Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πήρε το «όπλο» ο Τσίπρας, «καθάρισε» για Κοτζιά, Καμμένο - Ρουκέτες για τράπεζες, συντάξεις, Τουρκία




Λήξαν θεωρεί το θέμα Κοτζιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι δεν θα δημοσιοποιήσει ..την


 επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

«Πράγματι εχθές ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου σε ένα φάκελο με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό. Θα την διαβάσω με προσοχή όταν επιστρέψω άλλωστε αύριο θα συναντηθώ κατ’ ιδίαν και με τον Νίκο Κοτζιά. Δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που δίνονται σε μένα ως αυστηρά προσωπικές. Και δεν πρόκειται να το κάνω τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως θεωρεί λήξαν το θέμα και πρόσθεσε πως ο κ. Κοτζιάς «αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο. Έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη.
«Ο Κοτζιάς δεν ήταν για μένα ένας υπουργός και συνεργάτης μου, ήταν και ανοιχτό βιβλίο που θα συνεχίσω να συμβουλεύομαι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση για το plan b του Πάνου Καμμένου και αν γνώριζε ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως η «κυβέρνηση προχωράει με σαφή προορισμό και στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανένα».
«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας και πόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσίπρας τόνισε: «έχετε μπροστά σας τον πρωθυπουργό που φοράει το καπέλο της εθνικής γραμμής και ως υπουργός των Εξωτερικών πλέον. Επαναλαμβάνω όλα όσα δήλωσα με απόλυτη σαφήνεια. Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή προσανατολισμό, με σαφή κατεύθυνση. Έχουμε ως προσωπικό στοίχημα δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα, και έχουμε και τη συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου. Άρα, λοιπόν, δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το να εκφράσω απέναντι σας την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσει η κυβέρνηση μου στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών».
«Να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Συστήματος Ασύλου»
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός τόνισε πως «συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα –μαζί με την Κύπρο- στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη».
«Τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου. Τονίσαμε δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασία μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου».
Τι συζητήθηκε
Όπως είπε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκαν ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στο Brexit σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ κινείται επί ξυρού ακμής. Υπάρχει ένα αδιέξοδο που ελπίζω να είναι προσωρινό».
«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα θα την υποστηρίξει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να προχωρήσειη εμβάθυνση της Ευρωζώνης και ανέφερε ότι ο ίδιος μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του επανέφεραν την πρόταση του ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας, «γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητα της μόνο τους αριθμούς, και δεν βλέπει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να γίνει ελκυστική για τους πολίτες της ούτε θα μπορέσει να ανακόψει την άνοδο ακραίων, ακροδεξιών, ευρωσκεπτιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει σε τελική ανάλυση να έχει μέλλον».
«Χρειαζόμαστε νέους κοινούς θεσμούς προσανατολισμένους όχι στη λιτότητα αλλά στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς στη βάση του επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.



newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου