Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Σοβαρή κρίση βλέπει ο Τούρκος ANΥΠΕΞ: Δείξαμε υπερβολική υπομονή σε Ελλάδα και Κύπρο



Νέες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμάτσι, έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» όσον.. αφορά στο κυπριακό, οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε ομηρία». «Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», όπως σημείωσε ο ίδιος.




Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, από τη Λισαβόνα όπου βρέθηκε την Πέμπτη (2/6), σημείωσε ότι «ως κοσμική χώρα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι πολύ πιο σημαντική και επωφελής από οποιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, καθώς και να συμβάλει στην πλήρη ενσωμάτωση 25 εκατομμυρίων μουσουλμάνων στις χώρες της ΕΕ» και πρόσθεσε:

«Κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν μπορεί να συμβάλει όσο η Τουρκία στον σεβασμό όλων των χρωμάτων, όλων των διαφορών, της συνύπαρξης και της σταθερότητας στην ΕΕ».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο όφελος της Τουρκίας για την ΕΕ θα είναι ότι είναι μια κοσμική χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία του» και πρόσθεσε ότι η συμβολή της Τουρκίας στην οικονομία, την άμυνα, την ασφάλεια, τη γεωπολιτική και άλλα ζητήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί.
«Ρατσιστικό μέρος η Ε.Ε»

«Στα μάτια του μουσουλμανικού κόσμου, η Ευρώπη είναι ένα ιμπεριαλιστικό, προκατειλημμένο, λιγότερο ανεκτικό και μερικές φορές ρατσιστικό μέρος. Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, σε άλλους πολιτισμούς και στην εξάλειψη των κακών εικόνων της ΕΕ».

Ο Καϊμάτσι πρόσθεσε ότι η συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της μετανάστευσης και της ενέργειας δεν μπορεί να ενισχυθεί λόγω της στάσης των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων ηγετών.

Αυτό πρέπει να τελειώσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, εξετάζοντας την Τουρκία ως χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην Ένωση», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου