Μια πρότυπη γαλακτοβιομηχανία σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Γενικός Αγροτικός ΣυνεταιρισμόςΙωαννίνων (ΓΑΣ Ιωαννίνων ή πρώην Ένωση), στα Γιάννενα,
σε μια προσπάθεια να οργανώσει τους κτηνοτρόφους που συνεργάζονται μαζί του και να επιτύχει την καθετοποίηση της παραγωγής.
Στην γαλακτοβιομηχανία, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην εφηεμρίδα ΑγροΤύπος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης «συμμετέχει η Ένωση Ιωαννίνων κατά 70% με μια εταιρεία που έχει συστήσει, ο συνεταιρισμός Κατσικά και μια ομάδα 50 περίπου κτηνοτρόφων της περιοχής, που παράγουν βιολογικό πρόβειο και γίδινο γάλα».
Η νεοσυσταθείσα εταιρεία μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Μπαλτογιάννης, έχει καταθέσει και έχει πάρει προσωρινή έγκριση, πρόταση για στήριξη από το πρόγραμμα μεταποίησης του ΠΑΑ, για να κατασκευάσει μονάδα στην βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων.
Η ομάδα παραγωγών των 50 περίπου κτηνοτρόφων έχει ιδρυθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει πάρει αναγνώριση και λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιωαννίνων.
Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι στο πλαίσιο της νέας συνεταιριστικής εταιρείας, που στήνουν μαζί με την Ένωση και στον συνεταιρσμό Κατσικά και θα ονομάζεται ΣΗΒΙΓΑΛ ΑΕ, προτίθενται να κάνουν το πρώτο βήμα με την έναρξη της φετινής γαλακτοκομικής περιόδου, προχωρώντας σε μεταποίηση προϊόντων.
«Σκοπεύουμε να βγάλουμε στην αγορά στην αρχή τυροκομικά προϊόντα και κυρίως Φέτα από φέτος φασόν και μετά όταν προχωρήσει η γαλακτοβιομηχανία και ολοκληρωθεί η επένδυση, που δεν είναι και απλό πράγμα, να έχουμε όλη τη γκάμα των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ώστε να κερδίζουμε την υπεραξία των προϊόντων που παράγουμε», εξηγεί ο κ. Μπαλτογιάννης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ΣΗΒΙΓΑΛ, όπως ονομάζεται η νέα συνεταιριστική εταρεία έχει ήδη βρει μια έκταση στη βιομηχανική ζώνη των Ιωαννίνων και εκεί σκοπεύει να κάνει τη νέα μονάδα, επενδύοντας συνολικά ένα ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ περίπου, πόροι οι οποίοι θα βρεθούν από το πρόγραμμα της μεταποίησης του ΠΑΑ και το υπόλοιπο με χρηματοδότηση.
Μάλιστα όπως μας είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωαννίνων θα γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Εγγυήσεων του ΥπΑΑΤ, που συστάθηκε πρόσφατα.
mpikas@agrotypos.gr
Στην γαλακτοβιομηχανία, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην εφηεμρίδα ΑγροΤύπος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης «συμμετέχει η Ένωση Ιωαννίνων κατά 70% με μια εταιρεία που έχει συστήσει, ο συνεταιρισμός Κατσικά και μια ομάδα 50 περίπου κτηνοτρόφων της περιοχής, που παράγουν βιολογικό πρόβειο και γίδινο γάλα».
Η νεοσυσταθείσα εταιρεία μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Μπαλτογιάννης, έχει καταθέσει και έχει πάρει προσωρινή έγκριση, πρόταση για στήριξη από το πρόγραμμα μεταποίησης του ΠΑΑ, για να κατασκευάσει μονάδα στην βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων.
Η ομάδα παραγωγών των 50 περίπου κτηνοτρόφων έχει ιδρυθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει πάρει αναγνώριση και λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιωαννίνων.
Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι στο πλαίσιο της νέας συνεταιριστικής εταιρείας, που στήνουν μαζί με την Ένωση και στον συνεταιρσμό Κατσικά και θα ονομάζεται ΣΗΒΙΓΑΛ ΑΕ, προτίθενται να κάνουν το πρώτο βήμα με την έναρξη της φετινής γαλακτοκομικής περιόδου, προχωρώντας σε μεταποίηση προϊόντων.
«Σκοπεύουμε να βγάλουμε στην αγορά στην αρχή τυροκομικά προϊόντα και κυρίως Φέτα από φέτος φασόν και μετά όταν προχωρήσει η γαλακτοβιομηχανία και ολοκληρωθεί η επένδυση, που δεν είναι και απλό πράγμα, να έχουμε όλη τη γκάμα των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, ώστε να κερδίζουμε την υπεραξία των προϊόντων που παράγουμε», εξηγεί ο κ. Μπαλτογιάννης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ΣΗΒΙΓΑΛ, όπως ονομάζεται η νέα συνεταιριστική εταρεία έχει ήδη βρει μια έκταση στη βιομηχανική ζώνη των Ιωαννίνων και εκεί σκοπεύει να κάνει τη νέα μονάδα, επενδύοντας συνολικά ένα ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ περίπου, πόροι οι οποίοι θα βρεθούν από το πρόγραμμα της μεταποίησης του ΠΑΑ και το υπόλοιπο με χρηματοδότηση.
Μάλιστα όπως μας είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωαννίνων θα γίνει προσπάθεια ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Εγγυήσεων του ΥπΑΑΤ, που συστάθηκε πρόσφατα.
mpikas@agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου