Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Η γεωργιανή μαφία των διαρρηκτών ψάχνει... σπίτι στην Ελλάδα




Μετακόμιση» εγκληµατικών οργανώσεων διαρρηκτών από χώρες του εξωτερικού στην Ελλάδα φοβούνται ανώτατοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ.,



 µετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, και ..συγκεκριµένα της αναθεώρησης του άρθρου 374 που αφορά τις διακεκριµένες περιπτώσεις κλοπής.

 Αρµόδιες πηγές εξήγησαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τα κυκλώµατα διεθνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγµα η γεωργιανή µαφία, παρακολουθούν σε όλες τις χώρες του κόσµου τους ποινικούς κώδικες και «διαλέγουν» πού θα δραστηριοποιηθούν.

«Οι επαγγελµατίες διαρρήκτες, που ανήκουν σε οµάδες µε ιεραρχική δοµή, ανέκαθεν επέλεγαν τις χώρες στις οποίες ήξεραν ότι εάν συλληφθούν δεν θα καταλήξουν στη φυλακή. Ξέρουν επ’ ακριβώς τι ισχύει σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Μελετούν τις νοµοθεσίες.


Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τα µεγάλα κεφάλια. Για παράδειγµα, οι οργανωµένες σπείρες των Γεωργιανών, οι οποίες βρίσκονται πίσω από το 50% των επαγγελµατικών διαρρήξεων στη χώρα µας, γνωρίζουµε ότι συνηθίζουν να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να µετακοµίζουν από χώρα σε χώρα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουµε και τις αποφυλακίσεις… έµπειρων διαρρηκτών που επίκεινται, καταλαβαίνεται ότι τα πράγµατα είναι ακόµα πιο δυσοίωνα».
Τι, όµως, αλλάζει από την 1η Ιουλίου στον Ποινικό Κώδικα; Μέχρι σήµερα η κλοπή διωκόταν σε βαθµό κακουργήµατος στις περιπτώσεις που «είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να κάνουν κλοπές», που «η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελµα ή κατά συνήθεια» και που η λεία υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Οι διατάξεις

Ο αναθεωρηµένος κώδικας καταργεί τις πρώτες δύο διατάξεις και θέτει ως µοναδική προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηµατικής δίωξης η αξία των κλοπιµαίων να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Αστυνοµικοί που έχουν υπηρετήσει στο Τµήµα ∆ιαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής εξηγούν ποιο είναι το πρόβληµα: «Κατά µέσο όρο η λεία από κάθε επίθεση σε σπίτι είναι 5.000 ευρώ. Οι διαρρήκτες δεν µπαίνουν συνήθως σε βίλες. Σε σπίτια απλού κόσµου µπαίνουν. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι πρέπει να ταυτοποιηθούν από την Αστυνοµία 25 διαρρήξεις για να καταλήξει κάποιος δράστης στη φυλακή. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα όταν η εµπειρία έχει δείξει ότι όταν έρθει η ώρα να γίνει το δικαστήριο, πολλές φορές τα κλοπιµαία αποδεικνύονται λιγότερα σε σχέση µε αυτά που είχαν δηλωθεί».
Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, όµως, φέρνει ανακατατάξεις και στις προανακριτικές πράξεις, στις έρευνες δηλαδή που κάνει η Ασφάλεια για την εξάρθρωση των κυκλωµάτων.
Στις µεγάλες υποθέσεις η Αστυνοµία ζητούσε την άρση του απορρήτου για να µπορεί να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα των διαρρηκτών, ενώ έπαιρνε και άδεια από τον εισαγγελέα για να µπορεί να τους βιντεοσκοπεί. Οι δύο αυτές ενέργειες, οι οποίες, σύµφωνα µε τους αστυνοµικούς, εµπλούτιζαν µε στοιχεία τις σχετικές δικογραφίες, δεν θα γίνονται πλέον, καθώς δεν προβλέπονται για πληµµελήµατα.


Το γεγονός ότι οι αστυνοµικοί δεν θα «ακούν» πλέον τους διαρρήκτες θα τους κάνει να βρίσκονται ένα βήµα πίσω από αυτούς, καθώς οι «ειδικές ανακριτικές πράξεις», όπως εξηγούν, τους έδιναν την «ώθηση» να πάνε τις έρευνες ένα βήµα παρακάτω.
Ίδιος είναι ο φόβος και στις περιπτώσεις των «πορτοφολάδων», που κατ’ επάγγελµα διαπράττουν κλοπές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους δρόµους µε συνωστισµό. Σε ακόµα ένα αδίκηµα, δηλαδή, που αγγίζει µεγάλα κοµµάτια του πληθυσµού.
Αστυνοµική πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σπείρα που εξαρθρώθηκε πρόσφατα για δεκάδες κλοπές πορτοφολιών κατέληξε στη φυλακή. ∆ρούσε οργανωµένα. Ηταν επαγγελµατίες και ζούσαν από αυτό. Επαιρναν, ωστόσο, λίγα χρήµατα από πολλούς. Είκοσι άτοµα κατέληξαν στη φυλακή. Αν κάναµε τώρα την ίδια έρευνα κανείς από αυτούς δεν θα προφυλακιζόταν. Επίσης, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα βιντεοσκοπήσεων, που αποδεικνύει τις πράξεις τους. Τα άτοµα αυτά δεν είχαν καλυµµένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους». Σύµφωνα µε πληροφορίες, για τις συγκεκριµένες αλλαγές έχουν… δυσανασχετήσει και οι εισαγγελείς, οι οποίοι καταλαβαίνουν τα «εµπόδια» που µπαίνουν στις προανακριτικές πράξεις.
Αποφυλακίσεις
Μια άλλη παράµετρος είναι η αναδροµική ισχύ που θα έχει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι οι διαρρήκτες που έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή θα µπορέσουν να αποφυλακιστούν. Αστυνοµικές πηγές εκτιµούν ότι περίπου 200 «επαγγελµατίες» διαρρήκτες θα αφεθούν ελεύθεροι µέσα στο 2019.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα σπείρα Γεωργιανών που είχε εξαρθρωθεί πριν από τρεις µήνες για περισσότερες από 20 διαρρήξεις σε σπίτια σε όλη την Αθήνα. Ο αρχηγός της έφερε το «αξίωµα» της γεωργιανής µαφίας «Vor V Zakone» (κλέφτης του νόµου). Αντρες της Ασφάλειας ανησυχούν από τώρα ότι τα µέλη τους κυκλώµατος µπορεί σε λίγο καιρό να αναπνέουν αέρα ελευθερίας.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα σπείρα Γεωργιανών που είχε εξαρθρωθεί πριν από τρεις µήνες για περισσότερες από 20 διαρρήξεις σε σπίτια σε όλη την Αθήνα. Ο αρχηγός της έφερε το «αξίωµα» της γεωργιανής µαφίας «Vor V Zakone» (κλέφτης του νόµου). Αντρες της Ασφάλειας ανησυχούν από τώρα ότι τα µέλη τους κυκλώµατος µπορεί σε λίγο καιρό να αναπνέουν αέρα ελευθερίας.

εθνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου