Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Μυρίζει «μπαρούτι» η Τουρκία – Κεμαλιστές εναντίον Ερντογανικών/ισλαμιστών σε μια μάχη επιβίωσης – Θρίλερ οι σημερινές εκλογές


Στα "'όπλα" 60 εκατ. Τούρκοι - Τα πέντε σενάρια και οι 6 υποψήφιοι - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσειςΕκλογές όπου θα επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν όντως επιβεβαιωθούν οι φόβοι.Θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του Απριλίου,
το οποίο προσέδωσε στο αξίωμα της προεδρίας σημαντικές εξουσίες και το απελευθέρωσε από τους περισσότερους ελέγχους επί της εξουσίας του.

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δίνουν τον ύστατο αγώνα προκειμένου να επιτύχουν το ακατόρθωτο: να νικήσουν τον Recep Tayyip Erdogan.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής πάντως, δίνουν και πάλι αντιφατικά αποτελέσματα.

Πολύ αξιόπιστες και οι δύο εταιρείες, η μία δείχνει να μην βγαίνει στον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να κινδυνεύει να χάσει και το δεύτερο, η άλλη δείχνει να κερδίζει σχεδόν οριακά.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sonar, ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει 47% στον πρώτο γύρο και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 33%.

Μάλιστα η εταιρεία ‘βλέπει’ πιθανό ο Μουχαρέμ Ιντζέ να κερδίσει το δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, η εταιρεία KONDA προβλέπει ότι εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν με 51,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει 28% και η Μεράλ Ακσενέρ 10,2%.

Για την Βουλή προβλέπει ότι το ΑΚΡ λαμβάνει 45,5%, το CHP 26,1%, HDP 11,6%, Καλό Κόμμα 8,5%, ΜΗΡ 7,3%.

Νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο
Η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης ‘Τζουμχουριέτ’ δημοσιεύει σήμερα νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΚΑΜ, σύμφωνα με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές αύριο αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό από 44.5% και άρα δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, 28.3%, η Μεράλ Ακσενέρ 13.5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11.5%.

Ο ρόλος του πρωθυπουργού θα καταργηθεί και οι σχεδόν όλες οι εξουσίες θα βρεθούν στα χέρια του προέδρου.

Ο Erdogan υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ευημερία και σταθερότητα στη χώρα του.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης λένε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για την ευρισκόμενη σε διάλυση δημοκρατία της Τουρκίας.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η 24η Ιουνίου θα αποτελέσει σημείο καμπής.

Ο Ερντογάν και το ΑΚΡ του έχουν συμμαχήσει με ένα ακραίο εθνικιστικό κόμμα (το Εθνικιστικό Κίνημα Μνήμης, ή το MHP), γνωστό και ως Γκρίζοι Λύκοι του επικίνδυνου Μπερβέτ Μπαχτσελί και ένα εθνικιστικό-συντηρητικό κόμμα (το Κόμμα Μεγάλοης Ενότητας ή ΒΒΡ), ελπίζοντας να σχηματίσουν ένα σταθερό δεξιό μπλοκ και μια ολοένα και πιο εθνικιστική κοινωνία. Ο συνασπισμός αυτός είναι γνωστός ως η Συμμαχία των Λαών.

Η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), έσπευσε γρήγορα να δημιουργήσει μια αντίπαλη συμμαχία, τη Συμμαχία του Έθνους. Αυτό φέρνει σε επαφή έναν κεντροδεξιό νεοφερμένο (το Κόμμα IYI ή Καλό Κόμμα) και ένα συντηρητικό συμβαλλόμενο, το Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP). Ακόμη συμμετέχουν το Κόμμα της Μεγάλης Τουρκίας (BTP), το Κόμμα της Μεγάλης Ένωσης (BBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Πατριωτικό Κόμμα (VP).

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν έχει ενταχθεί σε καμία συμμαχία. Έτσι οι εκλογές θα συναντήσουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε τρία μπλοκ: Τον λαό, το έθνος και τους Κούρδους.

Για την ψηφοφορία της Κυριακής, περίπου τριάντα δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ενωθεί για πρώτη φορά προκειμένου να αποστείλουν δικηγόρους στα εκλογικά τμήματα. «Την Κυριακή, από τις 06:30, θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα κέντρο κρίσης», λέει η Ουλουσάν.

Ένδειξη πως οι φόβοι είναι έντονοι, τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν, από την πλευρά τους, τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «Πλατφόρμα για δίκαιες εκλογές» που θα διενεργήσει τη δική της καταμέτρηση των ψήφων με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για κινητά την οποία θα διαθέτουν οι παρατηρητές τους.

Ο στόχος, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ, βουλευτής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, είναι να «προστατευθεί η ψήφος του εκλογέα όποιο κι αν είναι το κόμμα στο οποίο θα τη δώσει».

Ο πρόεδρος της YSK Σάντι Γιουβέν υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι «πολύ αξιόπιστη» και «διαφανής». Εξάλλου, ξένοι παρατηρητές έλαβαν άδεια από την κυβέρνηση για να μεταβούν στην Τουρκία.

Κάτι που δεν αρκεί για να καθησυχάσει τους φόβους της αντιπολίτευσης. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στην YSK», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την προετοιμασία τους, οι παρατηρητές φοβούνται νοθεία σε ορισμένες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα είναι Κούρδοι, που είναι δυσπρόσιτες και πιο δύσκολο να επιτηρηθούν.

Όμως η κουρδική ψήφος θα καθορίσει εν μέρει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών: αν περάσει το κατώφλι του 10% των ψήφων που θα του επιτρέψει να εισέλθει στο κοινοβούλιο, το κυριότερο φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μπορεί να στερήσει από το κόμμα του Ερντογάν (το AKP) την πλειοψηφία.

Τα πέντε σενάρια των εκλογών

Για την 24η Ιουνίου το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κυρίως αν ο Ερντογάν θα εκλεγεί στην προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο και αν το Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

1) Καθαρή νίκη του Ερντογάν
Κερδίζει τις προεδρικές από τον α’ γύρο και το AKP διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.Αυτό ήταν το σενάριο που ήλπιζε να επιτύχει ο νυν πρόεδρος όταν στα μέσα Απριλίου προκήρυσσε εκλογές ελπίζοντας να πιάσει στον …ύπνο την αντιπολίτευση.Όμως αν και ο Ερντογάν έδειχνε τότε πεπεισμένος, οι πιθανότητες που υπάρχουν τώρα να δει το σενάριο αυτό να υλοποιείται έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία και μιας νέας ορμής που έλαβε η αντιπολίτευση.Ο Ερντογάν «ανέμενε ότι θα ενίσχυε την εξουσία του», κυρίως χάρη στη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου και οι κύριες διατάξεις της τίθενται σε ισχύ μετά τις εκλογές. «Ωστόσο (αυτή) δεν χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας των Τούρκων ψηφοφόρων», κρίνουν οι αναλυτές του Center for American Progress.

2) Ένας δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

Στις προεδρικές εκλογές η αντιπολίτευση αναγκάζει τον Ερντογάν να περάσει σε έναν β’ γύρο. Μολονότι δείχνει βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους την Κυριακή, υπάρχει η πιθανότητα να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.Ο πιο πιθανός αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεξήγαγε μια εξαιρετικά δυνατή προεκλογική εκστρατεία.Μαζί με τους άλλους υποψήφιους, η αντιπολίτευση μπορεί να υπολογίζει σε έναν δεύτερο γύρο.Οι αναλυτές κρίνουν ότι ο Ερντογάν παραμένει το φαβορί και σε αυτό το σενάριο.Ωστόσο αν το AKP χάσει την πλειοψηφία του στις βουλευτικές που θα γίνουν σε έναν μόνο γύρο την Κυριακή,»ο Ερντογάν θα μπει σε έναν δεύτερο γύρο με την παραδοσιακή του εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου να έχει πληγεί σοβαρά», σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί του Brookings Institution.

3) «Πύρρειος νίκη»: Ο Ερντογάν κερδίζει τις προεδρικές, το AKP χάνει τον έλεγχο του κοινοβουλίου

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα σήμερα είναι μια νίκη του Ερντογάν και ένα αμφίρροπο κοινοβούλιο», σύμφωνα με τον Άαρον Στάιν του Atlantic Council.Το σενάριο αυτό θα βύθιζε την Τουρκία σε μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας, θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εκλογές.

Η ειρωνεία είναι ότι η αντιπολίτευση βοηθήθηκε από τις τροποποιήσεις που έφερε το AKP, οι οποίες επέτρεψαν στο CHP να συνασπιστεί με τρία άλλα κόμματα για τις βουλευτικές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αντιτίθεται σφόδρα στον Ερντογάν και κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, θα εξασφαλίσει το 10% των ψήφων που είναι απαραίτητο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.Το AKP έχει χάσει ήδη μια φορά την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2015. Ο Ερντογάν είχε τότε γρήγορα προκηρύξει νέες εκλογές για να την ανακτήσει, δίνοντας σαφώς το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχόταν συνασπισμούς.Ωστόσο, βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί θεωρητικά να διακινδυνεύσει και τις προεδρικές εκλογές προκηρύσσοντας βουλευτικές, καθώς οι δύο εκλογικές διαδικασίες θεωρείται ότι γίνονται ταυτοχρόνως.

4) Τέλος εποχής Ερντογάν
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ κερδίζει τις προεδρικές στον β’ γύρο, η αντιπολίτευση ελέγχει το κοινοβούλιο.Ο Ιντζέ είναι σαφώς το φαβορί για τη δεύτερη θέση μετά τον απερχόμενο πρόεδρο και θα επωφεληθεί σε έναν δεύτερο γύρο από την υποστήριξη των συμμάχων του CHP στις βουλευτικές και ενδεχομένως και του HDP.Αν η αντιπολίτευση πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Κυριακή, η νίκη αυτή θα βοηθήσει πολύ τον Ιντζέ στις 8 Ιουλίου.»Αν συμβεί αυτό, θα γίνει μάλλον μια μαζική πολιτική αλλαγή σε πολλά μέτωπα», σύμφωνα με τον Μαρκ Πιερινί, ερευνητή στο Carnegie Europe, ο οποίος αναφερόταν κυρίως στις οικονομικές πολιτικές και στις σχέσεις με τη Δύση.

5) Αχαρτογράφητα νερά
Η αντιπολίτευση κερδίζει τις προεδρικές, το AKP διατηρεί το κοινοβούλιο.Πρόκειται ίσως για το πιο θολό σενάριο, λόγω του γεγονότος ότι το AKP δεν έχει καμία εμπειρία συγκατοίκησης και ο νέος πρόεδρος θα διάκειται ίσως πολύ εχθρικά απέναντι στο κόμμα που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από το 2002.»Ένας πρόεδρος της λαϊκής αντιπολίτευσης θα είναι αντιμέτωπος με μια ισλαμιστική και εθνικιστική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια μπερδεμένη κατάσταση», παρατηρεί ο Πιερινί.

Οι φρουροί του Ερντογάν
Αν κάτι έκανε εντύπωση από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν οι δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία.

Άνδρες βλοσυροί, με το δάχτυλό τους μονίμως στη σκανδάλη, έτοιμοι να εξολοθρεύσουν οποιαδήποτε απειλή κατά του προέδρου τους. Όπου κι αν γύριζε κανείς το βλέμμα του, τους έβλεπε να παρατηρούν τα πάντα.

Πρόκειται για τα άτομα της περίφημης SADAT.
Ιδρυτής της είναι ο Αντνάν Τανριβερντί (Adnan Tanrıverdi), ο οποίος αποστρατεύθηκε το 1996 έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του που τον ήθελαν ακραίο ισλαμιστή ο οποίος αντιτίθετο στο κοσμικό κράτος

Η δράση της εταιρείας έγινε γνωστή σε διεθνές επίπεδο έπειτα από τη δημοσίευση ενός Τούρκου μέσω του Twitter. Ο χρήστης @fuatavni , με τρία εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, αποκάλυψε το 2016 τη δράση της Σαντάτ και ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι εταιρεία, αλλά μια παραστρατιωτική οργάνωση, ένας μυστικός στρατός ο οποίος είχε εμπλακεί στην εκπαίδευση των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους με τη συνδρομή της ΜΙΤ, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι η Σαντάτ σταμάτησε τη δράση της στη Συρία όταν αυτή έγινε γνωστή στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια ανέλαβε την εκπαίδευση της νεολαίας του AKP, του κόμματος που ηγείται ο Ερντογάν και της Οθωμανικής Οργάνωσης (Osmanlı Ocakları ), για το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών.

Ολα λοιπόν είναι ανοιχτά σήμερα, ακόμα και μία εσωτερική σύγκρουση, αν δεν πάνε καλά τα πράγματαγια τον Σουλτάνο!

Οι έξι υποψήφιοι
Εξι υποψήφιοι αναμετρώνται συνολικά στις εκλογές της Κυριακής. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει αυτήν την Κυριακή πάνω από το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο σημερινός πρόεδρος γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1954 στην Κωνσταντινούπολη και διεκδικεί μία ακόμη προεδρική θητεία. Πατέρας τεσσάρων παιδιών καθορίζει τις τύχες της χώρας από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στην συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994 και ίδρυσε το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), μία πραγματική μηχανή εκλογικής νίκης που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή από τις εκλογές του 2002.

Μουχαρέμ Ιντζέ
Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1964 στην Γιάλοβα. Είναι πρώην καθηγητής Φυσικής και κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έκανε αίσθηση με την πυγμή και την μαχητικότητά του. Επελέγη για να εκπροσωπήσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), αν και στο παρελθόν απέτυχε δύο φορές να αναδειχθεί στην ηγεσία του κόμματος. Πατέρας ενός γιου, αναδείχθηκε σε σοβαρό αντίπαλο του Ερντογάν, ικανό να του προκαλέσει δυσκολίες.

Μεράλ Άκσενερ
Η Μεράλ Άκσενερ γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στην Σμύρνη και ήταν η πρώτη υποψήφια της τουρκικής αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, υπό την σημαία του Καλού Κόμματος (εθνικιστική δεξιά), το οποίο ίδρυσε η ίδια μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Συντηρητική, εθνικίστρια και μητέρα ενός γιου, υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά την δεκαετία του ’90 και υπήρξε μέλος του υπερεθνικιστικού MHP, που σήμερα είναι σύμμαχος του Ερντογάν. Η συμμετοχή της στην κυβέρνηση την περίοδο 1996-1997 , στα αιματηρότερα χρόνια της κουρδικής εξέγερσης στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, κινδυνεύει να της στερήσει την ψήφο των Κούρδων που αντιπροσωπεύουν το εν πέμπτον του πληθυσμού της χώρας.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Γεννημένος στις 10 Απριλίου 1973 στο Ντιγιάρμπακιρ ανακηρύχθηκε υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό), αν και βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι ανήκει και ηγείται «τρομοκρατικής» οργάνωσης. Δικηγόρος, είναι πατέρας δύο κοριτσιών. Καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε ομηρία ως αντίπαλος του Ερντογάν. Ηταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 και συγκέντρωσε σχεδόν το 10% των ψήφων.

Τεμέλ Καραμολάογλου
Γεννημένος στις 7 Ιουνίου 1941 στο Καχραμάνμαρας, ο Τεμέλ Καραμολάογλου του Κόμματος της Ευτυχίας ( SP, ισλαμοσυντηρητικό) έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα της Ευημερίας (Refah). Σύμφωνα με την βιογραφία που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματός του, υπήρξε στενός συνεργάτης του Νετζμετίν Ερμπακάν, του μέντορα του Ερντογάν. Πατέρας πέντε παιδιών υπήρξε δήμαρχος της πόλης Σίβας το 1993 κατά την διάρκεια του εμπρησμού ξενοδοχείου της πόλης από ακραίους ισλαμιστές. Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο 37 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους τούρκων διανοουμένων.

Ντογκού Περιντσέκ
Γεννημένος στις 17 Ιουνίου 1942 στο Γκαζίαντεπ, ο Ντογκού Περιντσέκ ηγείται του Πατριωτικού Κόμματος (Vatan, αριστερά). Δόκτωρ της Νομικής , πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει φυλακισθεί επανειλημμένως, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 1980. Εγινε ευρύτερα γνωστός για την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος άρνησης του χαρακτήρα γενοκτονίας της σφαγής των Αρμενίων κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τουρκία. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου