Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Μικρό καλάθι για την αύξηση ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού





Σε οφειλέτες της εφορίας –φυσικά πρόσωπα- οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν ποσά άνω των 400 ευρώ τον μήνα για να αποπληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και σε ....



επιχειρήσεις, οι οποίες αν και χρωστούν στην εφορία έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να δίνουν μεγάλες μηνιαίες δόσεις στις ρυθμίσεις, απευθύνεται η περίφημη εφαρμογή για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ακόμη και αν υπάρχουν τέτοιοι οφειλέτες, θα πρέπει να έχουν και γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμευτεί από την εφορία. Πόσοι μπορεί να είναι αυτοί; Η πράξη θα δείξει και αυτό μετά τον Σεπτέμβριο καθώς η εφαρμογή –η οποία προϋποθέτει οn line σύνδεση του Taxis με τις τράπεζες- θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.
Ο νόμος που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, καλλιέργησε πολλές προσδοκίες στις τάξεις των 1,2 εκατ. οφειλετών του δημοσίου που έχουν ήδη υποστεί τη δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στα… τάρταρα. Γιατί; Πρώτον, στα φυσικά πρόσωπα που ούτως ή άλλως έχουν ακατάσχετο όριο 1250 ευρώ, η αύξηση είναι πολύ δύσκολη. Θα πρέπει κάποιος να πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα σε δόση για να αυξήσει το ακατάσχετο όριο κατά μόλις 250 ευρώ. Πόσοι είναι οι οφειλέτες που μπορούν να πληρώνουν τέτοια ποσά και τελικά ποιο είναι το κίνητρο για να αποδεσμεύσει κάποιος μόλις 250 ευρώ;
Οι περισσότεροι οφειλέτες εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων ασφαλώς για να διευκολυνθούν καταβάλλοντας μικρές μηνιαίες δόσεις της τάξεως των 100-200 ευρώ. Για όλους αυτούς, πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα. Κέρδος, φαινομενικά, μπορεί να υπάρξει για τις επιχειρήσεις οι οποίες –ακόμη και αν έχουν κλείσει- θα μπορούν να αποκτούν και πάλι πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να αποπληρωθεί το 50-70% του χρέους και χωρίς να χρειάζεται να πάνε στο τμήμα δικαστικού της εφορίας.
Η υποβολή της αίτησης για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxis σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο www.aade.gr. Ο αιτών καταχωρεί τον κωδικό αριθμό του δεσμευμένου λογαριασμού που έχει επιλέξει για τον περιορισμό της κατάσχεσης. Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης, ο οφειλέτης ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για το ποσό του περιορισμού. Εξαιρετικά, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά, αυτή υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο ή άλλη Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.
Ο περιορισμός χορηγείται για ένα μοναδικό λογαριασμό και ισχύει για 1 μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση αυτού. Ο περιορισμός ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.Το ποσό του περιορισμού υπολογίζεται ακόμα και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών ή βρίσκεται σε αδράνεια ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση.
Το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης υπολογίζεται ως γινόμενο του ποσού δόσης επί ένα συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 3 έως 4,5. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:
· Έστω ότι οφειλέτης έχει επιλέξει ρύθμιση 12 δόσεων (του ν. 4152/13 ή του ν. 4174/2013 ή του ν. 2275/1984) και έχει πληρώσει έως 30.09.2019 την 5η δόση της ρύθμισης. Άρα, το ποσό αποδέσμευσης ισούται με το ποσό της δόσης που καταβλήθηκε το Σεπτέμβριο επί συντελεστή «4», ο οποίος αντιστοιχεί στην 5η δόση μίας 12άρας ρύθμισης.
· Έστω ότι οφειλέτης έχει επιλέξει ρύθμιση 24 ή 36 δόσεων (του ν.4152/13 ή του ν. 4174/2013 ή του ν. 2275/1984 ή του ν. 4611/2019) και έχει πληρώσει έως 30.09.2019 την 6η δόση της ρύθμισης. Άρα, το ποσό αποδέσμευσης ισούται με το ποσό της δόσης που καταβλήθηκε το Σεπτέμβριο επί συντελεστή «3,8», ο οποίος αντιστοιχεί στην 6η δόση μίας 24άρας/36άρας ρύθμισης.
· Έστω ότι οφειλέτης έχει επιλέξει ρύθμιση 120 / 100 δόσεων (του ν. 4611/2019 ή του ν.4321/2015 ή του ν.4305/2014) και έχει πληρώσει έως 30.09.2019 την 40η δόση της ρύθμισης. Άρα, το ποσό αποδέσμευσης ισούται με το ποσό της δόσης που καταβλήθηκε το Σεπτέμβριο επί συντελεστή «3,6», ο οποίος αντιστοιχεί στις δόσεις 31-40 των ανωτέρω ρυθμίσεων.

thetoc.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου