Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Σύγκλιση απόψεων, αλλά όχι συμφωνία...Χωρίς κοινό ανακοινωθέν, αλλά με ένα κοινό... όραμα, ολοκληρώθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.«Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», διεμήνυσε μετά το πέρας των εργασιών η Γερμανίδα Καγκελάριος, με τον Ισπανό πρωθυπουργό να τονίζει πως «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό». Από την πλευρά του, στην τοποθέτησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, ενώ η Ιταλία κατέθεσε τη δική της πρόταση δέκα σημείων, η οποία αμφισβητεί το Δουβλίνο, πρόταση που θα μελετήσει η Μαδρίτη.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια "χρήσιμη" συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της "κρίσης", η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι ποιο "συστημικό" και "βιώσιμο".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα εργαστούν τις επόμενες ημέρες και ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου, για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα , ύψους 500 εκατ. ευρώ , για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το 'Ασυλο, EASO , να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ...

fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου