Παίρνει λεφτά και από τη Λατινική Αμερική για να... φροντίζει μικρά παιδιά - Αγνωστη χρηματοδότρια με κότερο από το Αγκίστρι τον φυγάδευσε από το μοιραίο σκάφος του μετά το δυστύχημα-έγκλημα
Πάσχει από σύνδρομο άπνοιας. Υποφέρει από αρτηριακή υπέρταση. Εχει διαγνωστεί με καρδιακή, αλλά και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Χρειάζεται κοκτέιλ φαρμάκων και τρία λίτρα αέρα από φιάλη οξυγόνου κάθε μέρα για να επιβιώσει. Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή -με βάση τη δική του κατάθεση
στις ανακριτικές αρχές- να υποστεί ανακοπή καρδιάς. Καταθέτει ακόμη ότι έχει οιδήματα και φλεγμονές στα πόδια.
Στο σπίτι του στην Αίγινα έχει τοποθετήσει ειδική μπάρα αναπήρων, αλλά και εξωτερικό ασανσέρ, καθώς δεν είναι σε θέση να ανέβει ούτε τις σκάλες. Κι όμως, σ’ αυτό τον άνθρωπο το «παρεάκι» της Αίγινας ανανέωνε το δίπλωμα οδήγησης μοτοσικλέτας, αλλά και την άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Το Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας τον έκριναν υγιέστατο και ικανότατο να οδηγεί σε στεριά και θάλασσα, έναν άνθρωπο που κατά δήλωσή του έπρεπε να μπαινοβγαίνει συνεχώς στα νοσοκομεία και συντηρείται στη ζωή με ιατρικά μηχανήματα. Σε αυτό τον άνθρωπο, τον 77χρονο Θρασύβουλο Λυκουρέζο, που οδηγούσε το σκάφος το οποίο παρέσυρε στον θάνατο τέσσερις ανθρώπους, το Λιμεναρχείο Αίγινας ανανέωσε το δίπλωμα έως το 2017!
Συγκεκριμένα, η σχετική αίτηση για την ανανέωση της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους κατατέθηκε από τον ίδιο στο Λιμεναρχείο της Αίγινας στις 14/4/2014 και εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ο ίδιος ο 77χρονος στο υπόμνημά του στον ανακριτή και τον εισαγγελέα. «Εάν δεν μου χορηγείται οξυγόνο και δεν κάνω χρήση των αναγκαίων ιατρικών μηχανικών βοηθημάτων κινδυνεύω να υποστώ ανακοπή καρδιάς στον ύπνο μου ή εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει. Κι όμως, οι λιμενικές αρχές όχι μόνο του ανανέωναν ανά τρία χρόνια το δίπλωμά του, αλλά «έκλειναν και τα μάτια» όταν τον έβλεπαν να πασχίζει να φτάσει υποβασταζόμενος στην προβλήτα απέναντι από το κτίριο του Λιμενικού για να ανέβει στο σκάφος.
Το απίστευτο είναι, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, ότι στις 8/8/2016, δηλαδή οκτώ μέρες προτού μπει στη θάλασσα και θερίσει με το σκάφος του τη λάντζα με τους άτυχους λουόμενους, είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο λόγω καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Πήρε εξιτήριο στις 10/8/2016, δηλαδή μόλις έξι μέρες πριν από το μοιραίο δυστύχημα. Αντίστοιχες εισαγωγές, αναφέρει στο υπόμνημά του, είναι διαρκείς και συχνές είτε λόγω καρδιακής κάμψης και βαριάς καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, είτε λόγω οιδημάτων και φλεγμονής των κάτω άκρων.
Και συμπληρώνει, επισημαίνοντας τις εισαγωγές που έχει πραγματοποιήσει στο νοσοκομείο Υγεία λόγω των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει: «Από την ανάγνωση των εισαγωγών που έχω διενεργήσει στο Υγεία, προκύπτουν και αποδεικνύονται τα σοβαρά νεφρικά, καρδιακά και πνευμονολογικά μου προβλήματα, τα οποία υπό καθεστώς κράτησης δεν θα αντιμετωπιστούν επαρκώς, θα επιδεινωθούν και θα οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας και σε κίνδυνο της ζωής μου».
Αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά, οι αρμόδιες αρχές, το Λιμενικό και η Αστυνομία της Αίγινας τον άφηναν ανενόχλητο να μπαίνει στο σκάφος του και να οργώνει τις θάλασσες. Αναφερόμαστε στον ίδιο άνθρωπο για τον οποίο είχαν γίνει αναφορές στο Λιμεναρχείο δύο μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα ότι αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες αδιαφορώντας για την ασφάλεια των λουομένων και των υπόλοιπων τουριστικών σκαφών. Ο 77χρονος μετά τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με κατ' οίκον περιορισμό έως ότου αποφασίσει για την τύχη του εντός πενθημέρου το Συμβούλιο Πλημελειοδικών Πειραιά.
Αναπάντητα ερωτήματα
Αναπάντητα ερωτήματα κρίσιμης σημασίας ανακύπτουν ακόμα και σήμερα, πέντε 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι 5 ετών.
Ερωτήματα που αφορούν παραλείψεις και άστοχους χειρισμούς των στελεχών της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών που, αντί να σπεύσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό να ρίξουν φως στην υπόθεση, κατάφεραν, άγνωστο γιατί, να προκαλέσουν πλήρη σύγχυση και συσκότιση γύρω από τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, δίνοντας έτσι τροφή σε φήμες και σενάρια ακόμη και για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην όλη υπόθεση.
Πέρα από τις φήμες, οι οποίες δεν μπορούν βεβαίως να επιβεβαιωθούν και φούντωσαν μετά τις εσπευσμένες διαψεύσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου που ένιωσε την ανάγκη να βγάλει επίσημη ανακοίνωση για δημοσιεύματα μέσω... Facebook, η ουσία είναι ότι κάποιοι φρόντισαν να κρατήσουν πολλά στοιχεία στο σκοτάδι. Απέκρυψαν τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο ταχύπλοο, ενώ καθυστέρησαν αδικαιολόγητα την ανακοίνωση των ονομάτων τους, προκαλώντας έτσι έντονες αντιδράσεις.
Αποτέλεσμα ήταν η υπόθεση να περιπλέκεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα που κατηγορείται από τα πολιτικά κόμματα ότι με τις παρεμβάσεις του ενεργεί ως συνήγορος του κατηγορούμενου 77χρονου.
Είναι γεγονός ότι οι πρωτοφανείς και άστοχοι χειρισμοί του υπουργού δημιούργησαν στο άψε σβήσε κλίμα συγκάλυψης των γεγονότων που συντέλεσαν στη ναυτική τραγωδία. Ο υπουργός χαρακτήρισε «έμπειρο χειριστή» τον ηλικιωμένο άνδρα και «γνώστη του χώρου», ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομικός περιορισμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα πλεύσης, προκαλώντας την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και της κοινής γνώμης που έβλεπε τον υπουργό να «χαϊδεύει» τον δράστη της ναυτικής τραγωδίας επικαλούμενος νομικίστικους όρους και επιχειρήματα σαν να μην υπολογίζει ότι λίγες ώρες πριν ο θαλάσσιος δίαυλος μεταξύ Πέρδικας και Μονής είχε βαφτεί κόκκινος από το αίμα ανυποψίαστων τουριστών.
Ο κ. Δρίτσας δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που τον ώθησαν να παρέμβει στο θέμα ενώ γνώριζε ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Γιατί η εκ των υστέρων παραδοχή του ότι ζήτησε από τον λιμενάρχη που προΐστατο των ανακρίσεων και την υποναύαρχο «να μη μείνει καμία πτυχή της υπόθεσης ανεξερεύνητη» από μόνη της δεν πείθει.
Ωστόσο, το κλίμα συγκάλυψης των γεγονότων που συντέλεσαν στην τραγωδία και κορυφώθηκε με την παρέμβαση Δρίτσα άρχισε να δημιουργείται από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτό συνέβη εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης του ονόματος του δράστη και χειριστή του μοιραίου ταχύπλοου, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρώτος ξάδερφος του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, προκαλώντας αναβρασμό στην τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τα τηλέφωνα του Λιμεναρχείου από εξοργισμένους κατοίκους που διαμαρτύρονταν ότι οι Αρχές καλύπτουν τον δράστη και δεν δίνουν το όνομά του στη δημοσιότητα επειδή είναι ξάδερφος του γνωστού ποινικολόγου.
Ακολουθεί μια ακόμα σειρά από εύλογα ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και πειστικών απαντήσεων:
- Πώς ο χειριστής του σκάφους κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να μην αλλάξει έστω και την ύστατη στιγμή την πορεία του ταχύπλοου;
- Αρκεί η απάντηση του ίδιου ότι δήθεν δεν είδε και δεν κατάλαβε πώς συνέβη το μοιραίο;
- Τι είπαν άραγε στις καταθέσεις τους οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο ταχύπλοο;
- Αληθεύει ότι η γυναίκα που εκτελούσε χρέη νοσηλεύτριας του 77χρονου, η οποία ήταν πάνω στο σκάφος, εξαφανίστηκε αμέσως μετά το συμβάν, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταφέρει να την εντοπίσουν ακόμα οι Αρχές;
Σκοτεινό παραμένει επίσης το σημείο που έχει να κάνει με τη μη συμμετοχή των επιβαινόντων στο ταχύπλοο στην επιχείρηση διάσωσης:
- Γιατί προτίμησαν να εγκαταλείψουν άρον άρον το σημείο αντί να βοηθήσουν στη διάσωση, πετώντας έστω ένα σωσίβιο στους ανθρώπους που κινδύνευαν τραυματισμένοι μέσα στη θάλασσα;
- Πόσο πειστικός μπορεί να είναι ο ισχυρισμός τους ότι το σκάφος έμπαζε νερά και γι’ αυτό φοβήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή όταν, όπως αποδείχτηκε, το σκάφος δεν είχε υποστεί παρά ελάχιστες μόνο ζημιές;
Σοβαρές ωστόσο είναι και οι ευθύνες των λιμενικών αρχών, που τώρα θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί καθυστέρησαν επί 40 ολόκληρα λεπτά να φτάσουν στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το Λιμεναρχείο της Αίγινας απέχει από το λιμάνι της Πέρδικας 5 λεπτά. Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε, σύμφωνα με το Δελτίο Συμβάντων, ότι υπάρχει συμβάν με σύγκρουση σκαφών στις 12.48, ενώ η άφιξη των λιμενικών οργάνων στο λιμάνι της Πέρδικας έγινε στις 13.15, δηλαδή 27 λεπτά αργότερα, αν και οι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση ήταν 40 ολόκληρα λεπτά. Ο καταδύτης Νεκτάριος Μαλτέζος αποκάλυψε στο protothema.gr το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ότι ήταν αυτός που εντόπισε πρώτος μαζί με τον αδελφό του το ναυάγιο, πριν καν φτάσουν εκεί οι δύτες του Λιμενικού. Ο κ. Μαλτέζος ειδοποιήθηκε από αυτόπτη μάρτυρα και καταδύθηκε με την ελπίδα να βρει διασωθέντες. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του δράστη.
Αληθεύει ότι ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς να προσέλθει στο κτίριο του Λιμενικού που βρίσκεται στο λιμάνι και ότι εκείνος τους ζήτησε να τον συναντήσουν στον Πύργο του Μάρκελλου, σε μια πλατεία που απέχει 70 μέτρα από το Λιμεναρχείο, γιατί φοβόταν το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το κτίριο;
Στο χρονικό του συμβάντος, όπως έχει καταγραφεί από τις λιμενικές αρχές, πράγματι ο χειριστής δεν συνελήφθη αλλά προσήλθε αυτοβούλως στις 15.30, δηλαδή μετά από 2,5 ώρες από την πρώτη ενημέρωση που είχε το Λιμεναρχείο για τη σύγκρουση των σκαφών. Τι θα είχε γίνει αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο δράστης είχε καταφέρει να ξεφύγει; Γιατί λοιπόν είχε ειδική μεταχείριση από την πλευρά των λιμενικών αρχών ενώ είχε σκοτώσει 4 ανθρώπους και τραυματίσει άλλους πέντε;
Και μερικά άγνωστα στοιχεία που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας και ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Στο χρονικό του τραγικού δυστυχήματος, οι λιμενικοί αναφέρονται και στον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο ο 77χρονος χειριστής. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει βάσει των μαρτυριών, ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος παρελήφθη από μικρό βοηθητικό σκάφος tender με χειριστή τον Μιχαήλ Οσκαρ Νταβίντ, πλήρωμα του σκάφους «Duende II» με σημαία Παναμά, το οποίο βρισκόταν στο Αγκίστρι, απ’ όπου ξεκίνησε το tender. Σε ποιον ανήκει το σκάφος; Οι λιμενικές αρχές λένε ότι, παρά την ίδια ονομασία με το σκάφος του 77χρονου, το «Duende II» δεν είναι ιδιοκτησίας του. Κάτοικοι της Αίγινας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ενδεχομένως να ανήκει σε μια βαθύπλουτη Λατινοαμερικάνα με την οποία συμμετέχει ως εταίρος σε ίδρυμα για την παροχή κοινωφελούς έργου και έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση. Είναι το ίδιο ίδρυμα που, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ που διευθύνει στην Ελλάδα η κόρη του Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου.
Ενα ακόμα σκοτεινό σημείο της υπόθεσης, το οποίο εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση, είναι το να αποδειχτεί και επίσημα πλέον ότι ο 77χρονος ήταν όντως ο χειριστής του μοιραίου σκάφους. Το επισημαίνουμε διότι υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι μπορεί μέσα στο σκάφος να υπήρχε και ένα πρόσωπο νεότερης ηλικίας, που ενδεχομένως να το οδηγούσε κιόλας, και το οποίο πιθανόν να εξαφανίστηκε μετά το δυστύχημα.
Οι λιμενικές αρχές αναφέρουν ότι «έγινε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από το πιλοτήριο του σκάφους και αναμένεται πόρισμα της ΔΕΕ. Εχει διοριστεί δε πραγματογνώμονας για τη διερεύνηση της διακρίβωσης αιτιών του συμβάντος», αναφέρεται στην έκθεση των Αρχών. Οι λιμενικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν συνεπιβάτες η κόρη του Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου με τον άνδρα της και τα παιδιά τους, όπως είχαν αναφέρει άλλες πληροφορίες, προκαλώντας σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των επιβατών του «Duende». Από τον έλεγχο που διενήργησαν οι λιμενικοί, η κόρη του Θρασύβουλου Λυκουρέζου βρισκόταν μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο Αθανασόπουλο και τα δύο παιδιά τους, 9 και 10 ετών, στην Κρήτη. Ταξίδεψαν αεροπορικώς από Ηράκλειο την ημέρα του συμβάντος, ώρα 17.30, με πτήση της Aegean. Αντίγραφα των εισιτηρίων έχουν κατατεθεί στις Αρχές. Επίσης, υπάρχουν καταθέσεις δύο ακόμα ατόμων που είδαν τον απόπλου του σκάφους από την Αίγινα με επιβαίνοντες τέσσερις ηλικιωμένα άτομα, ένα από τα οποία ήταν ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος.
Οδηγούσε και μοτοσικλέτα
«Επίμονο και πεισματάρη, στα όρια της ξεροκεφαλιάς», χαρακτηρίζουν στην Αίγινα τον 77χρονο χειριστή του σκάφους όλοι όσοι τον γνωρίζουν καλά. «Ενιωθε την ορμή της χαμένης νιότης να επιστρέφει όταν έμπαινε στο σκάφος ή όταν καβαλούσε τη μοτοσικλέτα του», λένε κάποιοι. «Το πείσμα του οφείλεται στην άρνηση ενός άνδρα να αποδεχτεί τη φθορά του χρόνου», συμπληρώνει φίλος του.
Οι δικοί του άνθρωποι, γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του, τον παρακαλούσαν άπειρες φορές να μην ανεβαίνει στο σκάφος, όπως και στη μοτοσικλέτα του, αλλά εκείνος δεν άκουγε κανέναν και συνέχιζε απτόητος παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Μάλιστα στο παρελθόν είχε πέσει πέντε φορές από τη μοτοσικλέτα του, με αποτέλεσμα φυσικά να τραυματιστεί. Οι πολλαπλές θρομβώσεις που είχαν διαγνώσει οι γιατροί στα κάτω άκρα, σύμφωνα με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Πτερούδη, δυσχέραιναν κατά πολύ τις κινήσεις του. Μάλιστα σχεδόν δυσκολευόταν να περπατήσει. Τις σκάλες της διώροφης εξοχικής του κατοικίας, που βρίσκεται στην περιοχή Αγιοι Ασώματοι της Αίγινας, τις ανέβαινε υποβασταζόμενος. Εκεί λέγεται ότι φιλοξενούσε και το ζευγάρι των ηλικιωμένων που, σύμφωνα με την ανακοίνωση Δρίτσα, ήταν πάνω στο σκάφος.
Ο κ. Επαμεινώνδας Βενετσιάνος και η σύζυγός του Ευθυμία τον επισκέφτηκαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου για να του συμπαρασταθούν στην επέτειο των 10 χρόνων από τον απροσδόκητο και ξαφνικό θάνατο του γιου του Παναγή που είχε βρεθεί νεκρός στον φωταγωγό της πολυκατοικίας όπου διέμενε στην περιοχή του Κολωνακίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το τραγικό αυτό συμβάν θα αλλάξει τη ζωή του. Από εκείνη την ημέρα και μετά η κατάσταση της υγείας του σταδιακά θα επιδεινωθεί, η ψυχολογία του θα καταρρεύσει, ο ευαίσθητος χαρακτήρας του θα σκληρύνει.
Τραγική ειρωνεία: μία μόλις ημέρα προτού εμβολίσει με το σκάφος του τη λάντζα και σπείρει τον θάνατο στο θαλάσσιο στενό Πέρδικας - Μονής, συζητούσε με το ηλικιωμένο ζευγάρι ότι συμπληρώνονταν ακριβώς 10 χρόνια από την ημέρα που είχε φύγει ο γιος του. Μάλιστα πάνω στην κουβέντα τούς ανακοίνωσε ότι την επόμενη μέρα θα τους ξεναγούσε με το σκάφος του στις παραλίες γύρω από το νησί.
Το τρίτο πρόσωπο που φέρεται να ήταν πάνω στο σκάφος, πάντα σύμφωνα με τις καταθέσεις και τις ανακοινώσεις των λιμενικών αρχών, είναι η κυρία Θεοδότη Καρακάση, η 67χρονη γυναίκα που είχε αναλάβει τη φροντίδα του 77χρονου άνδρα. Μάλιστα απ’ ό,τι ακούγεται στην Αίγινα, υπήρξε και νοσοκόμα του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη γυναίκα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των λιμενικών αρχών, δεν παρουσιάστηκε ποτέ για να καταθέσει και αναζητείται.
Ο κ. Θρασύβουλος Λυκουρέζος είναι πρώην έμπορος και, σύμφωνα με κοντινά του πρόσωπα, παραμένει αρκετά ευκατάστατος. Χουβαρντάς που ξοδεύει πολλά για την καλοπέραση τη δική του, αλλά και των φίλων του.
Στο παρελθόν ασχολούνταν με το εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών ως αντιπρόσωπος μεγάλης ξένης φίρμας, ενώ άλλοι λένε ότι ήταν και ιδιοκτήτης εργοστασίου που κατασκεύαζε καλώδια. Κάποια εποχή υπήρξε και συλλέκτης μεγάλων έργων τέχνης, μερικά εκ των οποίων κοσμούν την τριώροφη οικογενειακή μεζονέτα που έχει σε κοσμοπολίτικη γειτονιά των Αθηνών. Φημολογείται ότι διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στον Νομό Κορινθίας και άλλη μία κατοικία στο Μεσολόγγι. Στο παρελθόν ήταν κάτοχος και ενός φουσκωτού σκάφους τύπου Stingher.
Χρηματοδότης από τη Νότιο Αμερική
Το δεύτερο παιδί του κ. Θρασύβουλου Λυκουρέζου, η Ρόζα-Λίζα, είναι πρόεδρος Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε το 2009 με την επωνυμία «Παναγής Λυκουρέζος» για να μετονομαστεί στην πορεία σε «Ενα παιδί, ένας κόσμος» με έδρα το κέντρο των Αθηνών. Τα λειτουργικά έξοδά της (γραφεία, προσωπικό κ.ά.) χρηματοδοτούνται από ιδιωτικό ίδρυμα του εξωτερικού που καλύπτει ανάλογες δράσεις στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική.
Στην Αίγινα αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι η πρόεδρος του συγκεκριμένου φιλανθρωπικού ιδρύματος είναι μια πάμπλουτη Λατινοαμερικάνα, η οποία όταν επισκέπτεται το νησί διαμένει σε πολυτελές γιοτ που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι. Είναι επιστήθια φίλη του κ. Θρασύβουλου Λυκουρέζου και βασική χρηματοδότρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την οποία λέγεται ότι μόνο τα λειτουργικά της έξοδα για κάθε έτος φτάνουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι διάφορες ανάγκες των οικογενειών στις οποίες παρέχεται βοήθεια και προκύπτουν καθημερινά, όπως ιατρικά έξοδα, είδη υγιεινής, τρόφιμα, ρουχισμός και σχολικά είδη, καλύπτονται από συνεισφορές των ανθρώπων και των εταιρειών που στηρίζουν το «Ενα παιδί, ένας κόσμος» με υλικές και χρηματικές δωρεές.
Η κυρία Ρόζα-Λίζα Λυκουρέζου περιγράφεται ως άνθρωπος με ευαισθησίες, έντονη φιλανθρωπική δράση, η οποία παρέχει αφιλοκερδώς βοήθεια και στήριξη σε παιδιά με κινητικά προβλήματα. Αλλωστε ήταν μαζί με τον άντρα της και τα μοναδικά πρόσωπα που συμπαραστάθηκαν στον πατέρα της από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψής του από τους άνδρες του Λιμενικού, καθώς ήταν μαζί του και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του από το Λιμεναρχείο της Αίγινας όπου κρατούνταν προς τα δικαστήρια του Πειραιά για να παρουσιαστεί ενώπιον της ανακρίτριας το πρωί της περασμένης Τετάρτης.
Ο πύργος του Θρασύβουλου Λυκουρέζου στην Αίγινα. Ο 77χρονος αναγκάστηκε να βάλει εξωτερικό ασανσέρ και ράμπα αναπήρων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στα κάτω άκρα
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου