας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δουλέψαμε μεθοδικά την πρότασή αυτή και φτάσαμε σε προχωρημένο επίπεδο την μελέτη με απόλυτο σεβασμό στη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ την οποία είχαμε ισότιμο συνομιλητή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η πρόθεσή μας έγινε έγκαιρα γνωστή στην κοινωνία μέσω της διαβούλευσης για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού του συγκεκριμένου τμήματος του παραλιμνίου μετώπου ( Παλιά Σφαγεία, Στρατιωτικές φυλακές, ΚΕΠΑΒΙ).

Διασφαλίσαμε τις βασικές αρχές σχεδιασμού: χωροθέτηση υπηρεσιών, λειτουργία περιβάλλοντα χώρου, κυκλοφοριακή λειτουργία, ΚΕΝΑΚ και ενεργειακή αναβάθμιση.

Ο κ. Ελισάφ αρνείται την ύπαρξη όλων αυτών θεωρώντας τόσο εμάς όσο και την γιαννιώτικη κοινωνία αφελείς.

Ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών οι οποίοι ήταν άμεσοι συνεργάτες στη μελέτη μαζί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς που την χρηματοδότησε».

Μάλιστα, επέδειξε σε όλο το Σώμα το συνοπτικό τεύχος παρουσίασης της μελέτης, το κατέθεσε στο Προεδρείο και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου ενδιαφέρεται να ενημερωθεί.

ΔΕΥΑΙ

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», αναφέρθηκε επίσης στα πολλά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας πως ευτυχώς η κακοκαιρία «Μήδεια» πέρασε για λίγο από την περιοχή μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας έμελε, αφού η ΔΕΥΑΙ πιάστηκε για ακόμα μια φορά στον ύπνο».

Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ασκήσει κριτική με όρους λαϊκισμού για την πολύωρη διακοπή νερού την ημέρα που η «Μήδεια» περνούσε από την περιοχή μας, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η παράταξή του δεν εξέδωσε εν θερμώ καμία ανακοίνωση τις ημέρες εκείνες.

Πρόσθεσε δε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την διανομή νερού, άσχετα αν αυτή κινήθηκε στα όρια της αξιοπρέπειας και της επικινδυνότητας για τους πολίτες λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της πανδημίας.

«Δεν μπορώ όμως να μην θυμίσω ότι η Δημοτική Αρχή και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ επέλεξε να διακόψει βίαια μια επίπονη προσπάθεια εξυγίανσης που ξεκίνησε στη θητεία μας», ανέφερε στη συνέχεια, φέρνοντας ως παραδείγματα τις υποθέσεις της προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή αλλά και της διερεύνησης ζητημάτων μισθοδοσίας των υπάλληλων, που δεν προχώρησαν με την ανάληψη της νέας διοίκησης.

«Επιλέξατε να χαϊδέψετε αυτιά. Και προεκλογικά και μετεκλογικά. Η διοίκηση γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα μας απασχολήσει ένα πολύ σοβαρό θέμα της Επιχείρησης για το οποίο εμείς δεν θα λαϊκίσουμε αλλά θα πούμε αλήθειες. Άλλωστε οι παθογένειες της ΔΕΥΑΙ είναι χρόνιες και σε καμία περίπτωση δεν φταίει η δική μας δημοτική αρχή. Γνωρίζουμε όλοι πως για να εξυγιανθεί η Επιχείρηση χρειάζονται συνέργειες, αλλά ορισμένα μέλη της σημερινής δημοτικής αρχής που μετείχαν και στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θέλησαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Κάλεσε μάλιστα τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να λάβει πρωτοβουλίες για διαπαραταξιακές συναινέσεις, στη λογική των ομάδων εργασίας που θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις.


Βιολογικός καθαρισμός – Λυματολάσπη

Μένοντας στα θέματα της ΔΕΥΑΙ, ο κ. Μπέγκας σχολίασε τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την εξέλιξη του διαγωνισμού που αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Σε ότι αφορά το πρώτο έργο, τόνισε πως είναι μόλις το πρώτο βήμα μπροστά που κάνει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ μετά από ενάμιση χρόνο, αφού επέλεξε να μην δώσει ούτε μια μάχη, αλλά αντίθετα να «συνεργαστεί» με τον χρόνο και την αδράνεια.

«Γνωρίζουν όλοι ότι παλέψαμε μέχρις εσχάτων για να σώσουμε το έργο του βιολογικού και των δικτύων αποχέτευσης από την απένταξή τους. Γνωρίζουν επίσης ποιοι ήταν αυτοί που παρεμπόδιζαν την εξέλιξη του διαγωνισμού χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια. Δε νομίζω ότι πρέπει να πανηγυρίζετε ακόμα γιατί ο δρόμος μέχρι το τέλος είναι μακρύς και οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις βαραίνουν αποκλειστικά τη δική σας διοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Αναφορικά δε με τη διαχείριση της λυματολάσπης, τόνισε πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες με πλασματικά στοιχεία εξοικονόμησης πόρων, την ώρα που αν δεν είχε ακυρώσει τον διαγωνισμό που η προηγούμενη διοίκηση της Επιχείρησης είχε κάνει, αυτή τη στιγμή η λυματολάσπη θα είχε απομακρυνθεί.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ διερωτήθηκε αν είναι σε θέση να απαντήσει στο πότε θα απομακρυνθεί η λυματολάσπη, κάτι που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του Βιολογικού.

Καταλήγοντας, τόνισε τα εξής:

«Η δημοτική αρχή της φάμπρικας των αναθέσεων δεν μπορεί να μέμφεται εμάς επειδή επιλέξαμε έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την απομάκρυνση της λυματολάσπης».

Τέλος, με αφορμή το δελτίο τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του ελεγκτικού συνεδρίου για το έργο του Βιολογικού, υπογράμμισε ότι από τη θέση του Δημάρχου την προηγούμενη δημοτική περίοδο επανέλαβε πολλές φορές πως δεν πρόκειται ποτέ να μηδενίσει το έργο καμίας δημοτικής αρχής, κι πως αναγνώρισε ό,τι είχαν προσφέρει στον τόπο οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Πρόσθεσε όμως ότι από το σημείο αυτό μέχρι τη διεκδίκηση δαφνών που δεν αναλογούν σε κάποιους, υπάρχει μεγάλη απόσταση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου