Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Στέγη στο ΚΕΦΙΑΠ





Ο Βασίλης Μπαλάσκας ικανοποιεί το χρόνιο αίτημα του ΕΚΑΒ. Διαμορφώνονται χώροι στο παλιό Νοσοκομείο. -Ανθρώπινες συνθήκες για τους ΕΚΑΒίτες-Άνετη στάθμευση των ασθενοφόρων - Άμεση πρόσβαση στη πόλη.

Με τη συμβολή του Νοσοκομείου Άρτας το Εθνικό Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) βρίσκει μόνιμη στέγη στο νομό, τόσο ως προς τα γραφεία Διοίκησης όσο και για τον στόλο του.
Ο κύβος ερρίφθη και το χρόνιο αίτημα μεταφοράς του ΕΚΑΒ στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση που θα υλοποιηθεί μόλις διαμορφωθεί ο χώρος εντός του κτηρίου του Κέντρου Αποκατάστασης στην αδιαμόρφωτη πτέρυγα του δεύτερου ορόφου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου και τον Διοικητή Βασίλη Μπαλάσκα, για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας στην Άρτα, που σήμερα εδρεύει στην περιφερειακή οδό δίπλα στη Γέφυρα, σε νοικιασμένο κτήριο, αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός χώρου συνολικού εμβαδού 100 τετραγωνικών μέτρων, στο ΚΕΦΙΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή άπλετος είναι ο χώρος στο εξωτερικό του Κέντρου Αποκατάστασης για την στάθμευση του στόλου των ασθενοφόρων.
Επιπρόσθετα μάλιστα εκτιμήθηκε το γεγονός ότι από το σημείο αυτό, (παλαιού νοσοκομείου), υπάρχει άμεση πρόσβαση του ΕΚΑΒ προς όλες τις κατευθύνσεις - και προς το Νοσοκομείο χωρίς να παρεμβάλλεται κυκλοφοριακός συνωστισμός και φωτεινοί σηματοδότες.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βασίλη Μπαλάσκα, σταθερά προσηλωμένη είναι η Διοίκηση του Νοσοκομείου, στην βασική στόχευση που και το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει προκειμένου να τεθεί σε κανονική λειτουργία το Κέντρο Φυσικής Υγείας και Αποκατάστασης του νομού.
Τόσο το ΚΕΦΙΑΠ Άρτας όσο και 11 ακόμη ανά την Ελλάδα ενώ έχουν κατασκευαστεί και μεταξύ αυτών ένα από τα πλέον σύγχρονα σε εξοπλισμό είναι αυτό του νομού μας, εν τούτοις ποτέ δεν τέθηκαν σε κανονική λειτουργία.
Ως εκ τούτου υπάρχει αναμονή για την νεότερη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας σε θέσεις ιατρικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Παύλου Πολάκη (αναπληρωτή υπουργού στην πρόσφατη επίσκεψη) θα προβλεφθούν και αντίστοιχες για την επιστημονική στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ.
Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο internet
Στο μεταξύ από προχθές σε όλους τους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ασύρματου δικτύου (wi-fi).
Σε σχετική ανακοίνωση του Διοικητή σημειώνεται: «Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα της προγραμματική συμφωνίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας για την πράξη «Ένταξη Νοσοκομειακών μονάδων στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, για την υποστήριξη ερευνητικών και κλινικών δραστηριοτήτων στην ιατρική και τη βιολογία σε νεφοϋπολογιστικό περιβάλλον. (cloud cpmputing)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Το έργο αυτό υλοποιήθηκε σε συνεργασία Τμήματος Πληροφορικής του Νοσοκομείου Άρτας, Υπουργείου Υγείας και Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ).
Διευκρινίζεται ότι πλέον η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση αφορά σε όλους τους χώρους εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και τους χώρους περιμετρικά του κτηρίου».
Κέντρο Ημέρας για προβλήματα άνοιας
Στο μεταξύ, πριν τον Δεκαπενταύγουστο, στην Άρτα βρέθηκε η Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια-Νόσο Αλτσχάιμερ, Παρασκευή Σακκά, που σε συνεργασία με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άρτας, ψυχίατρο Νίκο Μπιλανάκη και τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, εξέτασαν το ενδεχόμενο για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με άνοια στο νομό.
Και Ιατρείο Μνήμης
Την ίδια στιγμή από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άρτας υπάρχει η πρόθεση και πάντως βρίσκεται σε κατεύθυνση θετική, ως προς την δημιουργία στο χώρο του νοσοκομείου Ιατρείου Μνήμης, δεδομένου ότι οι διαταραχές μνήμης αποτελούν ήδη ένα από τα προβλήματα που στο σύγχρονο κόσμο αυξάνονται με καλπάζουσσα ταχύτητα.
Το Ιατρείο Μνήμης που εξετάζεται ως προ στην ίδρυση και λειτουργία του στο χώρο του νοσοκομείου Άρτας θα μπορούσε να συμβάλει και υποστηρικτικά να λειτουργήσει ως προς την αναγκαία στο μεταξύ δομή του Κέντρου Ημέρας για την άνοια, σύμφωνα με όσα οι γνωρίζοντες το θέμα αναφέρουν. Και προς τούτο υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όσο και οι συνεργασία Δήμου, Εθνικού Παρατηρητηρίου και νοσοκομείου (Ψυχιατρικής).
Ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Άρτας κ. Νίκος Μπιλανάκης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, σημείωσε ότι η δομή αυτή κρίνεται αναγκαία και η συμβολή του Εθνικού Κέντρου για την ίδρυσή της επίσης μέσω και της προέδρου κ. Σακκά με καταγωγή από το νομό.
Στο νομό Άρτας ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές άνοιας στατιστικά ανέρχεται περί το 5% ήτοι αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 που αντιμετωπίζουν διάφορες διαταραχές μνήμης.
Βέβαια η πλέον συνηθισμένη και διαγνωσμένη είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, με τον κ. Μπιλανάκη να διευκρινίζει ότι στο σύγχρονο κόσμο λόγω του αυξημένου ποσοστού γερασμένου πληθυσμού, (αύξηση προσδόκιμου ζωής) η ειδικότητα της «γηριατρικής» όσο όμως και εκείνη της «γηριοψυχιατρικής» αποτελεί αναγκαιότητα ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Όπως επισήμανε ο κ. Μπιλανάκης το Κέντρο Ημέρας για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ είναι μια δομή που πραγματικά μπορεί να συμβάλει, και προ τριετίας επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί όμως δεν ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια.
Πρόκειται για δομή με παροχή διαμονής καθημερινά στο χώρο, παρακολούθηση από εξειδικευμένο για τη νόσο προσωπικό νοσηλευτικό, ιατρικό, ψυχολόγους κλπ, όπως και σχετική βοήθεια εκπαίδευση στους φροντιστές τους (συνήθως είναι το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον) ως προς τον τρόπο διαχείρισης ενός ασθενούς με άνοια και ειδικά στην συχνότερη μορφή που είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Πλήρης λειτουργία Ψυχιατρικής
Παράλληλα ο κ. Μπιλανάκης, υπογράμμισε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει εκ νέου και με δυναμικό τρόπο και πάλι η κινητή Μονάδα της Ψυχιατρικής Φροντίδας, η οποία είχε διακοπεί λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα.
«Επανήλθε κανονικά η λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Άρτας όπου έχουμε στρέψει όλες τις δυνάμεις μας σε προσωπικό και το επόμενο διάστημα με τους δυο επιπλέον ψυχολόγους που προσελήφθησαν και έρχονται στην Κλινική θα μπορέσουμε και πάλι να θέσουμε σε πλήρη λειτουργία την Κινητή Μονάδα».
«Τα καλά να γράφονται και να ακούγονται»
Εν τω μεταξύ τις δημόσιες ευχαριστίες προς τον Διοικητή και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου απευθύνει με επιστολή της, ασθενής που νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, στην επιστολή, προς το Νοσοκομείο Άρτας που έχει υπογραφή Τ.Α. αναφέρονται τα εξής: «Τα καλά πράγματα πρέπει να γράφονται και να ακούγονται.
Στις 24/8/2018 νοσηλεύτηκα στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας στην Χειρουργική κλινική. Με αυτήν την επιστολή μου θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Νοσοκομείου, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τις προϊσταμένες καθώς και τον Διοικητή, κύριο Μπαλάσκα Βασίλειο τον οποίο γνώρισα και προσωπικά, για τη άψογη συμπεριφορά τους, την εξυπηρέτησή τους και γενικά το ενδιαφέρον που έδειξαν για εμένα σαν ασθενή.
Είναι κάτι που δύσκολα συναντάς σε Δημοσία Νοσοκομεία και εγώ προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει ποτέ, σε όποια Νοσοκομεία έχω βρεθεί (μένω στον νομό Αττικής και βρέθηκα στην Ήπειρο από όπου είναι και η καταγωγή μου για διακοπές), τέτοια συμπεριφορά.
Μακάρι να είναι όλα τα Νοσοκομεία της χώρας σαν κι αυτό της Άρτας και το προσωπικό τόσο ευχάριστο, εξυπηρετικό και να δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για τους ασθενείς. Τους εύχομαι να συνεχίσουν έτσι με τον ίδιο ζήλο και την ίδια συμπεριφορά και ευαισθησία προς τον κόσμο.
Και πάλι τους ευχαριστώ όλους πολύ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου