Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ζιτσας : Τοποθέτηση του επι κεφαλής της Δήμου Ζίτσας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για τις μονάδες βιοαερίου







Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω το σκεφτικό με το οποίο εμείς δεν συμφωνούμε με την 

εγκατάσταση των πέντε μονάδων στη ΒΙΠΕ ώστε να γίνει κατανοητή και η διαφοροποίηση της θέσης μας από τη Δημοτική Αρχή και από τις άλλες τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η απουσία μου εξ άλλου από την διαπαραταξιακή δεν ήταν τυχαία 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ζίτσας καταδικάζει τις απαράδεκτες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και της κυβέρνησης που αφορά την αδειοδότηση για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Η απόφαση αυτή είναι η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που παρουσιάστηκε στο 5ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στα Γιάννενα με στόχο την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας σε τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στο τομέα της ενέργειας.

Οι μονάδες αυτές κατασκευάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρώπη 2014-2020", δηλαδή στο πλαίσιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει σαν στόχο να πλουτίζουν οι λίγοι και όχι να εξυπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες. Ήδη η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας έχει φέρει αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 48% και στα πράσινα τέλη κατά 147%.

Η κατασκευή και η λειτουργία τέτοιων μονάδων με κριτήριο το κέρδος έχει ως αποτέλεσμα η ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, το περιβάλλον να αντιμετωπίζεται ως «χαβούζα με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στην τοπική οικονομία . Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι έχουν πολλούς λόγους να παλέψουν για να ματαιώσουν την κατασκευή και λειτουργία αυτών των μονάδων.

Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, της ΕΕ και των μονοπωλίων είναι γνωστή και γι΄ αυτό οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συρθούν πίσω από ψεύτικες αντιπαραθέσεις, πίσω από αντιτιθέμενα οικονομικά συμφέροντα εργοδοτών. Αυτοί που στηρίζουν την πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας και τώρα σηκώνουν κλίμα ενάντια στον μεμονωμένο επενδυτή, ή τον πολιτικό που βάζει την υπογραφή του, το κάνουν για να εκτονωθεί ανώδυνα η δικαιολογημένη καχυποψία ή η οργή του κόσμου και να μην οδηγηθεί στη συνολική εναντίωση στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και στην κυβερνήσεις που χαράσσουν και υλοποιούν τη συνολική ταξική πολιτική τους που καταστρέφει την ζωή μας και το περιβάλλον.

Βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής και συνολικά κάθε αναπτυξιακής πολιτικής πρέπει να είναι το ενιαίο τρίπτυχο Ιδιοκτησιακό (φορέας χρηματοδότησης-διαχείρισης), Τεχνολογία (μέθοδος), Χωροθέτηση και το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα "ανάπτυξη για ποιον;"

Για την Λαϊκή Συσπείρωση είναι ξεκάθαρο ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών δεν πάνε μαζί με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, μόνο αν χρησιμοποιηθούν όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, στα πλαίσια μιας άλλης οικονομίας με κοινωνική ιδιοκτησία και εργατικό λαϊκό έλεγχο .

Εμείς δεν δαιμονοποιούμε αυθαίρετα τους κινδύνους. Δεν παριστάνουμε τους παντογνώστες , ώστε να απορρίπτουμε ή να θεωρούμε ύποπτη κάθε επιστημονική ή τεχνοκρατική προσέγγιση για τη μέθοδο επεξεργασίας της πρώτης ύλης και παραγωγής Ενέργειας. Γνωρίζουμε ότι ασφαλείς τεχνολογίες παραγωγής Ενέργειας υπάρχουν και βελτιώνονται συνεχώς. Για το αν όμως αξιοποιούνται σωστά ή όχι, δεν φταίνε αυτές, αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ιδιώτες που τις έχουν στον έλεγχό τους.

Οι λαϊκές αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα χρειάζεται να είναι συντονισμένες και προσανατολισμένες ενάντια στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς που υπάρχουν για την αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας, Κυβέρνησης - ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων. Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων για την οργάνωση πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 12 ΙΟΥΛΗ στις 8 μ.μ στο ΕΚΙ.

Λέμε όχι στην εγκατάσταση αυτών των μονάδων, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πώληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Απαιτούμε να αρθεί η άδεια που έχει δοθεί για την λειτουργία των 5 μονάδων Βιοαερίου στην ΒΙΠΕ.

Διεκδικούμε η ενέργεια να μην είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες στην ενέργεια. Να καταργηθούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα και ο ΦΠΑ. Να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης. Να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου