Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ο τουρκικός «Πορθητής» ξεκινά σήμερα γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία ξεκινά σήμερα τις δικές της ενέργειες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής).Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία προχωρά, σε αυτό το στάδιο, με ερευνητικές γεωτρήσεις που από χρόνια επεξεργάζονται, με πρώτη αυτή στο «Αλάνια-1», σε θαλάσσιο βάθος 2.541 μέτρων, ενώ όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει γεώτρηση σε πολύ πιο ρηχά νερά στον κόλπο της Μερσίνας.

Στον στόχο «Αλάνια-1», στον κόλπο της Αττάλειας, το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει να φτάσει σε βάθος 5.500 μέτρων, όπου εκτιμούν, στη βάση τριών σειρών σεισμογραφικών διαφόρων τεχνολογιών, με κυριότερα αυτά που έγιναν από το «Μπαρμπαρός», ότι υπάρχει κοίτασμα υδρογονανθράκων.

Ο «Πορθητής» έχει δυνατότητα για γεωτρήσεις σε συνολικό βάθος μέχρι 12.200 μέτρα. Η γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 140 μέρες από σήμερα, δηλαδή στα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για γεωτρήσεις με ανάλογης τεχνολογίας γεωτρύπανα σε θαλάσσια βάθη και βάθη στόχων, κάτι που προφανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη γεώτρηση με αυτή τη διαμόρφωση προσωπικού και γεωτρύπανου.

Σε μεγάλο βαθμό επιλέγηκε ο συγκεκριμένος στόχος, επειδή είναι ο πιο καλά επεξεργασμένος γεωλογικά και με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, ώστε να αξιοποιηθεί με όλους τους τρόπους, αλλά και για να αποκτηθεί εμπειρία αξιοποίησης του γεωτρύπανου. Επίσης, επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανάγκες, που αυξάνονται συνεχώς, σε φυσικό αέριο στις νοτιοδυτικές της περιοχές, δίνει προτεραιότητα στην αναζήτηση κοιτασμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», τα σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός» έδειξαν ότι το τόξο που ξεκινά από την Αλάνια και φτάνει σχεδόν μέχρι τον Ακάμα είναι ελπιδοφόρο για κοιτάσματα όχι μεγάλα αλλά εμπορικά ικανοποιητικά, κάτι που προφανώς αν ενισχυθεί με θετικό αποτέλεσμα στην πρώτη τουρκική γεώτρηση θα επιφέρει επιστημονικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, η Τουρκία είναι φανερό ότι με τις σημαντικές υπεργολαβίες που εξασφάλισε από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για τις πρώτες γεωτρήσεις, προσπαθεί να εξασφαλίσει εμπειρία για τη μελλοντική της αυτοτέλεια σε γεωτρήσεις, κάτι που προφανώς θα ανοίξει και το πεδίο για περισσότερη επιθετικότητα και προς την Κύπρο και ενδεχομένως την Ελλάδα.

Η απεξάρτηση από ξένη τεχνική και υλική βοήθεια ξεκίνησε με την εξασφάλιση των σεισμογραφικών «Μπαρμπαρός» και «Ορούτς», όπως και του γεωτρύπανου «Fatih», ενώ προχωρά και στην εξασφάλιση δεύτερου γεωτρύπανου.

Πέτρος Θεοχαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου