Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Όσους μιλούν για Βόρειο Ήπειρο, τους… βγάζει τρελούς ο Ν. Κοτζιάς! Ενώ επιβεβαιώνει την κατάργηση του εμπολέμου…




«Είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα μας»!
Στο θέμα «Τσάμηδων» ο Έλληνας Υπουργός πιάνεται πονηρά αδιάβαστος.



Τις πληροφορίες που έρχονται από την Αλβανία για κατάργηση του εμπολέμου, επιβεβαίωσε έμμεσα χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα euractiv.gr, στην οποία δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως απόρροια «ψύχωσης» τα όσα λέγονται για τη Βόρεια Ήπειρο!

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλληνας Υπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος της Αλβανίας και των Σκοπίων για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τις ηγεσίες των Βόρειων ευρωπαϊκών χωρών που αντιδρούν, να ξεπεράσουν τις εντάσεις τους προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι άδικο (!) η Αλβανία να βλέπει τη Σερβία να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και να τις ολοκληρώνει και εκείνη να μην τις έχει αρχίσει ακόμη.


«Αυτά είναι στοιχεία αποσταθεροποιητικά διότι δεν θα τα αντέξουν οι κυβερνήσεις. Και οι ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, πλην της Ελλάδας, δεν είναι πάντα εύκολες και ευχάριστες», υποστήριξε.

Ο Ν. Κοτζιάς, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ελληνική υποχώρηση για την άρση του Εμπολέμου, τόνισε πως «είμαστε ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση. Είμαστε και οι δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έχουμε κάνει ένα Σύμφωνο φιλίας, αλλά τυπικά υπάρχει αυτή η εμπόλεμη κατάσταση. Βάλαμε όλα αυτά τα προβλήματα σε ένα πακέτο. Μερικά θέματα πιο μικρά τα λύσαμε, ειδικά αυτά που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους ή τους μετανάστες από την πλευρά της Αλβανίας»!

Αν και η άρση του εμπολέμου ανοίγει ουσιαστικά «παράθυρο» για διεκδικήσεις εκ μέρους των «Τσάμηδων», ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε κατά της Αντιπολίτευσης: «Παρακολουθώ με θλίψη αυτά που λέει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Λένε ότι συζητάμε περί Τσαμουριάς. Δεν συζητάμε.


Ουδέποτε τέθηκε το ζήτημα της Τσαμουριάς σε αυτή τη συζήτηση», υποστήριξε κι αυτό όταν σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Αλβανίας τίθεται ως πρώτο θέμα «το Τσάμικο».


Και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για μια ακόμη φορά εξαπέλυσε αναπόδεικτες κατηγορίες κατά προηγούμενων κυβερνήσεων: «Και θα σας πω επίσης- υποστήριξε- και το λέω πρώτη φορά, η Τσαμουριά συζητήθηκε από άλλη κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90.


Έχω και μάρτυρες για αυτές τις συζητήσεις. Παρουσιάζονται λες και μόλις βγήκαν στην πολιτική και δεν υπάρχει κανένα παρελθόν»!

Τέλος στο «Βόρειο Ήπειρος»;
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε κι ένα βήμα παραπέρα στο θέμα της Βορείου Ηπείρου, όρο που σύμφωνα με πληροφορίες από την Αλβανία, η Ελλάδα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει ως ορολογία, την οποία απέδωσε σε «ψύχωση»!


Αν και μέχρι σήμερα ουδείς έχει θέσει θέμα αλλαγής συνόρων, παρά μόνο σεβασμού των Δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ο κ. Κοτζιάς, θεώρησε αναγκαίο να δώσει τη δική του απάντηση, που χρήζει ερμηνειών:

«Οι αντιπολιτεύσεις -είπε-έχουν την τάση να δημιουργούν στα κυβερνητικά τους χρόνια τετελεσμένα και μετά μας καταγγέλλουν για αυτά. Λένε επίσης ότι θα παραδώσουμε τη Βόρεια Ήπειρο.


Εάν δεν το έχουν καταλάβει, με τις διεθνείς συνθήκες και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η Βόρεια Ήπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανατρέψουμε τα σύνορα.


Αυτές είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική διαλόγου και συμβιβασμού». Για την ΑΟΖ ο κ. Κοτζιάς είπε ότι γίνει ένα μεγάλο βήμα και ότι θα λυθούν τα θέματα, επιτιθέμενος και πάλι κατά των αντιπολιτεύσεων, τις οποίες κάλεσε να μην τις πιάνει υστερία!

Εξισώνουν Β. Ήπειρο με Τσαμουριά!
Των δηλώσεων Κοτζιά είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των αθηναϊκών «Νέων», το οποίο υπέγραφε ο έμπειρος, Ηπειρωτικής καταγωγής, δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στο οποίο αποκαλύπτονταν ότι τώρα οι Αλβανοί «εξισώνουν Βόρειο Ήπειρο με Τσαμουριά» και ότι η ελληνική Κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει και το αλβανικό!

Το δημοσίευμα των «Νέων», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «μια δέσμευση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών», είναι το ένα από τα τρία, σοβαρότερα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα.


Και προσδιορίζουν ότι πίσω από αυτή την αναφορά, θα βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», αλλά και αντιστοίχως από πλευράς Αλβανίας της «Τσιμερία», της λεγόμενης Τσαμουριάς!

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι λυτρωτικές διεκδικήσεις που από τη δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στη Βόρεια Ηπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.

»Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ηπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά»….

Υποτονική η «φιέστα»
Στο μεταξύ η φιέστα των «Τσάμηδων» το περασμένο Σάββατο για τα «θύματα» της ανύπαρκτης γενοκτονίας, περιορίστηκε στο «μνημείο» της Τζάρας, αφού δεν έκαναν πορεία προς τα θεσπρωτικά σύνορα Μαυροματίου. Δεν παύει να είναι μια ακόμη προκλητική ενέργεια, χωρίς βέβαια κανέναν ουσιαστικά αντίκτυπο.


Η συμμετοχή μικρή, σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες συνάξεις, κάποιες εκατοντάδες μόνο μεταφερόμενοι οπαδοί, που μαζί με τους ομιλητές, εκτόξευσαν κραυγές και απειλές. Στελέχη των τσάμηδων κάλεσαν την αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα να βάλει ως πρώτο θέμα στη συμφωνία το ζήτημα των «Τσάμηδων».

proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου