Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος για τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης







Την πλήρη στήριξη όλων σχεδόν των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου βρήκε η πρόταση του 


Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, να κινηθεί τόσο νομικά όσο και πολιτικά προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προκείμενου να ανατραπεί η άδικη και αδικαιολόγητη απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις, προχωρώντας μάλιστα και σε σημαντικές αποκαλύψεις οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα της αδικίας που υπάρχει σε όλο το Δήμο για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνει ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για την περιοχή.

Όπως έκανε γνωστό λοιπόν ο Δήμαρχος, η ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ήρθε μετά από προσφυγή που κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο από δύο φερομένους προσφεύγοντες.

Ο κ. Μπέγκας εξήγησε ότι η προσφυγή φέρεται να υποβάλλεται από δύο πρόσωπα με τη μόνη διαφορά ότι το ένα εξ’ αυτών, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, Απόστολος Κοκορδάτος, κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης επιστολή η οποία πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο, όπου αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως ουδέποτε συναίνεσε και ούτε υπέγραψε την εν λόγω προσφυγή, επιφυλασσόμενος μάλιστα να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του κατά όσων τον ενέπλεξαν.

«Μετά απ’ αυτή την επιστολή την οποία καταθέτω στο Σώμα, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα και φυσικά εγείρονται νομικά ζητήματα. Πως ο έτερος υπογράφων την προσφυγή χρησιμοποιεί το όνομα του κ. Κοκορδάτου είτε σαν φυσικό πρόσωπο είτε με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Προστασίας; Ο ίδιος μάλιστα φέρεται και ως εκπρόσωπος επιτροπής 1.400 κατοίκων που μένουν στην οδό Κενάν Μεσαρέ. Κι εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό κατά πόσο εκπροσωπεί τόσους ανθρώπους», είπε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος μίλησε για παραπλάνηση του υπουργού Περιβάλλοντος, τόνισε ωστόσο πως όταν ένας Υπουργός καλείται να αποφασίσει για μια προσφυγή η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις σε ένα τεράστιο έργο υποδομής, οφείλει να ζητήσει την άποψη του Φορέα, κάτι που ο κ. Σταθάκης δεν έκανε.

«Δεοντολογικά ήταν λάθος από την πλευρά του Υπουργού. Όφειλε να ζητήσει τις απόψεις μας πριν λάβει αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, το σκεπτικό της απόφασης συσχετίζει λανθασμένα το έργο που αφορά την επέκταση της Γεννηματά με την Κενάν Μεσαρέ και τη Βογιάνου, επισημαίνοντας αρχικά ότι οι δύο τελευταίες ανήκουν στον μικρό δακτύλιο της πόλης ενώ η πρώτη στον μεγάλο και προσθέτοντας πως είναι αναληθές ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά.

«Τόσο η οδός Βογιάνου, όσο και η Κενάν Μεσαρέ έχουν αδειοδοτηθεί κανονικά, γιατί και η απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι τρόπος αδειοδότησης.

Για την Κενάν Μεσαρέ μάλιστα επειδή πέρασε από χίλια κύματα λόγω εμμονών, το θέμα έληξε με την επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 29-1-2016 η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή στερείται νομίμου ερείσματος ζητώντας να κλείσει η υπόθεση και να ανακληθεί η επιβολή προστίμου.

Τέλος, το κείμενο της απόρριψης από πλευράς υπουργείου περιέχει ορισμένες φράσεις από την έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη χωρίς όμως να περιλαμβάνει την τελευταία παράγραφο που αλλάζει όλο το νόημα γιατί καταλήγει στο ότι: κατόπιν της εξέλιξης αυτής η νομιμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχει εξαντληθεί, για την Κενάν Μεσαρέ.

Μιλάμε δηλαδή για αποσπασματικά στοιχεία προκειμένου να στηριχτεί ένα επιχείρημα έωλο για ένα θέμα που έχει κλείσει», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι ο Δήμος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης ζητώντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου στην προσπάθεια αυτή.

«Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό, ακόμα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν χρειαστεί, και χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων σας.

Καλώ τους βουλευτές, και ειδικά τους κυβερνητικούς, να ενδιαφερθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα, να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν. Μιλάμε για ένα έργο που δεν ανήκει σε καμία δημοτική αρχή. Όλα τα έργα γίνονται για τους πολίτες του τόπου αυτού. Δεν γίνεται η εμμονή του ενός να βάζει σε κίνδυνο το γενικό καλό», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου, πλην των κυρίων Τασούλα και Καφαράκη που ζήτησαν να ενημερωθούν καλύτερα, υποστήριξαν την απόφαση της Δημοτικής Αρχής κι έτσι αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συναντήσει τον κ. Σταθάκη άμεσα προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα έργο που είχε την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβούλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου