Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

Συνάντηση εργασίας Ριζόπουλου με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, στο γραφείο του στην Κοζάνη.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σπύρος Ριζόπουλος ενημερώθηκε αναλυτικά για το ειδικό πρόγραμμα πρόσληψης περίπου 1.000 επιστημόνων που υπέβαλλε ο κ. Καρυπίδης στο υπουργείο
Εργασίας και εγκρίθηκε με τη δέσμευση ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας στις όμορες περιφέρειες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Σπύρος Ριζόπουλος

«Έχω τη χαρά και την ευτυχία να είμαι σήμερα εδώ με τον κ. Θόδωρο Καρυπίδη, περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την ενημέρωσή μου για ένα πρόγραμμα -που προσέλκυσε το ενδιαφέρον μου- που ο κ. Περιφερειάρχης δρομολόγησε με το υπουργείο Εργασίας: την πρόσληψη δεκάδων νέων επιστημόνων για να καλύψουν συγκεκριμένη ανάγκη, όπως αυτή επιτάσσεται από την αλλαγή των σημείων των καιρών εκμεταλλευόμενος τα θετικά στοιχεία της μετάβασης της ΔΕΗ που ήταν ένας αναπτυξιακός πνεύμονας για δεκαετίες ολόκληρες σε μια νέα πραγματικότητα.

Πραγματικά έμεινα άναυδος με την πρωτοβουλία, με τη λογική ότι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο μεγάλος σχεδιασμός όπως ακριβώς αναπτύχθηκε σε συνέργειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση οδήγησε σε μια ελαφρά μεταμόρφωση ακόμη και της δημόσιας διοίκησης. Γιατί, με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγήθηκε επιτυγχάνεται και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: και η δημόσια διοίκηση με την ένταξη αυτών των νέων επιστημόνων αποκτά επαφή με τις νέες αντιλήψεις και οι νέοι επιστήμονες ολοκληρώνοντας το έργο τους θα έχουν μια αντίληψη που θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη μετέπειτα στην επιτάχυνση και την εγρήγορση των δεδομένων στη γνώση της δημόσιας διοίκησης.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορες δυνατότητες κοινής δράσης αν με το καλό ευοδωθούν οι προσπάθειές μας στην Ήπειρο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιθανότητα να εξετάσουμε μια κοινή λειτουργία στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας το οποίο αυτή τη στιγμή κατά την προσωπική μου άποψη υπολειτουργεί, ενώ εάν υπήρχε η δυνατότητα συνεργασίας ενός πυλώνα αυτοδιοίκησης όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και ενός άλλου όπως είναι η Ήπειρος θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε πολλαπλά. Γιατί πολλές φορές στις συνέργειες ένα συν ένα δεν κάνει δύο, ένα συν ένα κάνει πενήντα…

Με ιδιαίτερη χαρά κλείνω τις δηλώσεις μου λέγοντας ότι μου επεσήμανε -και θεωρώ ότι η προϋπηρεσία του τού δίνει το δικαίωμα να προσφέρει τέτοιου είδους συμβουλές- ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να εστιάσουμε στα μεγάλα. Κύριε Καρυπίδη στην Ήπειρο χάσαμε πάρα πολύ χρόνο με τα μικρά. Γι’ αυτό και ενώ εσείς με τις δικές σας πρωτοβουλίες ευελπιστείτε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα ανέβετε αρκετές θέσεις στο δείκτη εργασίας εμείς δυστυχώς θα παραμένουμε στο τέλος για πολύ χρόνο αν συνεχίσουμε έτσι.

Συνεπώς εύχομαι να μπορέσουμε να τα πούμε εγώ τουλάχιστον από μια διαφορετική θέση και εύχομαι και σε εσάς καλό αγώνα και καλή επανεκλογή.»

Θόδωρος Καρυπίδης

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ριζόπουλο για την επίσκεψή του. Πραγματικά οι άνθρωποι που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση πρέπει να διευρύνουμε και τη σκέψη και τις συνεργασίες και τις δυνατότητες. Με ικανοποίηση είδα ότι παρακολουθείτε όλες τις εξελίξεις.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που έχουμε. Εγώ εργάζομαι για μια ανοιχτή περιφέρεια μια περιφέρεια της διεύρυνσης των συνεργασιών στην ενδοχώρα αλλά πολύ περισσότερο στα Βαλκάνια. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την ανεκτίμητη -από γεωπολιτική θέση- αξία της περιφέρειάς μας -είναι κοινές περιφέρειες η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος για αυτό και η ΕΕ μας αντιμετωπίζει σε κοινούς δείκτες και μας προσμετρά και στα ζητήματα της οικονομίας και της ανεργίας- πρέπει να δώσουμε όλοι έμφαση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στις παραγωγικές δυνατότητες, αλλά εκεί να έρθει ο ανθρώπινος παράγοντας να μπορέσει να υπηρετήσει αυτό το σχέδιο.

Με τους επιστήμονές μας στο εξωτερικό και στην ανεργία αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να εξελιχθεί. Άρα λοιπόν ήταν μία πρωτοβουλία ευθύνης το πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης-καταπολέμησης της ανεργίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης. Οι θέσεις απασχόλησης στις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας υφίστανται αλλά δεν είναι καλυμμένες. Υπάρχει ένα οργανόγραμμα που μιλάει για περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 560.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπήρχε το ανθρώπινο δυναμικό για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις απασχόλησης που είναι θέσεις ευθύνης για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης αλλά και ένα ευρύτερο σχέδιο για να μπορέσει να προχωρήσει η Περιφέρεια.

Καθίσαμε, δουλέψαμε, τεκμηριώσαμε προς την κυβέρνηση προς τον πρώην υφυπουργό Εργασίας τον κ. Ηλιόπουλο το πώς πρέπει να υλοποιήσουμε ένα κάθετο πρόγραμμα μόνο για τη Δυτική Μακεδονία και πετύχαμε να δεσμεύσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι άμεσα προσλαμβάνονται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 4 ενότητες (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα Κοζάνη) αλλά και στην έδρα 250 επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου