Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«Έμφραγμα» στην αγορά, στα ύψη οι ακάλυπτες επιταγές.




Δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά και περαιτέρω μείωση της ρευστότητας δείχνουν τα στοιχεία του «Τειρεσία» για τις ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες υπερτετραπλασιάσθηκαν σε ένα μήνα και ανήλθαν τον Ιούλιο σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η ξαφνική «έκρηξη» αποδίδεται εν μέρει και στιςαλυσιδωτές «παρενέργειες» που προκάλεσαν στην αγορά τα προβλήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα τέλματος και απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες επιχειρήσεις…

Η πραγματική οικονομία «στενάζει» και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το σημαντικό «πυλώνα» της, εκπέμπουν εδώ και πολύ καιρό SOS. H υψηλή φορολογία, ο «βραχνάς» των capital control και η απουσία σταθερής ρευστότητας, σε συνδυασμό με την «βουτιά» στην κατανάλωση, έχουν δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα στις επιχειρήσεις, γεγονός που καταγράφεται ανάγλυφα από την «εκτόξευση» των ακάλυπτων επιταγών.

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η ραγδαία άνοδος του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών, αποτελεί «προπομπό» κακών μαντάτων για τις επιχειρήσεις και σημαντική ένδειξη ότι το επόμενο διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα «μπουν» λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Έχει γίνει πλέον πασιφανές, ότι έχει μειωθεί αισθητά η ικανότητα των επιχειρηματιών, μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς, να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους τόσο προς το Δημόσιο αλλά και προς τρίτους…

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Τειρεσία, δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα, τον Ιούλιο, υπήρξε «έκρηξη» των ακάλυπτων επιταγών στη χώρα. Συγκεκριμένα «σφραγίστηκαν» 1.719 επιταγές συνολικού ποσού 199,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ τριετίας και είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση που καταγράφεται από το 2011.

Επισημαίνεται ότι σε όλη τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος) σφραγίστηκαν επιταγές συνολικού ποσού 159,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ακάλυπτες επιταγές του Ιουλίου, ξεπέρασαν σε αξία το συνολικό ποσό του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Αναμφίβολα, όπως επισημαίνουν και έμπειροι αναλυτές, το «χέρι» της σ’ αυτή την δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά, έβαλε και η υπόθεση Μαρινόπουλος. Τα «απόνερα» του εν λόγω ζητήματος που απασχολεί έντονα την αγορά, περιλαμβάνουν χιλιάδες προμηθευτές και επιχειρήσεις.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι σε περίπτωση μη αίσιου τέλους στην υπόθεση Μαρινόπουλος, αν και όλα δείχνουν happy end, θα προκαλούνταν τεράστιοι κλυδωνισμοί και τριγμοί στην πραγματικά οικονομία, συμπαρασύροντας στο διάβα της χιλιάδες επιχειρήσεις, δημιουργώντας και ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου