Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Βουλγαρίας, που φαίνεται να εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση, αφού η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Την... πρόταση μομφής, που κατέθεσε το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.
Μια απ' τις πηγές διχόνοιας στον κυβερνητικό συνασπισμό υπήρξε το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πετκόφ έχει ασκήσει πιέσεις για την επίλυση της διμερούς διαμάχης, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της διεύρυνσής της στα Δυτικά Βαλκάνια για να αποτρέψει τη Μόσχα από το να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.
Η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει την προσπάθεια ένταξης της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, και μαζί της έμμεσα, και της Αλβανίας. Η βουλγαρική κυβέρνηση επέμενε ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει επισήμως ότι η γλώσσα της έχει βουλγαρικές ρίζες, αναγνωρίζει στο σύνταγμά της μια βουλγαρική μειονότητα και καταργεί τη «ρητορική μίσους» κατά της Βουλγαρίας. Η Βόρεια Μακεδονία έχει πει ότι η ταυτότητα και η γλώσσα της δεν είναι θέματα ανοιχτά για συζήτηση.
Η Βόρεια Μακεδονία έχει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ για 17 χρόνια και έλαβε το πράσινο φως το 2020 για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, αν και δεν ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η καθυστέρηση «έχει πλήξει» το έθνος.
Έτσι, η καταψήφιση της κυβερνησης υπό τον Πετκόφ είναι πιθανό να φέρει εμπόδια στη διεύρυνση της Ε.Ε., ενώ σημειώνεται παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Δείχνει Ρωσία ο πρωθυπουργός
Ο Πέτκοφ επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα στη Βουλή στη Ρωσία και στην πανίσχυρη μαφία που υπάρχει στη χώρα του.
«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς μαριονέτες, χωρίς μαφία — μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε στη Βουλή.
Δίνοντας μια λίστα με τα άτομα που συνέβαλαν στην πτώση της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ κατονόμασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε την επιρροή της στην απομάκρυνσή του μέσω βουλευτών από το ακροδεξιό κόμμα Revival.
Ο φιλελεύθερος πολιτικός, πτυχιούχος του Χάρβαρντ, ήταν στην εξουσία μόλις έξι μήνες. Κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να πατάξει την διαφθορά έπειτα από μία δεκαετία πρωθυπουργίας του Μπορίσοφ.
Όμως, ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, που σχηματίσθηκε τον Δεκέμβριο, δεν άργησε να παρουσιάσει τις πρώτες ρωγμές: στις αρχές του Ιουνίου έχασε την υποστήριξη του αντισυστημικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITP).
Στην αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπορίσοφ έσπευσε να εκμεταλλευθεί την νέα πραγματικότητα και κατέθεσε πρόταση μομφής με πρόσχημα «την αποτυχία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», σε ένα περιβάλλον εκτόξευσης του πληθωρισμού.
Τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα έχει διαβουλεύσεις με κοινοβουλευτικά κόμματα που μπορούν να προσπαθήσουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση πλειοψηφίας. Εάν αυτό αποτύχει, θα μπορούσε να εγκαταστήσει ένα υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο πριν προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, σε αυτό που θα ήταν η τέταρτη τέτοια ψηφοφορία της χώρας σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
Διχόνοια
Ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός ανήλθε στην εξουσία με την ελπίδα «να μετατρέψει την Βουλγαρία σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα», αλλά ο πόλεμος την Ουκρανία ανέτρεψε την ατζέντα.
Παρά την ισχυρή εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, η Σόφια δεν υποχώρησε στην απαίτηση του Κρεμλίνου να ανοιχθεί λογαριασμός σε ρούβλια για τις πληρωμές του φυσικού αερίου και βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την διακοπή της τροφοδοσίας.
Αυτό το πρωτοφανές γεγονός έπαιξε ρόλο κλειδί στην σημερινή κρίση, πιστεύει ο Ογκνιάν Μίντσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της Μόσχας.
«Οι Βούλγαροι ολιγάρχες που έπαιρναν προμήθειες» βρέθηκαν να χάνουν εισοδήματα, «γεγονός που όξυνε τις εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και τους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους».
«Η ρωσική ανάμειξη είναι σημαντική στην Βουλγαρία και πλήττει πολλούς τομείς», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Γιαβόρ Σιντέροφ, αναφερόμενος «σε αδιάκοπες απόπειρες αποσταθεροποίησης μέσω της διασποράς πλαστών πληροφοριών».
Αλλά και ένα ακόμη θέμα έσπειρε την διχόνοια: η αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Στην βουλγαρική κυβέρνηση, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ, αλλά οι σοσιαλιστές απέρριψαν κατηγορηματικά τα αιτήματα του Κιέβου.
fonaklas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου