Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τελεσίγραφο του ΔΝΤ φέρνει η Βελκουλέσκου.




Έρχεται με φούρια η τρόικα και πάλι… στην τρίτη αξιολόγηση με πολλά δυσάρεστα, αφού όλες οι αλλαγές που ζητά ανατρέπουν ό,τι γνωρίζαμε για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις εισφορές.

Περισσότερο απαιτητική εμφανίζεται η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία ζητάτη λήψη νέων, πρόσθετων. Από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μάλιστα, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η παραμονή τού ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι δανειστές ζητούν ενόψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου ίδια εργασιακά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, δηλαδή για μισθούς, απολύσεις και αξιολογήσεις. Ζητούν ακόμη να μην ισχύουν οι εκπτώσεις σε νέους επιστήμονες και αγρότες στις ασφαλιστικές εισφορές και, παράλληλα, προσοντολόγιο και ειδικό ψηφιακό φάκελο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αναλυτικά οι αλλαγές που ζητούν είναι οι εξής:

1. Ασφαλιστικό: Αγρότες και νέοι επιστήμονες, όπως και επαγγελματίες κάτω των 2.000 κατοίκων, θα πληρώνουν εισφορές όπως όλοι οι άλλοι επαγγελματίες της χώρας. Δηλαδή εισφορές 37,95%! Αυτό σημαίνει 20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 7% για επικουρική και 4% για εφάπαξ.

2. Ιδιωτικός τομέας: Οι δανειστές ζητούν μικρότερους μισθούς, «ψαλίδι» στα επιδόματα, και ευελιξία στις απολύσεις τύπου ιδιωτικού τομέα. Στους μισθούς, η Αθήνα θέλει να ξεκινήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η τρόικα θέλει ατομικές συμβάσεις. Θέλει «γυμνό» μισθό, χωρίς τριετίες και οικογενειακά επιδόματα. Η κυβέρνηση αντιδρά και απαντά μέσω του κ. Κατρούγκαλου ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο Πινοσέτ, αλλά ευρωπαϊκό νόμο!

3. Ειδικά μισθολόγια: Στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, οι δανειστές πιέζουν για μειώσεις και άμεσες περικοπές. Σύμφωνα με τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, «κατά τον νόμο, το νέο μισθολόγιο αναβάλλει κάθε πιθανότητα αυξήσεων, ενώ δεν θα έχουν αυξήσεις έως το 2018 όσοι εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, ένστολοι , στην περίπτωση που έως 30 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση δεν βρει ισοδύναμα ύψους 118 εκατ. ευρώ…».

4. Απολύσεις: Στις απολύσεις ζητούν περισσότερο ευέλικτο οργανόγραμμα, με άμεσες απολύσεις, όπου απαιτείται. Η προειδοποίηση να γίνεται έναν μήνα πριν! Οι δανειστές τονίζουν ότι «αυτό θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα οδηγία της ΕΕ, δηλαδή οι νόμιμες απολύσεις που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων κάθε μήνα να αυξηθούν από το 5% στο 10% του αριθμού των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δε, με την αλλαγή αυτή το 10% θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζομένους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω. Ακόμη, θέλουν «ξήλωμα» του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις. Στο προσκήνιο έρχεται η επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με δύο μορφές, δηλαδή το «αμυντικό λοκ άουτ» και το επιθετικό, με κλείσιμο της επιχείρησης.
5. Δημόσιο: Θέλουν η αξιολόγηση των υπαλλήλων να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι παραδοσιακά μέσω προϋπηρεσίας. Στις μεταθέσεις ζητούν «χαρακτήρα της εντολής και όχι της σύμφωνης γνώμης του εργαζομένου». Όμως, η κυβέρνηση θέλει εθελοντικό χαρακτηριστικά. Οι μετατάξεις σε κενή οργανική θέση θα γίνονται μόνο αν ο υπάλληλος έχει τα προσόντα. Οι αποσπάσεις να γίνονται μόνο με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας. Στις προσλήψεις οι δανειστές ζητούν να ακολουθήσει η κυβέρνηση τη σχέση 1/5, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Έρχεται ο ψηφιακός υπηρεσιακός φάκελος για κάθε υπάλληλο, ώστε τα πάντα να ελέγχονται από την υπηρεσία. Τα προσωπικά δεδομένα, λέει η κυβέρνηση, θα είναι διασφαλισμένα.

6. Κατώτατος μισθός: Τον θεωρούν υψηλότερο του ΑΕΠ και θέλουν να μειωθεί! Τώρα, ο βασικός μισθός των 586 ευρώ (ή 511 ευρώ για τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών) αυξάνεται κατά 10% για κάθε τριετία. Αν «περάσει» αυτό που ζητάει η τρόικα, ξεχάστε τα 586 ευρώ!

Του Γιώργου Αυτιά

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27/8



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου