Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΗΠΑ-Ε.Ε.: Ξεχάστηκαν οι χειραψίες, προς νέα μετωπική στο εμπόριο




Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται η εύθραυστη εμπορική ανακωχή ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και 


ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον να αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Οι θερμές χειραψίες ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχουν πια ξεχαστεί, δίνοντας τη θέση τους σε μία σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος και την Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και δεν συμφώνησαν... ούτε καν εάν διαφωνούν. Με το πέρας της συνάντησης η Μάλμστρομ εξαπέλυσε πυρά κατά των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία, απουσία σαφήνειας και έλλειψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον να αρχίσουμε έστω δοκιμαστικά την εφαρμογή της συμφωνίας... Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και η μπάλα μένει στο γήπεδό τους. Δεν έχουμε αρχίσει να διαπραγματευόμαστε» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν άρεσαν καθόλου στον Αμερικανό υπουργό, που άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ διαφορετικό κλίμα από ό,τι μεταφέρθηκε από την Επίτροπο στα μέσα. «Είναι σαν να συμμετείχε σε διαφορετική συνάντηση από αυτήν, στην οποία βρεθήκαμε εμείς» σχολίασε ο Ρος. «Στόχος μας στη συνάντηση ήταν να δώσουμε ώθηση και να θέσουμε τις βάσεις για άμεσα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο ελάφρυνσης των δασμών όσο και στο μέτωπο της εναρμόνισης των προτύπων» εξήγησε.

Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση έρχεται ουσιαστικά να δικαιώσει τις ανησυχίες οικονομικών και πολιτικών αναλυτών για την αξιοπιστία της «συμφωνίαςκυρίων» ανάμεσα σε Τραμπ και Γιούνκερ. Το καλό κλίμα δεν συνοδεύθηκε από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όπως τονίζουν πολλοί η απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτου (το πιο ισχυρό όπλο των ΗΠΑ απέναντι στην Ε.Ε.) δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι.

Επέστρεψε μάλιστα στο προσκήνιο, με τον Γκόρντον Σοντλαντ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ε.Ε. να επιτίθεται στην ομάδα της Μάλμαστρομ για «αδιαλλαξία» και απόπειρα καθυστέρησης των συνομιλιών «έως ότου λήξει η θητεία Τραμπ», την οποία και χαρακτήρισε «μάταιη». Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε για πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πάντως μεταξύ άλλων και την δυσκολία της αμερικανικής κυβέρνησης να προσελκύσει μεγάλους εμπορικούς εταίρους και να συγκροτήσει μαζί τους ενιαίο μέτωπο κατά του μεγάλου αντιπάλου- της Κίνας. Πριν από λίγα 24ωρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Ωστόσο είναι σαφές ότι σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα τα πράγματα. Με την ευρωπαϊκή κοινότητα και την Ιαπωνία εξακολουθούν να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές σε σημαντικά ζητήματα, ενώ με τη Βρετανία δεν μπορεί να ξεκινήσει η παραμικρή ουσιαστική συζήτηση πριν από το επίσημο Brexit, τον Μάρτιο του 2019.

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στους Financial Times το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια της Ουάσιγκτον είναι η απουσία εμπιστοσύνης εκ μέρους των ξένων ηγετών στο πρόσωπο του «απρόβλεπτου» Τραμπ. 



Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου