Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Αβραάμ Ζεληλίδης: «Τα κοιτάσματα της Ελλάδας καλύπτουν 3 φορές το δημόσιο χρέος»


Αβραάμ Ζεληλίδης: «Τα κοιτάσματα της Ελλάδας καλύπτουν 3 φορές το δημόσιο χρέος»


Κανένας «διεθνής παράγων» ή «εχθρός» δεν ευθύνεται για τη μη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, αλλά το ίδιο το εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν θέλει την εκμετάλλευσή του. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Καθηγητής Γεωλογίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ. Αβραάμ Ζεληλίδης, μετά από χρόνια έρευνας και συνομιλίες με εκπροσώπους κολοσσών της Ενέργειας.

Τα αποθέματά μας καλύπτουν 3 φορές το δημόσιο χρέος, θα προσδώσουν έως 500.000 θέσεις εργασίας, ο Πρίνος διαθέτει πενταπλάσια αποθέματα από αυτά που αντλήθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, που πολεμήθηκε όσο λίγοι από το πολιτικό σύστημα, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί να αρχίσουν οι έρευνες. Σχετικά με τον ΤΑΡ κάνει την πρόβλεψη ότι κατά 70% δεν θα γίνει, τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα τη θέση του.

Κύριε καθηγητά, για ποιο λόγο δεν μπήκε στη διαδικασία να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο η χώρα μας; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η απροθυμία που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια;

Είκοσι χρόνια ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο και προσπαθώ να καταλάβω ποιος φταίει. Τη μια έλεγα ότι φταίνε οι Αμερικάνοι, αλλά απ’ ότι φαίνεται έχουν λύσει το πρόβλημα τους και δεν ενδιαφέρονται. Βρήκαν το σχιστολιθικό αέριο και το σχιστολιθικό πετρέλαιο, βρήκαν επίσης καινούριες πηγές και επειδή έχω μιλήσει με πολλές πετρελαϊκές εταιρίες, διαπίστωσα ότι δε φταίνε οι Αμερικάνοι. Στη συνέχεια, είπα, μπορεί να φταίνε οι Ρώσοι. Ήρθα σε επαφή με κάποια ρώσικη εταιρία και η απάντηση που μου έδωσαν οι εκπρόσωποί της είναι ότι δεν ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη Μεσόγειο…

Γιατί μπήκατε σ’ αυτήν τη διαδικασία;

Διότι διαπίστωσα ότι το πολιτικό σύστημα με πολεμάει και πως εξυπηρετεί ντόπια συμφέροντα. Κατάλαβα πως δε θέλουν να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος κι έτσι όχι μόνο σταμάτησα τις πιέσεις ενημέρωσής τους, αλλά απευθύνθηκα και στο εξωτερικό, προκειμένου οι ξένες εταιρίες –μετά τα δεδομένα που τους παρουσίασα– να πιέσουν αυτές την ελληνική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Δε σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι παρά την ενδελεχή ενημέρωσή τους δεν ανταποκρίθηκαν; Να υποθέσουμε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την ελληνική κυβέρνηση και τους εμπόδισαν κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες, όπως αυτοί που εισάγουν το φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια;

Μ’ αυτόν τον τρόπο αναφέρεστε σε μια ομάδα ανθρώπων που εξυπηρετούνται. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες. Για παράδειγμα, αυτές που εισάγουν ή μετακινούν πετρέλαιο. Παρόλα αυτά, εγώ θα σας πω ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Οι επαφές μου στην Αμερική έδειξαν ότι μεγάλοι κολοσσοί ενδιαφέρονται για τη Μεσόγειο, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να έρθουν. Αυτό τόνισα και στην επιστολή που απέστειλα προς τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Μανιάτη. Οι ξένοι δεν αμφισβητούν ότι υπάρχουν κοιτάσματα, αλλά θέτουν δυο συγκεκριμένα ζητήματα: φορολογικό και καθυστερήσεις. Οι ξένοι θέλουν σταθερό φορολογικό σύστημα. Αυτήν τη στιγμή, το Μαυροβούνιο έχει το χειρότερο φορολογικό σύστημα για τους επενδυτές, ωστόσο πήγαν γιατί το πλάνο τούς «βγαίνει». Όπως καταλαβαίνετε, όσο δεν κάνουμε κάτι για να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις και δεν προωθούμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, δε θα μας πάρει κανείς στα σοβαρά.

Μπορείς να «παίξεις» με την πετρελαϊκή βιομηχανία;

Όχι, βέβαια. Εγώ θα ήθελα να έχουν μπει στο «κόλπο» για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου οι ξένες εταιρίες, ακόμη και αν ο ένας από τους όρους του μνημονίου θα ήταν τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να πάνε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Θα ήμουν χαρούμενος αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι τα κοιτάσματα είναι τριπλάσια από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Το θέμα είναι αν όλο το ποσό από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα το εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση ή αν θα πάρει μόνο ένα μικρό μέρος από το συνολικό κέρδος…

Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Το θέμα είναι ότι το λένε, άλλα δεν το κάνουν. Ο κ. Μανιάτης εξήγγειλε πολλές φορές ότι θα δημιουργήσουμε ένα Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, αλλά, απ’ ότι φαίνεται, δε θα κάνει τίποτα. Σε λόγια και παραμύθια είμαστε καλοί, στις πράξεις κολλάμε λίγο. Να σας πω μόνο ότι εισπράξαμε 1 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα του OpenDoorκαι τα χρήματα αυτά έχουν… εξαφανιστεί! Τα πήρε το υπουργείο Οικονομικών. Θα μπορούσαν με τα χρήματα αυτά να θέσουν σε λειτουργία τον Φορέα Υδρογονανθράκων. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ διόρισε πρόεδρο του Φορέα την κ. Σταματάκη και η ΝΔ αντιπρόεδρο τον κ. Γεωργακόπουλο, αυτός παραμένει ανενεργός, διότι δε στελεχώνεται.

Και τελικά τι θα γίνει; Θα μείνουν όλα στον αέρα;

Εκτιμώ ότι λόγω των εξελίξεων στην περιφέρειά μας, θα ξεκινήσει κάποια στιγμή η διαδικασία αξιοποίησης. Εμείς πιστεύουμε ότι η ενεργειακή ασφάλεια περνάει από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 10 δισ. κυβικά μέτρα μεθανίου για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης για τα επόμενα 50 χρόνια. Τα έχουμε; Εγώ πιστεύω ότι τα έχουμε. Αν αυτό που λέω το πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι, τότε θα πιέσουν την περιφέρεια να κάτσει να μιλήσει με την Ελλάδα. Αναφέρομαι στην Τουρκία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Αλβανία. Αν δεν καθοριστεί η ΑΟΖ –γιατί στην ουσία γι’ αυτό μιλάμε– δεν μπορεί να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα για την Ευρώπη.

Αυτή η πίεση θα οδηγήσει στη δίκαιη εκμετάλλευση ή σε μια συνεκμετάλλευση με ό,τι σημαίνει αυτό για τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Εδώ νομίζω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρέπει να παίξουμε τον καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση της Ελλάδας. Για να αποφύγουμε το ξεπούλημα. Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη να πιέσει τη Λιβύη και να την αναγκάσει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη χώρα μας. Αυτό που λέω δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΕ. Δεν γίνεται να «περνάει» μονίμως αυτό που θέλει η Γερμανία. Οι Γερμανοί έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Είδατε καμία αντίδραση από την πλευρά τους στο θέμα της Ουκρανίας; Έλυσε το πρόβλημά της με τον Αγωγό της Βαλτικής που ξεκινάει από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία. Τους ένοιαξε αν η Ελλάδα παγώσει την επόμενη χρονιά, γιατί δεν έχει φυσικό αέριο από την Ουκρανία;

Πόσο μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τη χώρα μας;

Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι πάμε να αξιοποιήσουμε το αζέρικο αέριο, χωρίς να μας νοιάζει η αξιοποίηση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να σώσουμε το Αζερμπαϊτζάν. Σας λέω ότι με πιθανότητες 60-70% σήμερα και πιθανά αύριο μεγαλύτερες, ο ΤΑΡ δεν θα γίνει! Αν κατασκευαστεί ο SouthStream και με τις ανακοινώσεις που ακούμε τελευταία για ένα καινούριο αγωγό βορρά-νότου που θα διασύνδεει όλες τις βαλκανικές χώρες, για ποιο λόγο να γίνει ο ΤΑΡ;

Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε και το θέμα του Μπάμπουρα;

Ο Μπάμπουρας εντάσσεται στη λογική της ΑΟΖ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι, στην παρούσα φάση, πιο πολύ ενδιαφέρονται για το Καστελόριζο παρά για τον Μπάμπουρα. Πάντως, δεν είναι μόνον ο Μπάμπουρας, είναι και η Λαδοξέρα, είναι και ο Έβρος. Εγώ τους είπα πρόσφατα ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αξιοποιεί τα κοιτάσματά της στην Ανατολική Θράκη και μεις να χαζεύουμε, φοβούμενοι κάποια γεωστρατηγικά παιχνίδια…

Θα ήθελα να μου απαντήσετε με τη γλώσσα των αριθμών. Τι διαθέτει η χώρα μας αυτήν τη στιγμή τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε φυσικό αέριο;

Είναι λίγο δύσκολο να κάνεις εκτιμήσεις, αλλά όχι αδύνατο. Όταν γνωρίζω ότι η λεκάνη του Ηροδότου έχει διπλάσιο πλάτος-μήκος από τη λεκάνη της Λεβαδίνης και η λεκάνη της Λεβαδίνης έχει 2 δισ. βαρέλια πετρέλαιο και 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, μπορώ άνετα σαν επιστήμονας να πω, μελετώντας όλη αυτήν τη λεκάνη, ότι τα κοιτάσματα που έχουμε εμείς καλύπτουν τρεις φορές το δημόσιο χρέος της χώρας. Μιλάμε για 1 τρισ. ευρώ! Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα δώσει 400 με 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Πρόκειται δηλαδή για 40 με 50 Πρίνους! Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το 5% του περιφερειακού φόρου. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα χρήματα που θα πάρουν πολλές περιοχές της χώρας από το ΕΣΠΑ…

Για τον Πρίνο, τι γνωρίζετε; Πόσο μεγάλες είναι οι ποσότητες που φιλοξενεί το υπέδαφος του;

Εξ όσων γνωρίζω, τα κοιτάσματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη είναι πέντε φορές σαν αυτά που αντλήθηκαν μέχρι σήμερα.

Πηγή: Εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου