Ελβετική συσκευή, που κατασκευάστηκε με συμμετοχή Έλληνα καθηγητή, ανιχνεύει τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά
Φορητή συσκευή τσέπης, που δημιουργήθηκε και με ελληνική συμμετοχή, υπόσχεται να μην ...
ακουμπήσει πάλι ποτό «μπόμπα» το στόμα σας. Η συσκευή των ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης, σε συνεργασία με μια εφαρμογή smartphone ανιχνεύει τα επίπεδα μεθανόλης και αιθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και δείχνει έτσι αν κάποιο είναι νοθευμένο.
Η μεθανόλη είναι ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, που χρησιμοποιείται για τη νόθευση των αλκοολούχων ποτών και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Μεταξύ 2017 και 2019, μάλιστα, 7.104 άνθρωποι αρρώστησαν και 1.888 πέθαναν παγκοσμίως εξαιτίας της νοθείας ποτών. Μερικές φορές η νόθευση φθάνει σε ποσοστό 50% του όγκου του ποτού, κάτι που αποφέρει μεγάλα κέρδη σε όσους εμπλέκονται στη νοθεία.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μεθανόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα αλκοολούχα ποτά όχι σκόπιμα, αλλά μέσω ακατάλληλης ζύμωσης ή απόσταξής τους. Μέχρι σήμερα η ανίχνευση της μεθανόλης γίνεται μέσω της χρωματογραφίας υγρού, μιας εργαστηριακής τεχνικής που διαχωρίζει και μετρά τις διαφορετικές χημικές ουσίες σε ένα υγρό μείγμα. Ομως, η εν λόγω μέθοδος είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.
Σύμφωνα με την «espresso», η καινούργια, φτηνή και πρακτική μέθοδος των Ελβετών βασίζεται σε έναν νέο αισθητήρα, που απορροφά τα αέρια του ποτού και τα αναλύει άμεσα. Στη συνέχεια στέλνει τα αποτελέσματα σε κινητό τηλέφωνο με μια ειδική εφαρμογή και αμέσως στην οθόνη εμφανίζεται προειδοποίηση για νόθευση, αν αυτή εντοπιστεί. Ο έλεγχος της συσκευής σε 89 αλκοολούχα ποτά έδειξε ότι λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια επί μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου