Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Το πρώτο debate για τα Ιωάννινα

Το πρώτο debate για τα Ιωάννινα



Το πρώτο debate για τα Ιωάννινα

Ο Θωμάς Μπέγκας, ο Νίκος Γκόντας, ο Λάζαρος Νάτσης και ο Άρης Μπαρτζώκας απαντούν σε ερωτήσεις με φόντο τη διεκδίκηση του Δήμου Ιωαννιτών στις εκλογές Μαΐου



1) Η πληθώρα υποψήφιων και η απουσία σοβαρού πολιτικού προγράμματος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος προβληματίζουν την τοπική κοινωνία. Ποια είναι η δική σας άποψη;


Δεν είναι κατ? ανάγκην γεγονός «προβληματικό» ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων Δημάρχων και οι πολλοί συνδυασμοί, αρκεί να έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε στους πολίτες, και να υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ μας. Σε ότι αφορά την παράταξη μας καταθέτουμε την πρόταση μας για το μέλλον του Δήμου σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μας και το πρόγραμμα μας θα φτάσει σε κάθε σπίτι.


Σε ότι αφορά στις διαφορές μεταξύ των παρατάξεων, εμείς πιστεύουμε ότι σ? αυτές τις εκλογές αναμετρώνται δύο διαφορετικές λογικές.
Αυτή που εκφράζει η παλιά δημοτική αρχή του κ. Γκόντα κι αυτή που εκφράζει η παράταξη μας. Η λογική της σπατάλης, των δανεικών, της κακοδιαχείρισης, η λογική των πελατειακών σχέσεων και της αλαζονείας. Η παλιά Δημοτική Αρχή εκφράζει απολύτως στο Δήμο Ιωαννιτών τις φαύλες πολιτικές που οδήγησαν συνολικά τη χώρα μας στα βράχια.
Κι από την άλλη πλευρά είναι η λογική που εξέφρασε η παράταξης μας αυτά τα τρία χρόνια που καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο χωρίς ούτε ένα ευρώ δάνειο και να παράξουμε σημαντικό έργο στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που έζησε ποτέ ο τόπος μας και η αυτοδιοίκηση.
Πάντως εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες, τις επιδιώξαμε και κάναμε την υπέρβαση συνεργαζόμενοι με την «Κοινωνία Πολιτών» και τον Παντελή Κολόκα. Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη μέρα ως Δημοτική Αρχή θα «συναντηθούμε» και με πολλές άλλες παρατάξεις

ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ: Δεν είναι κατ' ανάγκην γεγονός «προβληματικό» ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων Δημάρχων και οι πολλοί συνδυασμοί, αρκεί να έχουμε κάτι ουσιαστικό να πούμε στους πολίτες, και να υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ μας. Σε ότι αφορά την παράταξη μας καταθέτουμε την πρόταση μας για το μέλλον του Δήμου σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μας και το πρόγραμμα μας θα φτάσει σε κάθε σπίτι.

Σε ότι αφορά στις διαφορές μεταξύ των παρατάξεων, εμείς πιστεύουμε ότι σ' αυτές τις εκλογές αναμετρώνται δύο διαφορετικές λογικές.

Αυτή που εκφράζει η παλιά δημοτική αρχή του κ. Γκόντα κι αυτή που εκφράζει η παράταξη μας. Η λογική της σπατάλης, των δανεικών, της κακοδιαχείρισης, η λογική των πελατειακών σχέσεων και της αλαζονείας. Η παλιά Δημοτική Αρχή εκφράζει απολύτως στο Δήμο Ιωαννιτών τις φαύλες πολιτικές που οδήγησαν συνολικά τη χώρα μας στα βράχια.

Κι από την άλλη πλευρά είναι η λογική που εξέφρασε η παράταξης μας αυτά τα τρία χρόνια που καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο χωρίς ούτε ένα ευρώ δάνειο και να παράξουμε σημαντικό έργο στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που έζησε ποτέ ο τόπος μας και η αυτοδιοίκηση.

Πάντως εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες, τις επιδιώξαμε και κάναμε την υπέρβαση συνεργαζόμενοι με την «Κοινωνία Πολιτών» και τον Παντελή Κολόκα. Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη μέρα ως Δημοτική Αρχή θα «συναντηθούμε» και με πολλές άλλες παρατάξεις.



ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ: Βιάζεστε να βγάλετε συμπέρασμα σε ότι αφορά τη δική μας παράταξη, η οποία έχει δώσει δείγματα δουλειάς και το γνωρίζετε πολύ καλά εσείς. Επομένως και πρόγραμμα έχουμε για τη νέα δημοτική περίοδο και σοβαρές προτάσεις κάνουμε για το μέλλον της πόλης. Σε λίγες μέρες θα διαπιστώσουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι έμεις νοιαζόμαστε πραγματικά για την πόλη κι αυτό θα γίνει γνωστό με το ρεαλιστικό πρόγραμμα που εκπονήσαμε με τους συνεργάτες μου.



ΑΡΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο αρχικός αριθμός των συνδυασμών μειώθηκε κατά δύο και μάλιστα εκ των φερόμενων ως «ανεξάρτητων» συνδυασμών, από τους οποίους ο ένας έπαψε να υφίσταται ενώ ο άλλος συνεργάστηκε - απορροφήθηκε από άλλο, παραδοσιακό συνδυασμό. Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε να προβούμε σε έναν απολογισμό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο συνδυασμοί της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τρεις συνδυασμοί υποστηριζόμενοι επίσημα ή σχεδόν επίσημα από πολιτικά κόμματα και, τέλος, ο δικός μας συνδυασμός με πραγματικά ανεξάρτητη πορεία. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι ουσιαστικά τίποτε δεν διαφοροποιεί την παρούσα εκλογική αναμέτρηση από τις παλιότερες εκτός από την ύπαρξη του δικού μας συνδυασμού. Ο δικός μας λοιπόν συνδυασμός με το πλήρες πρόγραμμα, κοστολογημένο και με αναφορά στις πηγές χρηματοδότησης, αποτελεί την μόνη αξιόπιστη επιλογή για όσους δημότες μας θέλουν μια πραγματική ανανέωση στο Δήμο μας, με νέους ανθρώπους, νέο συνεργατικό ήθος και με διπλό προσανατολισμό, τόσο στα καθημερινά προβλήματα όσο και στα μακροπρόθεσμα, μεγάλα έργα.



ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ: Η πληθώρα υποψηφίων πέρα από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων υποψηφίων, είναι θετικό στοιχείο, αφού αντικειμενικά ωθεί περισσότερους και νεότερους συνδημότες μας να ασχοληθούν με τα κοινά. Στην εποχή μας οι τρόποι επίλυσης προβλημάτων είναι γνωστοί, μελετημένοι, αποτελούν πλέον αντικείμενο επιστήμης. Το ζήτημα είναι οι επιλογές, η διάθεση πραγματικής προσφοράς, η νοοτροπία. Τα σοβαρά πολιτικά προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος άλλωστε, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Το δικό μας πρόγραμμα περιγράφει τις κατευθύνσεις και τις βασικές επιλογές, το πραγματικό σχέδιο που θα εφαρμόσουμε, θα είναι προϊόν ανοιχτής διαβούλευσης με τους φορείς.



2) Η "ανάπτυξη " αποτελεί την λέξη κλειδί στις ομιλίες όλων. Όμως χωρίς μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας ,και υποδομές ικανές να τις στηρίξουν ανάπτυξη δεν υπάρχει. Από που λοιπόν θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια;



Θ.Μ.: Πιστεύω ότι ο ρόλος του Δήμου δεν πρέπει να εξαντλείται στην έκδοση πιστοποιητικών, στην παροχή νερού και στο μάζεμα των σκουπιδιών. Στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα ο Δήμος πρέπει ?σε συνεργασία με τους φορείς των επαγγελματιών- να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που κινητοποιούν την τοπική οικονομία.

Για να αποκτήσει ξανά ελπίδα κι αισιοδοξία μια κοινωνία που αντιμετωπίζει δυσκολίες πρωτόγνωρες, για να ανασάνει μια τοπική οικονομία που βιώνει την κρίση, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα για περισσότερους, χρειαζόμαστε ένα Δήμο που θα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να στηριχθεί η μικρομεσαία ντόπια επιχείρηση, ο τουρισμός που μπορεί να φέρει άμεσα οικονομικά οφέλη.

Έχω μεγάλες επιφυλάξεις και σηκώνει πολύ συζήτηση γι' αυτό που αναφέρεται ως «μεγάλες επενδύσεις» (κάποιοι προεκλογικά θυμήθηκαν και τις fast track επενδύσεις) γιατί δεν υιοθετώ λογικές εκπτώσεων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που μετατρέπουν σε υπάλληλο των 300 ευρώ τον ντόπιο επιχειρηματία.



Ν.Γ.: Η ανάπτυξη σαν έννοια και σαν λέξη είναι πολυφορεμένη και μόνης της δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αν δεν συνοδεύεται με την εργατικότητα, τη θυσία και προπάντων την αγάπη για τον τόπο μας. Έιναι το μεγάλο ζητούμενο, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή για την χώρα μας και τον διευρημένο δήμο μας. Εμείς διαθέτουμε τη γνώση, την δύναμη και την θέληση να πάμε τον τόπο μας πολλά βήματα παραπέρα για την ανάπτυξη και το αποδείξαμε εμπράκτως στη δεκαετία του 2000 που ονομάστηκε και "η χρυσή δεκαετία".

Όσον αφορά τα κεφάλαια, η απάντηση είναι: θα κάνουμε ό,τι κάναμε και τότε που γεμίσαμε την πόλη με έργα. Το νέο ΕΣΠΑ προσφέρεται για νέες ουσιαστικές παρεμβάσεις σ΄ολο το Δήμο και θα είναι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέχρι το 2021. Δεν θα αφήσουμε ούτε μια ευκαιρία ούτε ένα ευρώ να πάνε χαμένα. Πρωταρχικός μας στόχος, είναι η σωστή και χρηστή διαχείρηση των οικονομικών του Δήμου. Η αδιαφάνεια και η κακοδιαχείρηση από την απερχόμενη Δημοτική αρχή με το έλλειμα του 1,7 εκατ. ευρώ, ζεστού χρήματος από τα ταμεία του Δήμου και οι απώλειες τριών ανθρώπινων ζωών θα στιγματίζει τη θητεία της συγκεκριμένης παράταξηςη όποία απέρχεται και θα πρέπει να απολογηθεί στους συμπολίτες για πράξεις και παραλήψεις της τα τελευταία τριάμιση χρόνια.



Α.Μ.: Πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος λέγοντας ότι η παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ήταν η πρώτη παράταξη και, μάλλον, και η μόνη μέχρι τώρα, που όχι μόνο έχει πλήρες πρόγραμμα, αλλά σε εκδήλωση που έκανε στις 5 Μαρτίου παρουσίασε αναλυτικά, κοστολογημένα και με τις πηγές χρηματοδότησης τις προτάσεις της. Συνοπτικά μπορώ να αναφέρω ότι εκτός από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα καλύψει λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, σκοπεύουμε να έχουμε σύντομα μια σειρά ώριμων έργων με τις μελέτες τους, έτοιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο «ELENA» θα υλοποιήσουμε έργα ενεργειακής αυτονομίας για δημοτικά κτίρια και δημόσιους χώρους, με το JESSICA θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων σε συνεργασία με επιχειρηματίες ενώ, για την ουσιαστική βιωσιμότητα των παρεμβάσεων θα προτείνουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για την συνεργασία με ιδιώτες. Με λίγα λόγια, πιστεύουμε ότι με μια καλή τεχνογνωσία, με καλή τεχνική υποστήριξη, με όρεξη και με διαφάνεια, κάθε έργο θα προτείνουμε για υλοποίηση θα φέρει μαζί του τον προϋπολογισμό του, τις πηγές χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα του.



Λ.Ν.: Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει με τις μικρές επενδύσεις, όταν έχεις ως στόχο την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών του τόπου σου. Προτεραιότητα μας είναι η αναζήτηση και η ανάπτυξη εκείνων των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, οι οποίες μπορούν να σταθούν σε διεθνές επίπεδο. Από ένα καινοτόμο τυροκομικό προϊόν μικρού τυροκομείου, έως μία πιστοποιημένη τουριστική εμπειρία στο οικοσύστημα της λίμνης.



3) Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο μεγαλύτερος της Ηπείρου-η οποία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε-. Θα αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και με άλλους δημάρχους της περιφέρειας, ώστε να βγούμε από την μιζέρια και να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης;



Θ.Μ.: Περιληπτικά η λογική μας αναπτύσσεται στην προηγούμενη ερώτηση σας, απλώς εδώ να προσθέσω ότι για μας η υπόθεση των συνεργασιών με όλους είναι «κανόνας». Είτε πρόκειται για άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης (περιφέρεια, δήμοι) είτε για τα Επιμελητήρια, του οργανωμένους φορείς της κοινωνίας αλλά και πολίτες που έχουν λόγο και άποψη.



Ν.Γ.: Μόνο οι Ηπειρώτες και ιδιαίτερα οι Γιαννιώτες δεν φταίνε για την τελευταία θέση που έχει ?επανέλθει? όσον αφορά την ανάπτυξη, η Ήπειρος. Η τελευταία θέση δεν τετιάζει σ έναν ευλογιμένο και φυσικά προικισμένο τόπο όπως είναι η Ηπειρός μας που έχει ονομαστεί και πατρίδα ΘΕΩΝ και ΗΡΩΩΝ. Η βαθειά κρίση στην οικονομία της χώρας έφερε όλη την Ελληνική οικονομία σ΄αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη της προσπάθειας. Η μιζέρια και η μοιρολατρεία είναι κακοί σύμβουλοι. Η δική μας Δημοτική αρχή, απαλλαγμένη από τέτοιου είδους συμπλέγματα, θα κάνει αυτό που πρέπει κι αυτό που θέλουν και έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας. Δηλαδή, θ΄αρχίσουμε από την καθημερινότητα και θα ξαναβάλουμε πλάτη να δημιουργήσουμε υποδομές τέτοιες που θα μειώσουν τη μάστιγα της εποχής που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Θα βοηθήσουμε τα μέγιστα, καταργώντας το τέρας κάθε γραφειοκρατίας για να προσελκύσουμε επενδύσεις κι όχι να τις διώχνουμε όπως έγινε κατά το παρελθόν κι όπως ?υπόσχονται? οι αντίπαλοί μας.



Α.Μ.: Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία κανένας δεν μπορεί να αναπτυχθεί μόνος του. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους όμορους Δήμους, όχι μόνο σε επίπεδο «σκυτάλης» αλλά με βάση ένα πλήρες και πολυετές στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η Βιομηχανική Περιοχή ανήκει στο Δήμο Ζίτσας αλλά η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της ζει στο Δήμο Ιωαννιτών. Η παράταξή μας έχει ολοκληρωμένες προτάσεις συνεργασίας που ενοποιεί ουσιαστικά σε ένα κοινό αναπτυξιακό σκοπό όλους τους Δήμους του πρώην Νομού Ιωαννίνων και όχι μόνο. Για παράδειγμα σας αναφέρω την προώθηση κοινών τουριστικών προτάσεων για 12 μήνες το χρόνο, οι οποίες περιλαμβάνουν και συνεργασία ακόμη και με τους Δήμους της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας ή την αξιοποίηση των οδικών δικτύων σε συνεργασία με την Άρτα και την Ηγουμενίτσα.



Λ.Ν.: Το πρόβλημα το ζούμε έντονα και στην περιοχή μας αφού η Ήπειρος είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας κατέχοντας ταυτόχρονα και υψηλή θέση στη ανεργία. Απαιτείται ανατροπή του μέχρι τώρα μοντέλου ανάπτυξης και της πολιτικής που το συνόδευε.

Εμείς, θα πάρουμε σοβαρές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της Περιφέρειας αλλά και τους φορείς των επαγγελματιών και εργαζομένων ώστε να εκτιμήσουμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής μας και να πιέσουμε την κεντρική εξουσία για την από κοινού διαμόρφωση ουσιαστικών όρων ανάπτυξης με έμφαση στην τοπικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον.

Παράλληλα όμως θα στηρίξουμε και θα προωθήσουμε ένα άλλο αποκεντρωμένο και συνεργατικό μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας, αυτό της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας η οποία απέδειξε στην πράξη και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας και μάλιστα η συνεταιριστική οργάνωση της επιχειρηματικότητας δεν κλονίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ αντιθέτως αναδεικνύεται ισχυρότερη και δύναται περαιτέρω να αναπτυχθεί.



4) Ιόνια οδός/Αεροδρόμιο. Έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη που όμως μένουν στα χαρτιά και αποτελούν ατραξιόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Υπάρχει έλλειψη προγραμματισμού ή αδυναμία των τοπικών φορέων να αναλάβουν την εκτέλεση τόσο μεγάλων έργων;



Θ.Μ.: Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τη σημασία αυτών των έργων για την περιοχή μας, γιατί θα παραβίαζα «ανοιχτές θύρες». Είναι έργα που αφορούν για την υλοποίηση τους το κεντρικό κράτος και όντως μετατρέπονται σε «ατραξιόν» κάθε εκλογών. Ωστόσο αυτό που αφορά άμεσα και την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία και τους φορείς της είναι η διεκδίκηση. Θα έλεγα ότι είμαστε πολλοί ανεκτικοί αλλά και ασυντόνιστοι στις διεκδικήσεις μας. Προσωπικά έχω επαναλάβει πολλές φορές πως για δυο-τρία κορυφαία ζητήματα του τόπου, θα πρέπει να έχουμε οργανωμένες προτάσεις, να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο φορέων για τη διεκδίκηση τους κι αν χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού όλοι μαζί. Να είστε βέβαιοι ότι θα το επιδιώξω με κάθε τρόπο.



Ν.Γ.: Η Ιόνια οδός, το αεροδρόμιο κι άλλα μεγάλα έργα, πράγματι καρκινοβατούν όχι με ευθύνη των Ηπειρωτών και τωβν Γιαννιωτών. Είναι όμως και οι δύο αυτές παρεμβάσεις πολύ μεγάλες και σημαντικές κι έχουμε υποχρέωση να τις απαιτήσουμε και να τις διεκδικήσουμε δυναμικά. Το κάναμε πολλέ φορές στο παρελθόν και αντισταθήκαμε στην κεντρική εξουσία όταν έπρεπε και αναφέρω ένα παράδειγμα όταν επιχείρησαν να τριχοτομίσουν το λεκανοπέδιο. Στην Ιόνια οδό ευτυχώς πριν λίγο καιρό ξανάρχισαν οι εργασίες κι εμείς θα κάνουμε ό,τι έιναι δυνατόν να μην ξανασταματήσουν.



Α.Μ.: Η υλοποίηση της Ιόνιας Οδού ξεφεύγει από την αρμοδιότητα του Δήμου μας. Παρόλα αυτά, η αίσθησή μου είναι ότι και οι κατασκευαστές της θέλουν να προχωρήσει η κατασκευή της. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το ουσιαστικό θέμα που πρέπει να αναδείξουμε και να μελετήσουμε πολύ καλά είναι εάν αυτή η οδός, όπως και η Εγνατία, θα είναι ένας δρόμος ανάπτυξης ή ένας δρόμος αποχώρησης από τα Γιάννενα προς μεγαλύτερα κέντρα. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Σε ότι αφορά τώρα το αεροδρόμιο, οι τεχνικές πληροφορίες που έχουμε μας λένε ότι οι σύγχρονες μέθοδοι πλοήγησης των αεροπλάνων επιτρέπουν πια την προσγείωση και μεγάλων αεροπλάνων διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιό μας. Δε μένει λοιπόν παρά να συζητήσουμε πολύ σοβαρά και με συνέπεια με τις αεροπορικές εταιρείες που θα μπορούσαν αν προσγειωθούν εδώ, τους τρόπους συνεργασίας ώστε να δούμε κι εμείς στην πόλη μας διεθνείς αεροπορικές πτήσεις.



Λ.Ν.: Ένας δρόμος από μόνος του δεν είναι ικανός να φέρει ανάπτυξη. Η Ιόνια Οδός φαίνεται να προχωράει. Εμείς θα απαιτήσουμε την ολοκλήρωση τουλάχιστον ότι αφορά τη σύνδεση με το αεροδρομίου του Ακτίου το οποίο είναι αυτό που συνδέει την Ήπειρο με την Ευρώπη. Παράλληλα χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων.



5) Πολλές άπορες οικογένειες της πόλης επιβιώνουν χάρη στα δημοτικά παντοπωλεία. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους και πως θα τα ενισχύσετε;



Θ.Μ.: Νομίζω ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής αυτή την τριετία η Δημοτικής μας αρχή ήταν πραγματικά πρωτοπόρα. Ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Γιάννενα όπου προμηθεύονται προϊόντα 732 οικογένειες, ενώ πρόσφατα λειτούργησε κι ένα δεύτερο στον Κατσικά. Κι ακόμα λειτουργήσαμε τα δημοτικά κοινωνικά ιατρεία και το κοινωνικό φαρμακείο, όπου εξυπηρετούνται 243 οικογένειες στο Δήμο μας. Σας θυμίζω ότι λειτουργήσαμε τον ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, το Υπνωτήριο Αστέγων, δημοτικούς λαχανόκηπους, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε αυτές τις δράσεις σε μια περίοδο που η κοινωνία μας δοκιμάζεται.



Ν.Γ.: Όχι μόνο θα ενισχύσουμε αυτή την κοινωνική δράση, θα την επεκτείνουμε και σε άλλους τομείς με την επαναφορά των συσσιτίων, την σωστή επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ και την καθιέρωση ιατρού σ΄αυτά όπως κάναμε και στο παρελθόν.



Α.Μ: Η μεγάλη αποτυχία των διοικήσεων του Δήμου μας τα τελευταία αρκετά χρόνια είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη σύνδεσης με τυπικές ή άτυπες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Για παράδειγμα, λίγοι Γιαννιώτες γνωρίζουν ότι το κοινωνικό ιατρείο του Δήμου έγινε με χορηγία ανθρωπιστικής οργάνωσης της πόλης μας και από ιδιώτες επιχειρηματίες. Η μη συνεργασία με εθελοντικές ομάδες πολιτών έφερε δύο προβλήματα. Αφενός μεν την λειτουργία των κοινωνικών δομών με τον πιο κοστοβόρο, δυνατόν, τρόπο, αφετέρου δε την μη σύνδεση των δημοτών με τις κοινωνικές δράσεις του Δήμου. Η δική μας πρόταση, που βεβαίως και περιλαμβάνει τη συνέχεια της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, στηρίζεται στην ενεργοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων και στην ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό έργο. Ευκαιρίας δοθείσης να πω ότι στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται επίσης και η ετήσια διοργάνωση ενός φεστιβάλ εθελοντικών οργανώσεων στα πλαίσια του οποίου οι εθελοντικές οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν το έργο τους, οι δε πολίτες θα γνωρίσουν τις οργανώσεις και, ίσως, και να ενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα υλοποιηθούν και μεγάλες κοινωφελείς δράσεις με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων.



Λ.Ν.: Για εμάς πρώτη προτεραιότητα είναι η στήριξη της κοινωνίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην περιοχή μας. Ο Δήμος οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας και να φροντίσει ώστε να μην λείψουν τα βασικά αγαθά από κανέναν συνδημότη μας.

Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο να συνεχιστεί η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων.

Παράλληλα όμως έχουμε ως στόχο τη δημιουργία ενός διευρυμένου δημοτικού δικτύου κοινωνικής προστασίας του οποίου οι δομές θα αποτελούν κέντρα αλληλεγγύης, θα απλώνονται σε όλα τα σημεία του Δήμου και θα συνεργάζονται με πρωτοβουλίες πολιτών ώστε να συλλέγουν και να διανέμουν τρόφιμα, ρούχα ή είδη πρώτης ανάγκης.



6) Πολλά σχολικά συγκροτήματα της πόλης είναι σε άθλια κατάσταση, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν όψη και του επερχόμενου χειμώνα;



Θ.Μ.: Είναι γεγονός ότι πολλά σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών στεγάζονται σε πολύ παλιά κτιριακά συγκροτήματα. Θα έλεγα όμως ότι αδικείτε κάπως την εικόνα όταν αναφέρεστε σε «άθλια κατάσταση». Έγινε μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια για να κάνουμε αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης στα πολλά παλιά κτίρια με το κράτος να περικόπτει συνεχώς τα χρήματα και να στέλνει κυριολεκτικά «ψίχουλα» στο Δήμο.



Ν.Γ: Ό,τι περνά από το χέρι μας θα το κάνουμε για να περιορίσουμε τις καταστροφές των σχολείων της πόλης, τα οποία όπως είναι γνωστό έχουν μείνει και χωρίς σχολικούς φύλακες. Είναι όμως γνωστό ότι η ευθύνη της χρηματοδότησης γίνεται από το κράτος το οποίο πράγματι τα τελευταία χρόνια δεν απέδωσε τα οφειλόμενα. Με μια όμως σωστή διαχείρηση των οικονομικών και με την διάθεση των τεχνικών μας υπηρεσιών, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εξωραϊσμό των σχολικών μονάδων της πόλης μας. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να το υπενθυμίσω, αν δεν είχαν χαθεί τόσα χρήματα από τα αταμεία του δήμου σήμερα ούτε εσείς ούτε εμείς θα μιλούσαμε για τέτοιου είδους ελλείψεις στα σχολεία μας.



Α.Μ.: Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τα διαθέσιμα κονδύλια που θα υπάρχουν από το κράτος για τέτοιου είδους δαπάνες. Όμως θα πρέπει να σας πω ότι, κα

Διαβάστε το debate και στην έντυπη έκθώς έχουμε την δυνατότητα και για μεταφορά ποσών από κωδικό σε κωδικό, ευελπιστούμε ότι μια χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου θα μας επιτρέψει να βρούμε, μέσω τέτοιων μεταφορών, τα απαραίτητα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση και για τέτοια εξειδικευμένα θέματα, θα συνεργαστούμε με κάθε αρμόδιο άτομο ή φορέα για την επίλυσή τους.



Λ.Ν.: Βασική μας θέση είναι ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες ώστε να διασφαλίζεται στο ακέραιο το εκπαιδευτικό έργο και η ασφαλής παραμονή των μαθητών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας διαθέτοντας τα κατάλληλα κονδύλια και παράλληλα θα πιέσουμε την κυβέρνηση να συνδράμει όπως οφείλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Παράλληλα δράσεις με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών διατάξεων, είναι στις προτεραιότητες της παράταξής μας.

δοση της εφημερίδαςEPILOGESNEWS που κυκλοφορεί!
http://www.epilogesnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου