Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΟΟΣΑ: Κίνδυνοι από τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την Ελλάδα


Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προκαλεί περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη για την Ελλάδα, 



υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ σε μελέτη του για τη ζωή στον ψηφιακό κόσμο και τονίζει πως πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα κινδυνεύουν εξαιτίας της «επέλασης» των αυτοματισμών.
Οι ψηφιακές δεξιότητες του ενήλικου πληθυσμού υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ενώ οι μαθητές των σχολείων έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένους ψηφιακούς πόρους, σχολιάζει ο οργανισμός. Παράλληλα προειδοποιεί πως ο τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής δεν συνεισφέρει σημαντικά στην απασχόληση, εξέλιξη που οφείλεται ενδεχομένως και στο γεγονός ότι κατά την περίοδο της κρίσης έφυγε στο εξωτερικό μεγάλος αριθμός επιστημόνων καταρτισμένων στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Ο ΟΟΣΑ προσθέτει, επίσης, πως η χρήση του διαδικτύου για πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και αναζήτηση εργασίας είναι περιορισμένη στην Ελλάδα, ενώ οι Έλληνες αναφέρουν συγκριτικά μεγαλύτερη έκθεση στην online παραπληροφόρηση. Ειδικότερα για το θέμα της παραπληροφόρησης, σχεδόν το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου σε Ελλάδα, Μεξικό και Ουγγαρία έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε Δανία, Γερμανία και Ολλανδία είναι κάτω από 10%.

Η έρευνα διαπιστώνε επίσης πως το ποσοστό των μαθητών που δηλώνει πως έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού είναι μόνο 4%, ενώ λόγω του μικρού ποσοστού των εργασιών που διενεργούνται με χρήση υπολογιστών, λίγοι είναι εκείνοι που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να εργάζονται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου.

Συνολικότερα, πάντως, ο ΟΟΣΑ σημειώνει στη συγκεκριμένη μελέτη πως η ψηφιακή τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργούν νέες ευκαιρίες όμως δημιουργούν και απειλές, καθώς κάποιες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης των αυτοματισμών. Επιπροσθέτως και σε κοινωνικό επίπεδο, ο οργανισμός αναφέρει πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ φίλων και συγγενών όμως την ίδια στιγμή έχουν αποτελέσει προνομιακό πεδίο για τη διανομή ρητορικής μίσους, τον ψηφιακό εκφοβισμό, την παρενόχληση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου