Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Οδηγίες για τις αγορές ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα



Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, ενημερώνονται οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες για τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τη διάθεση κρεάτων, οπωρολαχανικών, αυγών κ.α..

Αναλυτικά:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

2. Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται µόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία. Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός σφαγείου.

3. Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:

Σφάγια ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα φέρουν:

• σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (CE),

• σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» ή καρτελάκι με όλες τις σχετικές πληροφορίες ημερομηνία σφαγής ,προέλευση, κωδικό σφαγείου.

Σφάγια που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:

• σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (CE).

Σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν:


• την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής της κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικού σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Σφάγια που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν

• την σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

*Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

5. Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δεν φέρει σήμανση καταλληλότητας.

6. Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

7. Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

9. Σε όλη την διάρκεια του έτους οι λιανοπωλητές κρεοπώλες πωλούν τις συκωταριές και τα κεφαλάκια αμνοεριφίων χωριστά του κρέατος από το οποίο προέρχονται. Στην περίπτωση αυτή τα κεφαλάκια πωλούνται με το τεμάχιο και οι συκωταριές με το κιλό. Εξαίρεση γίνεται μόνο την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά όπου δύναται να πωλούν αμνοερίφια μαζί με τα κεφάλια και τις συκωταριές τους.

10. Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:

Α. Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/κιλό)

Β. Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά.

Γ. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βόειου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με τις υποχρεωτικές ενδείξεις της επισήμανσης από τα σφαγεία.

Δ. Την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.

Ε. Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.

ΣΤ. Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα.

Β. Όσον αφορά τα αυγά:

1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους (κτηνιατρικός αριθμός έγκρισης συσκευαστηρίου αυγών) όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095).

Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:

 μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

 κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

 κωδικό αριθμό εκτροφής

2. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.

3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Γ. Ενδείξεις επί συσκευασμένων τροφίμων & λοιπών προιόντων

1. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και στην επισήμανση τόσο των συσκευασμένων προϊόντων όσο και των ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.) τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγής-ανάλωσης προϊόντος.

2. Προσοχή στις τοξικές βαφές αυγών. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα τροφίμων & ποτών.

3. Για όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην κατανάλωση με οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να υπάρχουν πινακίδες λιανικής πώλησης στους χώρους διάθεσης, επί των οποίων αναγράφονται, η τιμή, η ονομασία, και η ποιότητα, η σύνθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπου απαιτείται.

Δ. Υποχρεώσεις καταστημάτων εστίασης αναψυχής.

Τα καταστήματα ομαδικής εστίασης και αναψυχής και τα λοιπά παρόμοια καταστήματα έχουν υποχρέωση να διαθέτουν ικανό αριθμό τιμοκαταλόγων για όλα τα προσφερόμενα είδη , οι οποίοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες , και πριν από την παραγγελία πρέπει να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη.

Τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν αναρτημένο τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος. Επίσης τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής , και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο « ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ », το οποίο πρέπει να υπάρχει σε ειδική θήκη τοποθετημένη σε εμφανές σημείο για τους πελάτες , δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

Συστάσεις προς καταναλωτές

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το πασχαλινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή.

Συστάσεις προς επιχειρήσεις

Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διέπουν την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. Για την τήρησης των παραπάνω απαιτήσεων και υποχρεώσεων λειτουργούν έκτακτα κλιμάκια ελέγχου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Ν. 4235/2014.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού Δ/νσης Ανάπτυξης βρίσκονται πάντα στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση ή καταγγελία. (τηλ. 26510 25191, 26510 87159 – Δ/νση Κτηνιατρικής και τηλ. 26510 87103 έως 26510 87106 – Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου