Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Η προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π στο επίκεντρο της συνάντησης Περιφερειάρχη Ηπείρου και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.






Διεξοδική συζήτηση είχε σήμερα, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με την Υφυπουργόπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, για ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.






Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν είναι η εφαρμογή των  διατάξεωνγια την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων που πρόσφατα  ψηφίστηκανστη Βουλή και οι νέες που πρέπει να νομοθετηθούν για τους ελέγχους κλπ.


Μετά την ολοκλήρωσή της ο Περιφερειάρχης @  LMK9<N56B

9G5EOD<ABP σε δηλώσεις του – μεταξύ άλλων- τόνισε τα εξής:

«Το έχω πει και δημόσια ότι αυτό το Υπουργείο (Αγρ. Ανάπτυξης) σε αυτή την κυβέρνηση είναι η τελευταία ελπίδα ώστε να αλλάξουμε τα πάντα στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει τα πρέποντα. Η επιτυχία τους – το πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε – έγκειται σε δύο πράγματα.

Πρώτον οι διατάξεις για τα ΠΟΠ προϊόντα ψηφίστηκε από όλα τα

κόμματα, εκτός από το ΜΕΡΑ25. Αυτό δείχνει ότι (όλοι) έβλεπαν το πρόβλημα αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

Το δεύτερο, είναι ότι στην περιοχή μας έφτασαν αρκετές εταιρείες που μέχρι χθες δεν ήξεραν ότι έχει γάλα και η Ήπειρος και ψάχνουν για γάλα. Αυτό οφείλεται στο νόμο αυτό. Δεν θα εξετάσουμε τι έγινε στο παρελθόν, αλλά το σήμερα και το αύριο του τόπου».

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φ.
Αραμπατζή, αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του Νόμου για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ ως επίσης και στο  προγραμματισμότης Κυβέρνησης για την προστασία των παραγωγών που επλήγησαν από τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Βρισκόμαστε πραγματικά στην «καρδιά» της παραγωγικής
Ελλάδας, στην Ήπειρο, στα Γιάννενα. Και έχουμε την χαρά να συνομιλούμε με έναν άνθρωπο βαθύ γνώστη των θεμάτων του πρωτογενούς τομέα, τον κ. Καχριμάνη, με τον οποίο η συνεργασία μας είναι διαχρονική και αποτελεσματική. Ο οποίος συμβολίζει με
τα έργα και τις πρωτοβουλίες του την αξία του κόσμου του
μόχθου, της παραγωγής και της δημιουργίας. Σε αυτό τον κόσμο η ελληνική κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας είναι  διακηρυγμένηβούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του

Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα κατέληξε:

«Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος, κανένας μελισσοκόμος, κανένας αλιέας δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κρατική στήριξη, εάν επλήγη από τον κορωνοϊό. Είναι γνωστά τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση του εισοδήματος, τόσο σε επίπεδο εθνικών πόρων, όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε από τα δύο

Επιχειρησιακά< Προγράμματα. Θα γίνει η βέλτιστη δυνατή
αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Και μέσα από τα χρήματα που  θαλάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία όπως ξέρετε είναι πολλά για τη χώρα μας, θα δουλέψουμε ούτως ώστε πραγματικά να ανασυγκροτήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο πρωτογενής τομέας έχει αποφασιστικό ρόλο.

Και αν κάτι έδειξε η κρίση του κορωνοϊού, είναι ότι μέσα από αυτή την επιτυχία που κατορθώσαμε ως χώρα, θα είμαστε και η χώρα που θα παράγει τα πλέον ασφαλή, ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα και η χώρα με το ασφαλές τουριστικό αποτύπωμα. Θέλνα ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη. Η σχέση μας είναι διαχρονική.

Εγώ – αν μου επιτρέπετε – τον θεωρώ δάσκαλο για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Έναν άνθρωπο που αφουγκράζεται τον παλμό των ανθρώπων που εκπροσωπεί καιδίνει τις δικές του μάχες, στις οποίες να γνωρίζει ότι μας έχει συμπαραστάτες».

Η πορεία των ιχνηλατήσεων στην Παραμυθιά και τα μέτρα στα σύνορα, αντικείμενο της συνάντησης Περιφερειάρχη –
Αντιπροέδρου Ε.Ο.Δ.Υ.

Η εστία κρουσμάτων κορωνοϊού στην Παραμυθιά και το ζήτημα  των ελέγχων στις χερσαίες διαβάσεις της Ηπείρου, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης

με τον Αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ. κ. Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας κ. Αγνή Νάκου- Δασούλα.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ανέφερε πως οι ιχνηλατήσεις στην  Παραμυθιάσυνεχίζονται και βρίσκονται σε καλό επίπεδο,  τονίζονταςότι δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός στους κατοίκους.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ για τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια τόσο για τις ιχνηλατήσεις  των θετικών κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ήπειρο, είτε στο παρελθόν, είτε τελευταία στην Παραμυθιά, όσο και για τη συνδρομή της σε εξοπλισμό και υλικά προς τις Δημόσιες Δομές

Υγείας. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη καλύτερης ενεργοποίησης και διασύνδεσης των Διευθύνσεων Υγείας των Περιφερειών της χώρας σε ζητήματα που αφορούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Για τις εισόδους της χώρας, που βρίσκονται εντός των
γεωγραφικών ορίων της Ηπείρου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, έντονος προβληματισμός όμως εκφράστηκε για τις τρεις συνοριακές διαβάσεις σε Κακαβιά, Μαυρομάτι και Μέρτζανη,στις οποίες εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ για την προμήθεια εκ μέρους της Περιφέρειας καμπίνων ελέγχου και απολύμανσης, οι οποίες ζήτησε να πλαισιωθούν με κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ. εξήγησε πως αρχικά δόθηκε
βαρύτητα στους ελέγχους στα αεροδρόμια, για να προσθέσει ότι έγινε πλέον κοινωνός για τα ζητήματα που υπάρχουν με τις χερσαίες διαβάσεις, για τα οποία πρέπει να υπάρξει συνεργασία Υπουργείων, Περιφέρειας και ΕΟΔΥ.

Έγκριση σχεδίου σύμβασης για την «Κατασκευή τμημάτων δικτύου ομβρίων Δήμου Αρταίων»

Τη θετική γνώμη της προς τη ΔΕΥΑ Άρτας διατυπώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης για το έργο «Κατασκευή τμημάτων του δικτύου ομβρίων Δήμου Αρταίων», προϋπολογισμού 1.176.364,82 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου