Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Πρόωρες εκλογές: Πήραν «φωτιά» τα σενάρια - Ποιες Κυριακές έχουν μπει στο «κάδρο»



Οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου και η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου είναι οι ημερομηνίες που συζητούν ως επικρατέστερες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα πολιτικά πηγαδάκια - Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να επιδιώκει εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ως μία ακόμα ψηφίδα στα πυκνά σημάδια του τελευταίου διαστήματος που τροφοδοτούν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εξελήφθη η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στην επιζήμια για τη χώρα παράμετρο του κινδύνου της παρατεταμένης τοξικότητας του πολιτικού κλίματος που μπορεί να ναρκοθετήσει όσα χτίστηκαν και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας που διατύπωσε έναντι της κατηγορηματικής βεβαιότητας που εξέπεμπε για εκλογές την Άνοιξη του 2023, κινώντας υποψίες ότι πλέον κάνει δεύτερες σκέψεις.

Οι ημερομηνίες που συζητούνται περισσότερο

Αυτά τα «αλλά» που προστίθενται τελευταία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εξίσωση έχουν θέσει τα επιτελεία των κομμάτων σε θέσεις μάχης και άπαντες επιδίδονται πλέον στο «μάντεψε ποια Κυριακή» του φθινοπώρου θα στηθούν οι πρόωρες κάλπες, προεξοφλώντας ότι αυτό θα συμβεί. Η συζήτηση έχει φουντώσει πια και μεταξύ γαλάζιων βουλευτών και υπουργών, που βλέπουν πως όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να ολοκληρωθεί θεσμικά η κυβερνητική θητεία οι πραγματικές συνθήκες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αναθεώρηση αυτής της επιδίωξης. Κάποιοι λίγοι εξάλλου μιλούν και ευθέως για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η, δε, πόλωση στο πολιτικό σκηνικό όσο κι αν την ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε εκλογές εδώ και τώρα ανεβάζοντας ήδη τους τόνους της αντιπαράθεσης. Εξ ού και όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται πλέον ανοιχτά εντατικοποιώντας τη μάχη του σταυρού.


Οι βασικές ημερομηνίες που έχουν μπει εμφατικά στο «κάδρο» και συζητιούνται έντονα ως επικρατέστερες στα πολιτικά πηγαδάκια είναι τρεις. Οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου, 18 ή 25 και η 2α Οκτωβρίου. Όλες δηλαδή οι ημερομηνίες στο καλεντάρι σηματοδοτούν προκήρυξή τους πριν από τη ΔΕΘ, η οποία θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έντονο προεκλογικό άρωμα. Ενώ με σχεδόν βέβαιες τις διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να διεξαχθεί το νωρίτερο 23 ημέρες μετά την πρώτη.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν να μιλούν για απολύτως ειλικρινή πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαντλήσει την 4ετία. Γι’ αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προγραμματίστηκε το κυβερνητικό έργο για το 2023. Όλοι όμως αναγνωρίζουν ότι μία σειρά παραγόντων είναι αυτή που θα κρίνει τις οριστικές αποφάσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τη ζυγαριά υπέρ των πρόωρων εκλογών μπορεί να γύρει ένα καλοκαίρι χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού μεγέθους, τα έσοδα από τον τουρισμό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος κάθε ρεκόρ, αλλά και η «νάρκη» ενός δύσκολου χειμώνα με συνέχιση του ράλι των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Ενισχυτικά θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει και το θετικό κυβερνητικό αποτύπωμα που θα οικοδομήσει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο και η ανακούφιση που θα έχουν δει πια στην τσέπη τους τα νοικοκυριά από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα σε συνδυασμό με την έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο. Με αυτά τα δύο στοιχεία η κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει ακόμα πιο έντονα το διακύβευμα της μη διαταραχής της σταθερής πορείας της ελληνικής οικονομίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των εξωγενών κρίσεων.

Ο κίνδυνος «ακυβερνησία»

Κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως για την ημερομηνία που θα τοποθετήσει εντέλει τις εκλογές, θα διαδραματίσει ο κίνδυνος ακυβερνησίας που έχει επισημάνει πολλάκις από το σύστημα απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί με δεδομένη (με τα έως τώρα δεδομένα) την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μέχρι τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής θα πρέπει να μεσολαβήσουν 4 ακόμα εβδομάδες (μία για τις διερευνητικές εντολές και 3 της προεκλογικής περιόδου). Ο κίνδυνος έγκειται στο να απαιτηθεί στο μεσοδιάστημα κάποια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση για τη χώρα, την οποία δεν θα μπορεί να λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση κι αυτή την ευθύνη θα τη σταθμίσει πολύ σοβαρά ο Πρωθυπουργός μέσα σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Το αφήγημα Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες

Ανεξαρτήτως πάντως του χρόνου που θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές ο Πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει ήδη το κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο κινείται στην ανάγκη σταθερότητας της χώρας με μια ισχυρή κυβέρνηση ώστε να μη διακυβευτούν όσα επετεύχθησαν με κόπο, να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της οικονομίας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων. Θα επιμείνει, δε, στην ανάγκη αποφυγή της τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο που δηλητηριάζει την κοινωνία εξαπολύοντας βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα θέσει επί τάπητος και τη σύγκριση του κυβερνητικού έργου σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του συνέντευξη στο capital.gr ο Πρωθυπουργός, οδηγώντας σε ερμηνείες για παράθυρο πρόωρων εκλογών.


Πηγή: eurokinissi, shutterstock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου