Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ανασχηματισμός! Γερό ανακάτεμα της τράπουλας ετοιμάζεται να κάνει ο Κυριάκος – Ποιες καρέκλες… τρίζουν



Το σκάνδαλο των ΚΕΚ, της τηλεκατάρτισης και της οικονομικής ενίσχυσης των επιστημόνων προκάλεσε τη δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον αναγκάζουν να (ξανά) βγάλει από το ...συρτάρι του γραφείου του τον φάκελο για τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.



Σύμφωνα, με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ήταν ένα θέμα που απασχολούσε τον πρωθυπουργό προτού ξεσπάσει η πανδημία, καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις για δυσλειτουργίες του υπουργικού σχήματος σε κάποιους τομείς και αδράνεια συγκεκριμένων υπουργών και κυρίως υφυπουργών.

Αναπόφευκτα, λοιπόν όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού έφερε πίσω τις όποιες εξελίξεις, ωστόσο, με αφορμή τα vouchers και την… ανάρμοστη πολιτική συμπεριφορά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπως και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, το εν λόγω σενάριο ενισχύεται εκ νέου. Μία από τις εισηγήσεις, μάλιστα, που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι να προχωρήσει στην αναγκαία αλλαγή των προσώπων της κυβέρνησης άμεσα, στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, όταν η χώρα θα έχει μπει σε μια υποτυπώδη -έστω- κανονικότητα μετά το χτύπημα της πανδημίας.
Βάσει του συγκεκριμένου σκεπτικού, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν άμεσα, δίνοντας την ώθηση στην κυβέρνηση για την επανεκκίνηση που χρειάζονται η χώρα και η οικονομία και προτού ο κορωνοϊός ξαναχτυπήσει, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες και έχει επισημάνει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ήδη, μάλιστα, άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα ονόματα που φέρεται ότι είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση, με πρώτο όλων -ελέω και επικαιρότητας- του αποτυχημένου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Του καταλογίζεται ερασιτεχνική, αν όχι περίεργη, στάση στο σκάνδαλο των ΚΕΚ και εκτιμάται ότι ο ίδιος θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, διευκολύνοντας τον πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να τον «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς ακυρώνοντας το πρόγραμμα και θεωρείται βέβαιο ότι στην πρώτη ευκαιρία θα αποτελέσει παρελθόν από την κυβέρνηση. Η απουσία του, άλλωστε, από τη Βουλή την Παρασκευή ερμηνεύεται και ως διατήρηση αποστάσεων από τις ευθύνες των υπουργών του στην υπόθεση των vouchers.
Ακόμα ένας υπουργός για τον οποίο υπάρχει δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες ότι θα έβαζε αμέσως τις μπουλντόζες στο Ελληνικό -ακόμα αυτές είναι με σβηστές τις μηχανές και ο ίδιος εντελώς εκτεθειμένος-, και κατά την περίοδο της πανδημίας έχει φροντίσει να δώσει τα αρνητικά διαπιστευτήριά του ακόμη μία φορά στο πανελλήνιο.
Ήταν αυτός ο οποίος είχε ανακοινώσει με περηφάνια ότι οι εισπρακτικές θα κλείσουν και στη συνέχεια ότι δεν θα ενοχλούν τους δανειολήπτες, όμως και στα δύο έπεσε έξω. Παράλληλα, τη μία Κυριακή άνοιγε και την άλλη έκλεινε τα σούπερ μάρκετ, αναζητώντας τη… θεία επιφοίτηση για το τι πρέπει να πράξει, ενώ διαβεβαίωνε και για την άμεση προμήθεια αντισηπτικού στην αγορά, κάτι που άργησε μερικές… εβδομάδες.
Ο κ. Γεωργιάδης εγκαλείται για τη διαρκή παρουσία στα ΜΜΕ στην προσπάθεια για προσωπική του προβολή, προκαλώντας εύλογες απορίες ακόμα και μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο: «Πότε βρίσκει άραγε χρόνο για να ασκήσει τα υπουργικά του καθήκοντα;» ήταν το ερώτημα που έθετε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έμπειρος «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός. Πάντως, αντί να αποχωρήσει, δεν αποκλείεται ο κ. Γεωργιάδης απλά να αλλάξει υπουργείο και να αναλάβει κάποιο λιγότερο… ανώδυνο για τους συνολικούς κυβερνητικούς στόχους.
Δεν έχει να παρουσιάσει έργο
Ελάχιστη -με επιείκεια- θεωρείται η προσφορά ακόμα δύο υπουργών, με κρίσιμα μάλιστα χαρτοφυλάκια, με βάση τη φιλοσοφία του πρωθυπουργού. Ο λόγος για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, οι οποίοι θεωρούνται αποτυχημένοι στα καθήκοντά τους. Αμφότεροι δεν έχουν προσδώσει την αναμενόμενη ώθηση που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωτογενή τομέα ο πρώτος και στην κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, ο δεύτερος, με την απομάκρυνσή τους από το κυβερνητικό σχήμα να θεωρείται πιθανότατη.
«Διακοσμητικός» θεωρείται, εξάλλου, ο ρόλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο και το μόνο που κάνει είναι να εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε κάποιες εκδηλώσεις. Οπότε εξαιρετικά αμφίβολη είναι και η δική του παρουσία στο νέο σχήμα.
Το ποδόσφαιρο δείχνει να «αποκεφαλίζει» τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Οι κινήσεις του στην υπόθεση των ποινών για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη άναψαν τα αίματα και όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες, μαζί με τις διοικήσεις τους και τους οπαδούς τους, ξαφνικά βρέθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση. Οι μετέπειτα εξελίξεις απλά παρέτειναν για λίγο την παραμονή του Κρητικού πολιτικού στην κυβέρνηση, όμως δεν φαίνεται να αλλάζουν την ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού για αποπομπή του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται προβληματισμένος και από τις επικοινωνιακές επιδόσεις της κυβέρνησης και αναμένεται να προχωρήσει σε ανανέωση προσώπων και τρόπου λειτουργίας της κρίσιμης αυτής ομάδας των συνεργατών του. Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στον οποίο χρεώνονται αρκετά λάθη κατά τους τελευταίους μήνες, δεν προβλέπεται να παραμείνει στη θέση του, με ένα σενάριο να τον «μετακομίζει» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ασχοληθεί με θέματα που γνωρίζει σαφώς καλύτερα από την επικοινωνία.
Η σφαγή των «νηπίων»
Κακή είναι η βαθμολογία που έχει βάλει στο μπλοκάκι του ο πρωθυπουργός και για αρκετούς υφυπουργούς, οι οποίοι είναι «ωσεί παρόντες» στην συνολική προσπάθεια. Έτσι, πιθανολογείται ότι μεγάλος αριθμός εκ των υφυπουργών είτε θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης είτε (λιγότεροι) θα αναλάβει άλλες αρμοδιότητες.
Ανάμεσά τους, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, στον οποίο αποδίδεται αποτυχία στο ΕΣΠΑ, και οι Χρίστος Δήμας και Νίκος Παπαθανάσης, Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς και Δημήτρης Οικονόμου, Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς και Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος, Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και Φωτεινή Αραμπατζή.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου