Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

“Μεγάλος Αδελφός”: Θέλουν να διαβάζουν τα μηνύματα στο Messenger



Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του σουηδικού νόμου για την ανάγνωση των μυστικών δεδομένων, η πολιτεία θέλει τώρα να αυξήσει τον αριθμό των εφαρμογών που μπορούν να 




αναζητηθούν και να υποκλαπούν, συμπεριλαμβανομένων των Messenger και Signal. Ο λόγος είναι ότι, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, οι εγκληματίες έχουν εγκαταλείψει τώρα συστήματα όπως το Encrochat αφού η αστυνομία κατάφερε να “σπάσει” την κρυπτογράφηση του.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους έγινε γνωστό το χακάρισμα από την αστυνομία του Encrochat και πολλοί εγκληματίες χρήστες εγκατέλειψαν την εφαρμογή.

Αλλά ακόμη και αν η διαφάνεια της υπηρεσίας έχει οδηγήσει σε αρκετές διώξεις, τα εγκλήματα συνεχίζονται και η αστυνομία ζητά αλλαγή του νόμου , που θα επιτρέψει την παρακολούθηση των ανθρώπων χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη υποψία για έγκλημα, κάτι που είναι η απαίτηση σήμερα.

“Πρέπει να εργαστούμε πιο προληπτικά και να μην φτάσουμε αργότερα όταν θα έχουν πλέον πραγματοποιηθεί οι δολοφονίες”, λέει η Linda H Staaf, επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της χώρας.



Το αίτημα της αστυνομίας υποστηρίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών Mikael Damberg , ο οποίος χαρακτηρίζει τον νόμο για την ανάγνωση μυστικών δεδομένων «σχεδόν επαναστατικό» με νομικά ασφαλή τρόπο. Τονίζει επίσης ότι ταυτόχρονα διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων για μυστική παρακολούθηση.

“Θα θέλαμε να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές, τώρα μπορεί να γίνει αντίστροφα μέσω μυστικής ανάγνωσης δεδομένων, αλλά θέλουμε να έχουμε πιο εύκολα πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το messenger. Πιστεύω επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για νέα εργαλεία για την αστυνομία στο μέλλον, ώστε να μην αλλάζουν απλώς πλατφόρμες” αναφέρει ο Ντάμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου