Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ε.Ε.: Μετά τις ευρωεκλογές το «ραντεβού» με ΠΓΔΜ - Αλβανία
Για τον Ιούνιο του 2019, μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Μαΐου του ίδιου έτους, μετατέθηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, μετά τις αντιρρήσεις που
εξέφρασαν Γαλλία, Ολλανδία και Δανία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση, στο Λουξεμβούργο, χθες Τρίτη.

Οι τρεις χώρες επέμειναν για αναβολήτης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεωνχωρίς σαφή διατύπωση για συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο τελικώς αποφασίστηκε ως «μέση λύση» ο ορισμός ημερομηνίας για τον Ιούνιο του 2019.

Γαλλία, Ολλανδία και Δανία εξέφρασαν την άποψη πως η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.προέχει έναντι της διεύρυνσης, ενώ δήλωσαν ανήσυχες για το ζήτημα της διαφθοράς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει επιλύσει η Αλβανία, αλλά και της εφαρμογής του κράτους δικαίου και της διοικητικής ικανότητας της ΠΓΔΜ.

Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της, καθώς και ότι η εσωτερική τους κατάστασηαπαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.

Σε παρέμβαση τους οι ΗΠΑ, δια τουυφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, εξέφρασαν πάντως αισιοδοξία για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, χαρακτηρίζεται απογοητευτικό το γεγονός ότι τα εύσημα που έλαβαν Σκόπια και Αθήνα από την Ε.Ε. για τη συμφωνία στο ονοματολογικό δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν και ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για αναβολή ενός μόνον έτους θεωρείται διόλου ευκαταφρόνητος.

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το πράσινο φως σε έναν χρόνο δεν είναι το ίδιουποστηρικτικό προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Η δυναμική όμως έστω και της «μισής νίκης» στην Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα Σκόπια να διαχειριστούνμε το «χαρτί της ευρωπαϊκής επιτυχίας» τα επόμενα δύσκολα βήματα προς την κύρωση της συμφωνίας για το όνομα, με φόντο το δημοψήφισμα που αναμένεται προς τα τέληΣεπτεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου