Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Όχι μόνο για μωρά! Το μητρικό γάλα για ενήλικες αναμένεται να γίνει η επόμενη διατροφική τρέλα






Το μητρικό γάλα αποτελεί τη «μαγική δύναμη» για το βρέφος. Τα θρεπτικά του συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη, τα λευκώματα, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Οι γιατροί υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι κάθε γουλιά μητρικού γάλακτος, μοιάζει με ένα είδος «εμβολίου» που προστατεύει το παιδί από λοιμώξεις, ιούς και βακτήρια.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, απ' ο,τι φαίνεται, θέλουν να επωφεληθούν, τώρα, οι ενήλικες, μέσω ενός νέου συμπληρώματος προβιοτικού.
Μια start-up από τη Silicon Valley σχεδιάζει να «απομονώσει» τα σάκχαρα που καθιστούν το μητρικό γάλα τόσο υγιεινό και τα μετατρέψει ένα προϊόν, το οποίο θα διατίθεται στο εμπόριο, τόσο σε βρέφη όσο και σε ενήλικες.

Το προϊόν αυτό έρχεται ως απόρροια περσινής έρευνας, όπου οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί το πρώτο βρεφικό γάλα σε σκόνη, με ανθρώπινα βακτήρια.

Η Sugarlogix, η εταιρεία από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που βρίσκεται πίσω από αυτήν την ιδέα, πιστεύει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό σκεύασμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ πιστεύει ότι αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει την επόμενη διατροφική τρέλα.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα σάκχαρα στο γάλα της μητέρας -που είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν τα έντερα των βρεφών με «καλά» βακτήρια- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών σε ενήλικες που συνδέονται με την υγεία του εντέρου, όπως ο διαβήτης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το συμπλήρωμα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από μητέρες που δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να θηλάσουν.



Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν σαφείς αποδείξεις σχετικά με τα οφέλη του μητρικού γάλακτος για τα βρέφη, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν τα οφέλη θα είναι τα ίδια και για τους ενήλικες.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για ένα μωρό, που διαρκεί μέχρι την ενηλικίωση του.

Το γάλα μιας μητέρας έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες ενός νεογνού να νοσήσει από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο κατά την ενηλικίωση.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το μυστικό βρίσκεται στα σύνθετα σάκχαρα που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMOs).

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Sugarlogix, Kulika Chomvong, ανέφερε στην ιστοσελίδα Gizmodo:

«Ενδιαφερόμαστε για τα πρoβιοτικά και συνειδητοποιήσαμε ότι ο καλύτερος τύπος πρoβιοτικών υπάρχει στη φύση και αυτό είναι στο ανθρώπινο γάλα» και συμπληρώνει:

Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που βοηθούν στο να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές, ελέγχοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Η Chomvong αποκάλυψε ότι η Sugarlogix σχεδιάζει να μετατρέψει τα σάκχαρα σε μορφή σκόνης σε ένα χάπι, που θα μπορούσε να ληφθεί καθημερινά, όπως συμβαίνει με μια πολυβιταμίνη.

Η ίδια καταλήγει:

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ενήλικες θα μπορούν, πραγματικά, να αξιοποιήσουν τη δύναμη του μητρικού γάλακτος».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου