Οι ουσίες που απορρίπτει το σώμα μας, όπως τα ούρα, συχνά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την
κατάσταση της υγείας μας και για τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που δεν έχουμε αντιληφθεί.
Όταν τα ούρα έχουν πολύ ελαφρύ κίτρινο χρώμα ή είναι σχεδόν διάφανα, αυτό σημαίνει ότι το σώμα είναι επαρκώς ενυδατωμένο.
Τι σημαίνει όμως εάν τα ούρα έχουν κόκκινο, πράσινο ή ακόμη και μπλε χρώμα;
– Κόκκινα ούρα
Τροφές όπως το παντζάρι και τα βατόμουρα μπορεί να δώσουν στα ούρα μια κοκκινωπή ή ροζ απόχρωση. Ορισμένες από τις χρωστικές ουσίες που δίνουν σε αυτές τις τροφές το χαρακτηριστικό χρώμα τους αποβάλλονται μέσω των ούρων αφού τις επεξεργαστούν τα νεφρά. Στην περίπτωση αυτή, το χρώμα των ούρων επανέρχεται μετά από μία ημέρα. Εάν το κόκκινο χρώμα στα ούρα παραμένει, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά.
– Πορτοκαλί ούρα
Η αυξημένη πρόσληψη βήτα καροτενίου, μιας χρωστικής που βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο καρότο, στη γλυκοπατάτα, στις κόκκινες πιπεριές και στο πεπόνι κανταλούπε, μπορεί να προσδώσει στα ούρα πορτοκαλί απόχρωση. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα φάρμακα, όπως η αντιπηκτική βαρφαρίνη. Εάν το πορτοκαλί χρώμα των ούρων είναι πολύ έντονο, μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα στο συκώτι, ειδικά εάν το σύμπτωμα συνδυάζεται με κιτρίνισμα των ματιών (ίκτερος).
– Έντονα κίτρινα ούρα
Η συγκεκριμένη απόχρωση στα ούρα απαντάται συχνά σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12. Η ένδειξη στην περίπτωση αυτή δεν θεωρείται ανησυχητική.
– Πράσινα ούρα
Τροφές όπως τα σπαράγγια μπορεί να δώσουν στα ούρα πρασινωπή απόχρωση και να επηρεάσουν επίσης τη μυρωδιά τους. Το πρασινωπό χρώμα των ούρων μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια μορφή ουρολοίμωξης που προκαλείται από το μικρόβιο Πρωτέας. Το μικρόβιο συνδέεται με τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, οπότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό εάν το πράσινο χρώμα των ούρων δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις διατροφικές συνήθειες.
– Μπλε ούρα
Μια σπάνια γενετική ασθένεια που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία και η οποία αφορά στην περίσσεια ασβεστίου στα οστά μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ούρων με μπλε απόχρωση.
– Καφέ ούρα
Μια κατηγορία διαταραχών που ονομάζονται πορφυρίες συχνά προκαλούν παραγωγή ούρων με καφετί απόχρωση. Το σύμπτωμα είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διασπώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι πορφυρίες είναι αρκετά σπάνιες, εάν όμως το συγκεκριμένο χρώμα στα ούρα συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά, δερματικά εξανθήματα ή επιληπτικές κρίσεις αξίζει μια πιο αναλυτική εξέταση από ειδικό. Τροφές που μπορεί να προσδώσουν καφετί χρώμα στα ούρα είναι το λαχανικό ραβέντι και τα κουκιά.
– Λευκά ούρα
Εάν τα ούρα είναι «θολά» ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί πέτρες στα νεφρά ή να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια σοβαρή λοίμωξη.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου