Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αντικαπνιστικός «πονοκέφαλος» για τους επιχειρηματίες εστίασης!

Αντικαπνιστικός «πονοκέφαλος» για τους επιχειρηματίες εστίασης!




Ενώ ξεκινούν σ’ όλη την Ήπειρο έλεγχοι απ’ τις αρμόδιες αρχές…
Αντικαπνιστικός «πονοκέφαλος» για τους
επιχειρηματίες εστίασης!
«Οι πελάτες μας τιμωρούν επειδή… εφαρμόζουμε το νόμο»,
τονίζει στον «Π.Λ.» γνωστός ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ
• Απ’ τα σχολεία ξεκίνησαν οι επιθεωρητές, αναφέρει
ο Γεν. Διευθυντής Δημ. Υγείας Ι. Νικόπουλος.




• «Πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ και επιχειρήσεων εστίασης των Ιωαννίνων προκαλεί η εκ νέου εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Υγείας.
Έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές και κυρίως από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στην

περιοχή μας, με τους επόπτες να μπαίνουν πρώτα στα σχολεία και είναι πια ζήτημα ωρών να περάσουν και σε χώρους εστίασης. Πάντως, οι επιχειρηματίες, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, επιχειρούν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου που επιτάσσει απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Οι καπνιστές πελάτες όμως δεν το… βάζουν εύκολα κάτω και «τιμωρούν» τα μαγαζιά εκείνα τα οποία δεν επιτρέπουν το κάπνισμα, επιλέγοντας χώρους πιο… ελαστικούς όσον αφορά τη νομοθεσία, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το τζίρο των καταστημάτων που έχουν ήδη υιοθετήσει το νόμο!
Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να διορθωθεί η αδικία. Να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός σε κάθε δημόσιο χώρο και στα Γιάννενα, χωρίς εξαιρέσεις και για να γίνει αυτό απαιτούνται εντατικοί έλεγχοι απ’ τις αρμόδιες αρχές, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Αυτό, εξάλλου, ζητάει με εγκύκλιο που απέστειλε στους Εισαγγελείς Εφετών ανά την Ελλάδα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία καθορίζει και τις αρχές που έχουν την αρμοδιότητα εφαρμογής του νόμου!

«Οι νόμιμοι… τιμωρούνται»
«Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η αδικία που επικρατεί στα Γιάννενα σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν μπορεί εμείς οι νομιμόφρονες που απαγορεύουμε το κάπνισμα στους χώρους μας να… τιμωρούμαστε χάνοντας πελάτες, τους οποίους κερδίζουν μαγαζιά που ακόμη επιτρέπουν το τσιγάρο», τόνισε χθες στον «Π.Λ.» Γιαννιώτης επιχειρηματίας που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Όπως ανέφερε, έλεγχοι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει στα μαγαζιά και το γεγονός αυτό αποβαίνει τελικά εις βάρος όσων ακολουθούν το γράμμα του νόμου!

Ο Γιάννης Νικόπουλος
Τα ελεγκτικά κλιμάκια έχουν φτιαχτεί εδώ και 20 περίπου ημέρες και οι επόπτες δημόσιας υγείας έχουν ξεκινήσει ήδη ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σ’ όλη την περιφέρεια, ανέφερε απ’ την πλευρά του στον «Π.Λ.» ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Νικόπουλος. Οι επιθεωρητές επέλεξαν να ξεκινήσουν απ’ τα σχολεία ως πιο ευαίσθητους χώρους και ήδη έχουν επισκεφθεί αρκετές μονάδες όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο. Είναι λοιπόν κυριολεκτικά θέμα ωρών να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και στα καταστήματα εστίασης, ενώ ο κ. Νικόπουλος είπε χθες πως σε 15 μέρες περίπου αναμένει να του φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Γενικά εφαρμόζουν
Πάντως, είναι γεγονός ότι με την επίσημη έναρξη της εκ νέου εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου η πλειοψηφία εστιατορίων, καφέ-μπαρ και λοιπών χώρων εστίασης στα Γιάννενα επιχειρεί να συμμορφωθεί αφήνοντας κατά μέρους «κόλπα» όπως η διαίρεση ενός ενιαίου χώρου σε καπνιστών και μη καπνιστών που υιοθετήθηκε κατά κόρον πριν από έξι περίπου χρόνια, όταν και είχε ψηφιστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Φυσικά κι εδώ δεν λείπουν οι εξαιρέσεις…

Εγκύκλιος για το κάπνισμα
Να εφαρμοστεί έστω και τώρα, σχεδόν έξι χρόνια μετά την ψήφιση του, ο νόμος Λοβέρδου ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιο που απέστειλε προς τους κατά τόπους Εισαγγελείς.
Με την εγκύκλιο η κ. Κουτζαμάνη ζητά να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.
Όπως τονίζει, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης.
Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Σε χώρους αναμονής
Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Οι εποπτικές αρχές
Τέλος, η κ. Κουτζαμάνη στην εγκύκλιό της αναφέρει τις αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης τους καπνίσματος και την επιβολή κυρώσεων. Οι αρχές αυτές είναι: οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) β’ βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία, οι υπάλληλοι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης ΕΟΤ του υπουργείου Πολιτισμού, οι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ο τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, οι γιατροί και οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ, οι επόπτες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας και οι λιμενικές αρχές.
ΖΕΤΑ ΜΑΚΡΗ: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για το κάπνισμα…

• Σημαντικά αλλά όχι ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή. Και παρά τα υψηλά πρόστιμα, όπως είπε, που προβλέπονται από τον νόμο για όσους παρανομούν, δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά. Μάλιστα, σε μια περίπτωση στην Ανατολική Μακεδονία, τόνισε η κ. Μακρή, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 32.000 ευρώ!
Η Υφυπουργός δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για «να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους». Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά την εγκύκλιο που είχε σταλεί από το υπουργείο Υγείας, από τις 29-10-2013, σε όλα τα νοσοκομεία, διαπίστωσε κατά την επίσκεψη της σε δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ότι και στις δύο κάπνιζαν οι ίδιοι οι γιατροί!


www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου