Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Πρόσω ολοταχώς για την προμήθεια και εγκατάσταση του PET-CT





Στη Βουλή κατατέθηκε τον περασμένο μήνα το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς





 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον χώρο της Υγείας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές του Ιδρύματος στο τομέα της δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού, έχει ύψος 200-250 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια τεσσάρων νέων ποζιτρονικών αξονικών τομογράφων PET-CT (στο νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων και σε Κρήτη, Λάρισα και Ιωάννινα), καθώς και έξι μικρών μηχανημάτων παραγωγής ραδιοφαρμάκων.
H υλοποίηση των έργων στα πλαίσια της δωρεάς, θα γίνει από μια εταιρεία ειδικού σκοπού, την «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.», το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα καθοριστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Μάλιστα, μετά την πιστοποίηση ολοκλήρωσης και παράδοσης των έργων, κάθε ένα από αυτά θα περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητα και ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου.
Στα πλαίσια αυτά, υψηλόβαθμη επιτροπή ειδικών από το Νοσοκομείο «John Hopkins» στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τους καθηγητές Martin Lodge, Roberts Dannals και Martin Pomper, και συνοδευόμενη από στελέχη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος επισκέφθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, προκειμένου να εξετάσουν όλα όσα απαιτούνται για να προχωρήσει η δωρεά του εξοπλισμού και η τοποθέτησή του.
Σε χθεσινές του δηλώσεις στο Ioannina TV, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, τόνισε πως έγινε λεπτομερήςανάλυση των δεδομένων του Ιδρύματος και ανταλλαγή απόψεων, για την προμήθεια της μονάδας για τη διενέργεια τομογραφικών εξετάσεων με εκπομπή ποζιτρονίων (ΡΕΤ) και μιας δεύτερη μονάδας, δίπλα στην πρώτη, για την επιτόπια παραγωγή των απαιτούμενων ραδιοφαρμάκων με χρήση κυκλοτρονίου (Cyclotron) ειδικής κατασκευής.
Η επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου αναμένεται να προσφέρει νέες δυνατότητες και για ερευνητική δράση από τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με πρώτη την Ιατρική σχολή.
Ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους του Εργαστηρίου Πυρηνικής καθώς και στους χώρους όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν οι δυο νέες μονάδες υψηλού κόστους της τάξης των 5.000.000 Ευρώ, που θεωρούνται μεγάλης αξίας.
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι από την πλευρά του Δημοσίου θα γίνει παραχώρηση των χώρων (διαμορφώνοντας και το απαραίτητο πολεοδομικό πλαίσιο) ενώ θα βοηθήσει στη θεσμική και τεχνική ωρίμανση των έργων έως τον Μάρτιο του 2019. «Είμαστε σίγουροι ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν ώστε σύντομα να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός στο Νοσοκομείο μας», κατέληξε ο κ. Τσίκαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου