Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Καμπάνια για την ελληνικότητα των Μακεδονικών προϊόντων




Χρήστος Μυτιλινιός


Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να καταστήσει διεθνώς σαφές,
ότι τα Μακεδονικά προϊόντα προέρχονται από την Ελλάδα.



Η ανάγκη για το ξεκίνημα αυτής της καμπάνιας ξεκίνησε από το γεγονός ότι πολλές φορές κάποιος αγοράζει ένα Μακεδονικό προϊόν, χωρίς να γνωρίζει ότι το προϊόν αυτό προέρχεται από τα Σκόπια.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στο μανιφέστο της καμπάνιας ότι «τα προϊόντα είναι Μακεδονικά μόνο όταν υπάρχει η ένδειξη made in Greece».

Η καμπάνια λοιπόν ξεκίνησε και ονομάζεται Macedonian Products Made in Greece.
Υπεύθυνη της καμπάνιας αυτής είναι η γνωστή δικηγόρος της Θεσσαλονίκης Αφροδίτη Λατινοπούλου, με την οποία συνομιλήσαμε, ζητώντας κάποιες διευκρινήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Δικηγόρος Αφροδίτη Λατινοπούλου

Κα Λατινοπούλου, στο κείμενο που διαβάζουμε στο site, μας εξηγείτε τα αίτια για τα οποία ξεκίνησε η συγκεκριμένη καμπάνια. Ποια ήταν όμως η αφορμή για να ξεκινήσετε αυτήν την προσπάθεια;
Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε όταν με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια προώθησης των μακεδονικών προϊόντων από ελληνικής πλευράς. Όποιος ενδιαφέρεται για τα μακεδονικά προϊόντα θα βρει πολλά sites των Σκοπίων και ελάχιστα sites μεμονωμένων ελληνικών εταιριών με μακεδονικά προϊόντα. Είναι φυσικό επόμενο να έχει καλλιεργηθεί μια σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό όταν βομβαρδίζεται με προϊόντα που προέρχονται από άλλη χώρα τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας και πολλές φορές μακεδονικά μας σύμβολα. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτή η καμπάνια προκειμένου να δώσουμε τέλος σε αυτήν τη σύγχυση. Τα μακεδονικά προϊόντα είναι ελληνικά, προέρχονται από τη Μακεδονία η οποία είναι περιοχή της Β. Ελλάδας και δεν είναι χώρα και έχουν πάντα την ένδειξη made in Greece.Πριν λοιπόν ο καταναλωτής αγοράσει ένα μακεδονικό προϊόν θα πρέπει να ελέγξει αν παράγεται στην Ελλάδα.Εάν δεν παράγεται στην Ελλάδα,ακόμα και εάν ονομάζεται «μακεδονικό» δεν έχει ουδεμία σχέση με τη Μακεδονία, με την Ελλάδα και τις ελληνικές παραδόσεις. Αγοράζοντας μακεδονικά προϊόντα made in Greece συμβάλλουμε στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και στην ελληνική οικονομία ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουμε την ενίσχυση της ανήθικης τακτικής εκμετάλλευσης ονόματος και συμβόλων άλλης χώρας.
Υποστηρίζετε ότι υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά στα Μακεδονικά προϊόντα. Δεδομένου ότι εκχωρήθηκε στους γείτονες η Μακεδονική υπηκοότητα, πιστεύετε ότι μπορεί η καμπάνια σας να παράξει κάποιο αποτέλεσμα, ή θα εκμεταλλευτούν οι γείτονες τη Συμφωνία των Πρεσπών για να κατονομάζουν τα προϊόντα τους Μακεδονικά;
Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνώρισε μακεδονικό λαό και φυσικά έδωσε ένα μεγάλο βήμα στους γείτονες να χρησιμοποιούν απλόχερα το όνομα της Μακεδονίας. Οι γείτονες έχουν κάνει άλματα στην προώθηση των προϊόντων τους που ονομάζουν μακεδονικά. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει μείνει πίσω και γι’αυτόν το λόγο προσπαθούμε να διαδώσουμε σε κάθε γωνιά της γης το μήνυμά μας! Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να τερματίσουμε τη σύγχυση και να παροτρύνουμε τους καταναλωτές να αγοράζουν μακεδονικά προϊόντα που παράγονται στη Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να τα κάνουμε περισσότερο αναγνωρίσιμα και να εδραιώσουμε στο καταναλωτικό κοινό πως τα μακεδονικά προϊόντα είναι ελληνικά. Εάν καταφέρουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις των μακεδονικών μας προϊόντων καταλαβαίνετε πως ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Ένα τεράστιο βήμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για την ελληνική οικονομία τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών παράγει τετελεσμένα.
Έχει ξαναγίνει παρόμοια κίνηση στο παρελθόν στη Βόρεια Ελλάδα;
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη κίνηση σχετικά με τα μακεδονικά μας προϊόντα και το μακεδονικό brand name. Είναι ένα πανίσχυρο brand name που δυστυχώς εδώ και χρόνια διαφημίζουν οι γείτονες ενισχύοντας την οικονομία τους και δημιουργώντας παραπλάνηση. Ακόμα και ομογενείς αγοράζουν «μακεδονικά» προϊόντα πιστεύοντας πως πρόκειται για ελληνικά προϊόντα χωρίς να ελέγξουν τη χώρα προέλευσης. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
Υπάρχει συμμετοχή από τον κόσμο; Βοήθεια από τοπικούς παράγοντες;
Η συμμετοχή του κόσμου είναι ιδιαίτερη μεγάλη εάν λάβουμε υπ’όψιν πως η καμπάνια μόλις έκανε τα πρώτα της βήματα.Θα γίνουν ομιλίες και εκδηλώσεις προκειμένου το μήνυμα να διαδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων είναι συγκινητική. Ο αποστολέας του μηνύματος είναι όλοι οι Έλληνες και ο παραλήπτης οι καταναλωτές Έλληνες και μη του εξωτερικού.
Έχει κάποιο χαρακτήρα αντιπολιτευτικό αυτή η κίνηση, συμμετέχει κάποιο κόμμα πίσω από αυτό;
Η καμπάνια αυτή αφορά όλους τους Έλληνες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.Οι Έλληνες είναι οι φορείς του διπλού μηνύματος της καμπάνιας: Πρώτον ότι η Μακεδονία είναι περιοχή της Β.Ελλάδος και όχι κάποια χώρα,συνεπώς τα μακεδονικά προϊόντα είναι ελληνικά. Δεύτερον,οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να αναζητούν τη χώρα προέλευσης και να επιβεβαιώνουν ότι είναι η Ελλάδα προτού αγοράσουν οποιοδήποτε μακεδονικό προϊόν. Η καμπάνια δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα όμως σίγουρα δίνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως με τη συμφωνία η θέση μας έγινε πιο δύσκολη καθώς καλούμαστε να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ οι ελληνικές επιχειρήσεις που φέρουν το brand name της Μακεδονίας καλούνται εντός τριών ετών να αποφασίσουν εάν θα αναγράφεται στα προϊόντα τους η ένδειξη made in Macedonia ή made in Greece. Κατανοείτε πως εάν μια ελληνική επιχείρηση επιλέξει το made in Macedonia δεν θα μπορεί παρά να υποστεί τη σύγχυση της χώρας προελεύσεώς της. Η Μακεδονία δεν είναι χώρα,είναι περιοχή της Ελλάδας και γι’αυτόν το λόγο θα πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ένδειξη της χώρας προέλευσης.
Τι κλίμα επικρατεί αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών;
Η απογοήτευση των Ελλήνων είναι μεγάλη. Δυστυχώς κάποιοι αποφάσισαν για λογαριασμό τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε και γνωρίζουμε ποια είναι η Μακεδονία και τα μακεδονικά της προϊόντα. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε καλά οφείλουμε πλέον να το εξωτερικεύσουμε και φυσικά όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει τετελεσμένα και το τι θα μπορούσε να έχει γίνει,κατά την άποψη μου,είναι μόνο λόγια. Μπορούμε να καθιερώσουμε τα μακεδονικά μας προϊόντα αυξάνοντας τις πωλήσεις τους και κάνοντάς τα αναγνωρίσιμα σε όλον τον κόσμο; Αυτή είναι η απάντηση μας στην αισχρή προπαγάνδα των γειτόνων. Τα μακεδονικά προϊόντα είναι ελληνικά,ελέγξτε τη χώρα προέλευσης και αγοράστε τα.
Είστε μόνη σας σε όλο αυτό ή υπάρχει ομάδα που συντονίζει αυτήν την κίνηση;
Υπάρχει ομάδα ατόμων που στηρίζουν την καμπάνια και οργανώνουν το site της καμπάνιας www.macedonianproducts.gr, τις εκδηλώσεις που θα γίνουν καθώς και τους τρόπους προώθησής της. Δεν νιώθω μόνη. Αυτή η καμπάνια ανήκει σε όλους τους Έλληνες και με αυτό το σκεπτικό την ξεκίνησα. Είμαστε όλοι μαζί και ανήκει σε όλους μας.Μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και όσο περισσότεροι είμαστε τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί γι’αυτόν το λόγο στο site της καμπάνιας ζητάμε την υπογραφή κάθε Έλληνα.
Ένα μήνυμα της Μακεδονίας σήμερα προς όλη την Ελλάδα;
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την υπογραφή που έδωσε γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες.Δεν θα σταματήσουμε να προβάλλουμε τη Μακεδονία μας και τα αγαθά της και να ενισχύουμε όλες τις κινήσεις που βοηθούν στον τουρισμό και στην οικονομία της. Η Μακεδονία είναι περιοχή της Ελλάδας και παράγει τα μακεδονικά προϊόντα. Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε!



paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου