Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Καύσωνας προ των πυλών

Σε κλοιό καύσωνα αναμένεται να εισέλθει η χώρα από την επόμενη εβδομάδα, ιδίως από την Τρίτη έως την Παρασκευή. Η έλευση του καύσωνα που πλήττει το τελευταίο διάστημα την Ευρώπη ..θα έχει ως χαρακτηριστικό τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν κατά τόπους και τους 40 - 41 βαθμούς.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ στο προγνωστικό δελτίο της για τον καιρό τις επόμενες ημέρες, από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων,ο καύσωνας που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για προγνώσεις οι οποίες μπορεί να αλλάξουν.
Από την Τρίτη, ο Βοριάς θα εξασθενήσει και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα επανέλθει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας και πάλι τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας. Παράλληλα, και η αστάθεια θα κάνει την εμφάνισή της σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας όπου το ενδεχόμενο εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων θα είναι και πάλι ανοιχτό.

Kατά την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Τετάρτη, «η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα».
Ζέστη στην Ελλάδα την Τετάρτη, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Meteox

Ίδια αναμένεται να είναι η κατάσταση και την Πέμπτη, ενώ μόνο την επόμενη Παρασκευή η θερμοκρασία θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται, κυρίως στα ανατολικά.
Oι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Meteox
Oι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του Meteox
Δείτε στο παρακάτω βίντεο του World Weather Online πως κινούνται οι θερμές αέριες μάζες:

Γενικά αίθριος καιρός. ΛίγεAναλυτικά η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό
Δευτέρα 01-07-2019
Αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία.
Τρίτη 02-07-2019
Αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και το πρωί τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Τετάρτη 03-07-2019ς νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Πέμπτη 04-07-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αν και στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση, στα υπόλοιπα θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Παρασκευή 05-07-2019
Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.
Υψηλές θερμοκρασίες σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην πρωτεύουσα η θερμοκρασία πιθανόν να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις :31 βαθμοί Κελσίου τη Δευτέρα, 35 την Τρίτη, 38 την Τετάρτη και 39 βαθμοί Κελσίου την Πέμπτη. Η άνοδος αυτή της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί και από εξασθένηση των ανέμων.
Θερμοκρασίες στην Αθήνα την Πέμπτη

Στη Λάρισα το Αστεροσκοπείο προβλέπει θερμοκρασίες ακόμα και 41 βαθμών Κελσίου. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το θερμόμετρο στη θεσσαλική πόλη θα δείξει 34 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη 37, την Τετάρτη θα ανεβεί στους 40 βαθμούς, ενώ την Πέμπτη στους 41.
Οι θερμοκρασίες στην Λάρισα την Πέμπτη

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα δείξει 33 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη 2 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στις 3 μ.μ. θα είναι 36 βαθμοί Κελσίου, ενώ την Τετάρτη σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ανέβει άλλους τρεις βαθμούς και θα διαμορφωθεί στους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη, αναμένεται μικρή πτώση, με το θερμόμετρο να δείχνει 36 βαθμούς Κελσίου.
Οι θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Πηγές: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου