Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Βάζουν χέρι στο Μετοχικό Ταμείο!


Ο Τσακλόγλου άρχισε να βρίζει και να σκίζει χαρτιά, όταν ρωτήθηκε ποια εταιρία θα διαχειριστεί την περιουσία...

Επεισοδιακή ήταν η συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Α∆Ε∆Υ και των εργαζομένων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Ο καλλιεργών επί σειρά ετών το προφίλ μειλίχιου τεχνοκράτη Πάνος Τσακλόγλου, μη έχοντας σοβαρά επιχειρήματα να επιδείξει για να δικαιολογήσει την επιχειρούμενη κλοπή της τεράστιας περιουσίας του Ταμείου, άρχισε να ωρύεται, να χτυπά το χέρι στο τραπέζι και να… σκίζει τα χαρτιά με τις σημειώσεις του.

Την οργή του καθηγητή υφυπουργού προκάλεσε το απλό ερώτημα «ποια είναι η εταιρία η οποία μετά την ψήφιση του νόμου θα διαχειρίζεται την περιουσία του ΜΤΠΥ και με ποια διαδικασία διορίστηκαν οι άριστοι που τη διοικούν;»

Στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις (άρθρα 30-35) που έχουν στόχο να υφαρπάξουν το Μετοχικό Ταμείο από τους… μετόχους του, δηλαδή 300.000 εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους και άλλους 300.000 συνταξιούχους, χήρες, ορφανά και ανάπηρα τέκνα.

Το ΜΤΠΥ ιδρύθηκε το 1867 και ουδέποτε συνεισέφερε σε αυτό το ελληνικό κράτος. ∆ιαθέτει σήμερα κινητή περιουσία 440.000.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 40.000 τ.μ., που αποφέρουν 5.200.000 ευρώ ετησίως στο ταμείο. Σημειώνεται δε ότι στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ανήκουν ακόμη και το κτίριο που στεγάζει τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην πλατεία Συντάγματος, και το κτίριο που στεγάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επί της Πανεπιστημίου και Κοραή. Επίσης, ιδιοκτησίας του είναι το Μέγαρο ∆εληγιώργη, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ΜΤΠΥ, στη γωνία Αθηνάς και Λυκούργου, και άλλα.

Με τις επιχειρούμενες αλλαγές, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυξάνονται από εφτά σε εννιά, ώστε να αποκτήσει η κυβέρνηση πλειοψηφία σε αυτό, και συστήνεται θέση διοικητή, ο οποίος δεν θα είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Επιπλέον, ο νέος διοικητής θα έχει τη δυνατότητα εκχώρησης του συνόλου της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας του ταμείου σε Ανώνυμη Εταιρία, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Ομως, εκ του νόμου η εταιρία αυτή δεν θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τα μέλη του ΜΤΠΥ, καθώς δεν θα είναι μέτοχοι σε αυτήν! Επομένως, η περιουσία-φιλέτο του ταμείου γίνεται βορά σε μία εταιρία η οποία δεν θα λογοδοτεί στους ιδιοκτήτες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επεισοδιακή συνάντηση ο κ. Τσακλόγλου έκανε λόγο για «ανταλλαγή απόψεων» με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όχι βέβαια για φωνές και… υστερίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου