Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Μ.Πομπέο προς Κίνα: «Από το Νοέμβριο ξέρατε για τον κορωνοϊό & το κρύβατε - Δεν ξαναχρηματοδοτούμε τον ΠΟΥ»



Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο καταγγέλλει την κομμουνιστική Κίνα πως τα πρώτα κρούσματα του Covid-19, έκαναν την εμφάνισή τους από τον ...Νοέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο που ισχυρίζονται οι κινεζικές αρχές.



Κατηγορεί μάλιστα το Πεκίνο όπως και ο πρόεδρος Τραμπ, ότι το έκρυψαν το γεγονός αυτό με αποτέλεσμα να έχουμε τις γνωστές συνέπειες.
Πρόσθεσε πως δεν έχουν σκοπό οι ΗΠΑ στο μέλλον να ξαναχρηματοδοτήσουν τον ΠΟΥ και θέλουν την αντικατάστασή του με άλλον θεσμό.

Σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ουάσινγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε:
«Θα θυμάστε ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε για τα πρώτα κρούσματα ίσως ήδη από τον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Δεκεμβρίου, και πήραν τον χρόνο τους μέχρι να ενημερώσουν τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)»,
«Η πανδημία της Covid-19 δείχνει την ανάγκη για αναδιαμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας πως η Ουάσινγκτον μπορεί να μην αποκαταστήσει ποτέ τη χρηματοδότηση του Π.Ο.Υ. και θα μπορούσε μάλιστα να εργαστεί για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού σώματος, μεταδίδει το Reuters.
Η Κίνα ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την ύπαρξη μιας εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στις 31 Δεκεμβρίου. Τότε είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα, με 11 από αυτά να αφορούν σοβαρή μορφή πνευμονίας.
Ο ΠΟΥ ενημέρωσε πρώτη φορά την παγκόσμια κοινότητα για τον ιό αυτό στις 4 Ιανουαρίου, όμως κήρυξε “έκτακτη κατάσταση υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο” μόλις τις 30 Ιανουαρίου.
Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι μοιράστηκε όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την covid-19 πολύ γρήγορα, όμως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το κατηγορεί ότι καθυστέρησε και ότι απέκρυψε τη σοβαρότητα της ασθένειας, κάτι που επέτρεψε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην επιδημία να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι στιγμής τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Δεκέμβριο στην Ουχάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου