Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Τον Οκτώβριο καταφθάνει το ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες.



Σε γενική πρόβα «φακελώματος», για την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017 με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές με το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Έτσι, γιατροί, αιρετοί τηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, βουλευτές κ.ά. θα κληθούν να γνωστοποιήσουν στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, μέσω της υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης «πόθεν έσχες», όλα τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, ακόμη και μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος ή σε θυρίδες, εφόσον υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

Δήλωση, η οποία ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο του e-περιουσιολογίου, στο οποίο από τον ερχόμενο, εκτός απρόοπτου και πάλι, Φεβρουάριο οι περίπου 8,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα πάντα, από κειμήλια μέχρι και 100 ευρώ που έχουν εκτός τραπεζικού λογαριασμού.

Ωστόσο, στην περίπτωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, η εφορία θα έχει φροντίσει προηγουμένως να έχει συμπληρώσει όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των υπόχρεων, όπως αυτή προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει, ώστε οι φορολογούμενοι απλώς να τα ελέγξουν και να συμπληρώσουν ό,τι έχουν «αποκρύψει» και είναι κάποιας αξίας, όπως πίνακες, οικογενειακά κειμήλια, ρολόγια κ.λπ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει για το ύψος της αξίας των αντικειμένων πάνω από την οποία θα πρέπει αυτά να δηλωθούν, αλλά και ποιος θα εκτιμά την αξία των περιουσιακών στοιχείων ώστε να συμπεριληφθούν στη δήλωση.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα μετρητά, ακόμη και εάν είναι 100 ευρώ, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό κ.λπ.


enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου