Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Θ. Μπέγκας: Επιλύονται τα μεγαλύτερα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών


Θ. Μπέγκας: Επιλύονται τα μεγαλύτερα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών


«Με μεγάλα έργα υποδομής στην ύδρευση και την αποχέτευση αντιμετωπίζουμε τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών» επισκεπτόμενος σήμερα το πρωί τα εργοτάξια σε δύο μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Επάρκεια και ποιότητα νερού όλο το χρόνο

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας επισκέφτηκε αρχικά το έργο «Υδροδοτικό σύστημα Λεκανοπεδίου Τούμπα- Βουνοπλαγιά» που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 7,7 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, νωρίτερα από ότι προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση της ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με τις παρεμβάσεις που υπολείπονται στο υδροδοτικό σύστημα του Σ.Υ.Δ.Λ.Ι. Συγκεκριμένα κατασκευάζεται νέο αντλιοστάσιο που αντικαθιστά το παλιό το οποίο μετρά πάνω από 45 χρόνια «ζωής», κατασκευάζεται νέος κλάδος αγωγού και αποπερατώνονται τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή της Τούμπας.

«Αλλάζουμε υποδομές που έγιναν πριν από 45 χρόνια και εξασφαλίζουμε την ομαλή υδροδότηση του Λεκανοπεδίου επί 365 μέρες το χρόνο. Δεν διασφαλίζεται μόνο η ποσότητα του νερού αλλά διασφαλίζεται ταυτόχρονα η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών για τις επόμενες δύο δεκαετίες τουλάχιστον», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

«Ευτυχής» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής Χρήστος Λάζος, γιατί – όπως υπογράμμισε- επιλύεται το μεγαλύτερο πρόβλημα , αυτό της λειψυδρίας, που ταλαιπωρούσε μέχρι το 2011 τους κατοίκους του μεγαλύτερου μέρους του λεκανοπεδίου και της Ανατολής, της δεύτερης σε πληθυσμό Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Ιωαννιτών.

Για την πορεία του έργου ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ενημερώθηκε από τον πρώην πρόεδρο του Σ.Υ.Δ.Λ.Ι. και σημερινό αντιδήμαρχο οικονομικών Θανάση Μανταλόβα, επί θητείας του οποίου στον σύνδεσμο ξεκίνησε το έργο και από τον σημερινό πρόεδρο Κώστα Γκόγκο επί θητείας του οποίου το έργο ολοκληρώνεται, καθώς και από τον επιβλέποντα μηχανικό που αναφέρθηκε σε τεχνικές λεπτομέρειες του έργου.





Έργα υποδομής στην αποχέτευση

Είναι ένα σπουδαίο έργο υποδομής και ταυτόχρονα μια μεγάλη περιβαλλοντική παρέμβαση για την προστασία της λίμνης είναι το «αποχετευτικό του Κατσικά», που επισκέφτηκε στη συνέχεια ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο έργο καθημερινότητας που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, όταν χιλιάδες νοικοκυριά επιβαρύνονται για χρόνια με μεγάλα ποσά για να αδειάζουν βόθρους».

Η μελέτη για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου είχε ξεκινήσει από τη δημοτική αρχή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Παμβώτιδας και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε και ολοκληρώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ.

Το αποχετευτικό Κατσικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, από τη σημερινή δημοτική αρχή, με συνολικό προϋπολογισμό 12,3 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ολοκλήρωσή του θα έχει καλυφθεί με αποχετευτικό δίκτυο το σύνολο του οικισμού, ενώ στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και οι υποδομές για τις οικιακές συνδέσεις.

Ο Βασίλης Βήκας Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για «το σημαντικότερο έργο όλων των τελευταίων ετών στην περιοχή».





Δέσμευση Θωμά Μπέγκα για το τέλος σύνδεσης

Με αφορμή την επίσκεψη στο συγκεκριμένο έργο ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο τέλος σύνδεσης, ένα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους των περιοχών που θα συνδεθούν με το κεντρικό σύστημα της ΔΕΥΑΙ. Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο συνδέεται η Ανατολή και θα ακολουθήσουν ο Κατσικάς, η Πεδινή και ένα σημαντικό τμήμα από τα Γιάννενα (το γνωστό έργο «υπόλοιπα πόλης Ιωαννίνων».



Για το θέμα αυτό ο κ. Μπέγκας δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι το τέλος των συνδέσεων απασχολεί τους συμπολίτες μας. Είναι μια υπόθεση που αφορά χιλιάδες οικογένειες που ζητούν μια τιμή που να ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές συγκυρίες. Εμείς λαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και κατανοούμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι συμπολίτες μας



Ως η επόμενη Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε ότι θα δούμε θετικά το θέμα ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών.

Η σοβαρότητα απαιτεί να μην κάνουμε αυτή τη στιγμή πλειοδοσία λαϊκισμού ενόψει εκλογών, αλλά να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό σοβαρά και μελετημένα για το σύνολο του Καλλικρατικού μας Δήμου

Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με ευαισθησία και σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη δύο στοιχεία.

Πρώτον : το ότιτο εισόδημα των συμπολιτών μας έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια

Δεύτερον: η τιμολογιακή πολιτικήπου ακολουθείται θα πρέπει να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Με τα έργα αποχέτευσης που εκτελούνται εκατοντάδες νέοι χρήστες θα ενταχθούν στο δίκτυο αποτελώντας μια νέα μεγάλη πηγή εσόδων για τη ΔΕΥΑΙ, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε υπό νέο πρίσμα το τέλος των συνδέσεων.

Είναι για μας θέμα πολιτικής επιλογής να παραμείνουν δημόσια τα αγαθά της ύδρευσης και της αποχέτευσης και θα κάνουμε ότι απαιτείται γι’ αυτό».

Να προσθέσουμε τέλος ότι στις επισκέψεις στα δύο έργα, παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γιώργος Βίνης, Κώστας Γκόγκος, Βασίλης Τσαμπαλάς, οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Παμβώτιδας Γιάννης Κλητσινάρης, Κώστας Λισγάρας, Αλεξάνδρα Μπέγκα και Ζωή Χήτου και ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων Σωτήρης Χορέβας.


http://www.epirusonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου