Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Αντίθετος στα αιολικά Ανηλίου και Περιστερίου



Την αντίθεσή του στην προοπτική, εφόσον ισχύουν οι αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ, για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή του Ανηλίου μέχρι τον Ασπροπόταμο Τρικάλων και 


μέχρι τα Γρεβενά και αντίστοιχα στην κορυφογραμμή του Περιστερίου, εξέφρασε ο Αλ. Καχριμάνης, με αφορμή την ένταση των τελευταίων ημερών ειδικά στο δήμο Μετσόβου.
Μετά την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νόμου, μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών ήρθαν στο προσκήνιο όχι μόνο οι αιτήσεις, για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων, αλλά και οι αδειοδοτήσεις από τη ΡΑΕ με τον δήμαρχο Μετσόβου Κων. Τζαφέα να επισημαίνει πως καμία σχετική ενημέρωση δεν έχει για τα έργα αυτά, ο δήμος Μετσόβου, ούτε και πρόκειται να συνηγορήσει.
Στο μέσον της εβδομάδας ήταν ο Σπ. Ριζόπουλος που με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις τοποθετήθηκε λέγοντας, πως δε μπορεί μόνον η ΡΑΕ να αποφασίζει για τις αδειοδοτήσεις και για τα μεγέθη των αιολικών πάρκων, αλλά θα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο και η τοπική κοινωνία.

Έτσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα αιολικά που σχεδιάζονται για τις περιοχές Ανηλίου και Περιστερίου αντίστοιχα, τονίζοντας πως δεν είναι αρνητικά διακείμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται για τις κατάλληλες περιοχές και όχι για περιοχές, στις οποίες καταβάλλεται ήδη προσπάθεια ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας.
Αφού σημείωσε, ότι πρόκειται για την «προσωπική του γνώμη» αφού θα κληθεί να συζητήσει το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα και να αποφασίσει, πρόσθεσε, ότι στην Ήπειρο και στις συγκεκριμένες περιοχές υλοποιείται ήδη ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για το χαρακτηρισμό και την πιστοποίηση των μονοπατιών (Ursa Trail και Epirus Trail) που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προοπτική κατασκευής τόσο μεγάλων έργων.
Εντύπωση προκαλεί δε, ότι για το αιολικό στο Περιστέρι, η αρχική μελέτη έκανε λόγο για έργο παραγωγής ενέργειας 27,2 MW, ενώ στην νέα μελέτη γίνεται λόγος για παραγωγή ενέργειας που φτάνει τα 88,5MW.
«Είναι έγκλημα να συζητάμε σήμερα για τέτοια έργα σε τέτοιες περιοχές. Στο Περιστέρι δεν επιτρέπεται καν η διάνοιξη μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση ιστών και πτερυγίων ύψους 80 μέτρων που για τη μεταφορά τους, χρειάζονται διανοίξεις δρόμων με στροφές πλάτους 15 μέτρων.
Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW.
Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια» είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.
Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη ΡΑΕ το 2011, ο περιφερειάρχης είπε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και Ασπροποτάμου Τρικάλων.
«Αυτές οι ενέργειες δε δείχνουν ανθρώπους που αγαπούν και σέβονται τον τόπο και το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές περιοχές που μπορούν να αξιοποιηθούν για τα αιολικά πάρκα, αλλά σε αυτές, δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου