Γιατί είναι κλειστές δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας την Τρίτη 21 Ιουνίου;
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι Εθνικής τράπεζας και Πειραιώς, γι΄ αυτό και έχουμε κλειστές τράπεζες.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.
Τα σωματεία των εργαζομένων σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς απορρίπτουν τις έως τώρα προτάσεις των διοικήσεων για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων διεκδικώντας μεγαλύτερες αυξήσεις και προστασία απασχόλησης.
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν οι διοικήσεις τους δεν προσέλθουν σε διάλογο για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και δεν δεσμευτούν για την διατήρηση και προστασία των υπαρχόντων θέσεων.
Και οι δυο σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε τρεις συναντήσεις, ωστόσο οι προτάσεις των διοικήσεων των τραπεζών της Εθνικής και της Πειραιώς απέχουν από τις διεκδικήσεις των συλλόγων των εργαζομένων.
Το στοίχημα για τα σωματεία είναι η υψηλή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, καθώς πέρα από τις αμοιβές, υπάρχει σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με κυρίαρχα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που δεν είναι πάντα και… τόσο «εθελουσία», όπως καταγγέλλουν.
Με ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ καλεί τις διοικήσεις να μετατρέψουν τα θετικά λόγια σε έμπρακτη στήριξη των εργαζομένων, μέσα από την υπογραφή ικανοποιητικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) κάνει λόγο για «προκλητική στάση της διοίκησης» τονίζοντας ότι η 24ωρη απεργία είναι προειδοποιητική και προαναγγέλλει ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων.
Ο ΣΥΕΤΕ καταγγέλλει συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και πίεση που ξεπερνάει το όρια, τόσο στο δίκτυο όσο και στη διοίκηση, στοχοθεσία στο δίκτυο που «έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και δημιουργεί εξοντωτικές συνθήκες στα καταστήματα».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), που άνοιξε πρώτος τον χορό των κινητοποιήσεων, δηλώνει την αντίθεσή του στο business plan 2022-2025 «που εκπαραθυρώνει στον σχεδιασμό του τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», ζητάει τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου» και καταγγέλλει «τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού».
Και οι δύο σύλλογοι επικαλούνται τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με αυτόν της Εθνικής να υπογραμμίζει ότι τα κέρδη της τράπεζας για το 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022 «οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να εργάζονται με αυταπάρνηση για να έχει η τράπεζα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον».
Πάντως, η πρωτοβουλία του δεύτερου μεγαλύτερου σωματείου της Τράπεζας Πειραιώς, του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), να καταθέσει στη διοίκηση της τράπεζας επίσημο αίτημα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής, αιφνιδίασε όχι μόνο την διοίκηση, καθώς αποτελεί αντιπρόταση στο business plan 2022-2025, αλλά και την ΟΤΟΕ καθώς έθεσε ένα κατ’ αρχάς πλαίσιο συζήτησης για τετραήμερη εργασία στον κλάδο.
fimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου