Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Οι τίτλοι μένουν και προκαλούν...





Ο θρίαμβος του PSI με τους πανηγυρισμούς Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ, εκτός από την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, είχε παράλληλα και δύο σκόπιμα λάθη:



«Αρχικά, δόθηκε από τους εταίρους χρόνος στις ξένες τράπεζες να... ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα, τα οποία φορτώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Με τη διαδικασία αυτή, οι ξένοι θεσμικοί περιόρισαν τις απώλειες στο ελάχιστο και διογκώθηκε η ζημία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

»Το δεύτερο λάθος του PSI ήταν η εξαίρεση από το "κούρεμα" των τίτλων που κατείχαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ποσού ύψους 56 δισ. ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2012, επειδή προφανώς το PSI δεν πέτυχε το στόχο, ακολούθησε η επαναγορά των ομολόγων, η οποία σημείωσε αναλογικά καλύτερα αποτελέσματα, καθώς μείωσε «καθαρά» το χρέος κατά 20,5 δισ. ευρώ, αγοράζοντας τα ομόλογα στις τιμές της δευτερογενούς αγοράς.

»Και πάλι όμως δεν λύθηκε το πρόβλημα του χρέους, αφού και με το πιο καλό σημερινό σενάριο, το έτος 2020 θα υποχωρήσει το πολύ στο 124% του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να αμφιβάλλει εάν θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός χωρίς νέο «κούρεμα». Δηλαδή, είμαστε ξανά στο σημείο που αναζητούμε λύση βιωσιμότητας του χρέους».

«Ναυτεμπορική», 14/3/2014

Το άρθρο είχε γραφτεί λίγο πριν από την απολύτως αποτυχημένη έξοδο Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα στις αγορές της άνοιξη του 2014. Κι όλα αυτά με τα κυρίαρχα ΜΜΕ στο πλευρό τους!

Ενα μικρό δείγμα... μνήμης

Τότε...




...και σήμερα





efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου