Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Έρχεται απαλλαγή απο ΦΠΑ για "μπλοκάκια" και μικρές επιχ/σεις


Έρχεται απαλλαγή απο ΦΠΑ για "μπλοκάκια" και μικρές επιχ/σεις Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

για την απλοποίηση του σημερινού καθεστώτος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, μεταξύ των αλλαγών που μελετώνται είναι η καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε συναλλαγή χονδρικής σε κλειστό τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, στο πλαίσιο της απλοποίησης του όλου συστήματος, υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως τον Ιούνιο θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκια.

Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών

επικρατούν δύο γραμμές. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης, κατά πληροφορίες, εισηγείται ο πήχης της απαλλαγής να μην τεθεί σε ύψος μεγαλύτερο από τα 10.000 ευρώ τζίρου. Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προτείνουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ. Αν περάσει η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, ένας στους δύο επιτηδευματίες εκτιμάται ότι θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο. Από το φθινόπωρο άλλωστε θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνοντας τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ αν νωρίτερα δεν τον έχουν εισπράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου