Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας 2019 - Το Καρναβάλι της Πρέβεζας με τα 60 χρόνια ιστορία




Με τον πιο ξέφρενο τρόπο και την συμμετοχή μικρών και μεγάλων Καρναβαλιστών, γιόρτασαν οι γυναίκες της Πρέβεζας, την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Γυναίκα.



Το Καρναβάλι Γυναικών Πρέβεζας που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια ιστορίας, συνέπεσε με την Γιορτή της Γυναίκας και οι γυναίκες της πόλης το διασκέδασαν με την ψυχή τους.





Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Καρναβάλι των Γυναικών της Πρέβεζας, έδωσε το έναυσμα για ένα 4ημερο Καρναβαλικό ξεφάντωμα στην Πρέβεζα.





Με το κέφι και το μπρίο που τις διακρίνει εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά ξεσήκωσαν τους θεατές, ντόπιους και επισκέπτες που έχουν έρθει από πολλές περιοχές της Ελλάδας για να διασκεδάσουν στην πόλη που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει τις πιο πλούσιες και μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ήπειρο, την Πρέβεζα.





Την παρέλαση παρουσίασε η Δήμητρα Κοψάρη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην συνέχιση αυτού του ιστορικού θεσμού, ενώ όπως κάθε χρόνο αντιπροσωπεία του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας (η μεγάλη παρέλαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα στις 19:00) έδωσε το παρών συντονίζοντας τη σειρά των γκρουπ.





Να θυμίσουμε ότι ήταν αρχές της δεκαετίας του 60 που μια παρέα γυναικών της πόλης της Πρέβεζας οι αείμνηστες Ε.Νίκα, Α.Ντάβαρη , Ρ. Νάνου, Σ.Παπατσώτσου, Σ.Τσάντη κ.α , αλλά και ο μοναδικός άντρας της παρέας ο αείμνηστος Τάσος Γιαμάς, που αποφάσισαν να μεταμφιεστούν και να επισκέπτονται αρχικά σπίτια φίλων και στην συνέχεια να βγούν δειλά-δειλά στους δρόμους της πόλης, με στόχο την καλή διασκέδαση.

Η μέρα που είχαν επιλέξει για να μεταμφιέζονται ήταν η Πέμπτη και αυτό γιατί ο αείμνηστος Τάσος Γιαμάς- τον μοναδικό άντρα που ήθελαν οι γυναίκες στη παρέα- εκείνη την μέρα είχε ρεπό (στην Πετρογκάζ όπου εργαζόταν).

Έκαναν την βόλτα τους στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας και στην συνέχεια διασκέδαζαν μόνες ή με τους συζύγους τους σε κοσμικό κέντρο.

Αφήνοντας μια μεγάλη παρακατάθηκη στις γυναίκες της πόλης που συνεχίζουν το θεσμό μέχρι και σήμερα .

Τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο καρναβάλι Γυναικών της Πρέβεζας έγραψε στη συνέχεια και η αείμνηση Ευανθία Νάνου. Τα πρώτα χρόνια οι γυναίκες μαζεύονταν σε σπίτια και κατασκεύαζαν οι ίδιες τις στολές τους.

Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες γιατί εξελίσσονταν σε γιορτή, αφού οι γυναίκες μαγείρευαν, συζητούσαν, διασκέδαζαν.

Αυτό επαναλήφθηκε και τις επόμενες χρονιές όπου όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν σε αυτή την αποκριάτικη παρέλαση με τη σκυτάλη να έχουν σήμερα οι νεότερες γυναίκες της Πρέβεζας, αποδεικνύοντας και στη πράξη το «Κάθε Πρεβεζάνα κάνει διάνα αξίζει πολλά» και ότι το καρναβάλι γυναικών έχει παρόν… παρελθόν… και μέλλον… και θα πρέπει να συνεχίζει να στηρίζεται από φορείς, συλλόγους και βέβαια τις γυναίκες της πόλης.



mypreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου