Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Η μάρκα Balenciaga ζήτησε συγγνώμη για μια φωτογράφιση που παρέμπεμπε σε παιδοφιλία μετά απο τον σάλο που δημιούργησε!





Η μάρκα μόδας Balenciaga αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά το σάλο που δημιούργησε μια φωτογράφιση που παρουσίαζε τραυματισμένα παιδιά να κρατούν αρκουδάκια ντυμένα σαν σκλάβοι με εξοπλισμό BDSM, αλλά και ένα έγγραφο που σχετίζεται με υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πιο ύπουλη ήταν η τοποθέτηση αυτής της απόφασης του δικαστηρίου που δείχνει τα δικαστικά έγγραφα σχετικά με το Ashcroft v Free Speech Coalition, μια υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2002 των Η.Π.Α. η οποία κατέρριψε δύο γενικές διατάξεις του νόμου για την πρόληψη της παιδικής πορνογραφίας του 1996, επειδή θεωρήθηκε πως έρχεται κόντρα με “την ελευθερία έκφρασης”. Αυτό υποδηλώνει χωρίς αμφιβολίες πως η φωτογράφιση προωθούσε την παδική πορνογραφία.




Οι χρήστες του διαδικτύου εντόπισαν το έγγραφο και η εταιρία δέχτηκε πολλά κριτικά σχόλια με αποτέλεσμα να κατεβάσει την καμπάνια και να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη.


Σε μια ανάρτηση στο Instagram, η Balenciaga έγραψε: «Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να προκάλεσε η εκστρατεία μας. Οι βελούδινες τσάντες αρκούδων μας δεν θα έπρεπε να παρουσιάζονται με παιδιά σε αυτήν την καμπάνια. Καταργήσαμε αμέσως την καμπάνια από όλες τις πλατφόρμες.»

«Ζητούμε συγγνώμη και για την εμφάνιση ανησυχητικών εγγράφων στην καμπάνια μας», δήλωσε η εταιρεία. “Λαμβάνουμε αυτό το θέμα πολύ σοβαρά και λαμβάνουμε νομικά μέτρα κατά των μελών που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του σετ και τη συμπερίληψη μη εγκεκριμένων αντικειμένων για τη φωτογράφιση της καμπάνιας μας για την Άνοιξη του ’23.”



Οι ελεγκτές δεδομένων και τα κύρια μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν να υπερασπιστούν την πολυτελή μάρκα, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο δεν είναι παρά μια ακόμα «παράλογη θεωρία συνωμοσίας».

Πόσο ειλικρινής όμως είναι η Balenciaga όταν δηλώνει άγνοια;

Η εικόνα ξέρουμε ότι είναι το παν για τις πολυτελείς μάρκες μόδας. Οι διαφημιστικές καμπάνιες είναι περιλαμβάνουν μήνες εργασίας, χιλιάδες άτομα και εκατομμύρια δολάρια σε προϋπολογισμούς. Πρέπει πραγματικά να πιστεύουμε ότι ο Balenciaga δεν ήξερε τι έβγαζε στον κόσμο; Όπως θα δούμε παρακάτω μάλλον όχι… γιατί δεν είναι η πρώτη φορά.

Γιατί όσο πιο βαθιά βουτάς σε αυτό το σκάνδαλο, τόσο χειρότερο γίνεται.

Η Balenciaga είχε αποχωρήσει πρόσφατα από το Twitter, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Έλον Μασκ, με τους επικριτές να επισημαίνουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί από την καταστολή της πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης παιδιών.

Ας ανατρέξουμε στον ισχυρισμό της Balenciaga ότι δεν γνώριζαν τον ανησυχητικό χαρακτήρα της εκστρατείας και κινούν νομικά μέτρα εναντίον των υπευθύνων, θα παρατηρήσουμε πως αυτό είναι απλά ακόμα ένα ψέμα…

Ο φωτογράφος μόδας που προσέλαβε η Balenciaga για τη συλλογή ισχυρίστηκε ότι τον κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο ρίχνοντας σε αυτόν όλη την ευθύνη. Σύμφωνα με τον φωτογράφο Gabriele Galimberti, η φωτογράφιση μόδας προοριζόταν να βασιστεί στο θέμα της προσφοράς και λήψης δώρων, αντλώντας έμπνευση από τη σειρά φωτογραφιών του “toy story”. Ωστόσο, η Balenciaga παρενέβη και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί παιδικά μοντέλα σε σεξουαλικές πόζες, σκηνικά παιδικής πορνογραφίας και αναφορές στην παιδεραστία, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Με άλλα λόγια, ο Galimberti ισχυρίζεται ότι ο Balenciaga θέλει να ρίξει όλες τις ευθύνες πάνω του, ενώ η ίδια η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία της φωτογράφισης που παρέμπε σε παιδική πορνογραφία.



Αλλά ένα πρόσφατο tweet του 2022 από τον Galimberti, τον δείχνει να ζητά να μάθει γιατί περιορίζεται η παιδική πορνογραφία και όχι τα όπλα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητά του.



Το επιχείρημα ότι το σκάνδαλο αντιπροσωπεύει κάτι σάπιο μέσα στην Balenciaga ενισχύεται και από άλλα στοιχεία.
Τα κρυφά μηνύματα της της Balenciaga

Όπως τόνισε ένας χρήστης του Twitter, σε μια ξεχωριστή φωτογράφηση της Balenciaga, ένα βιβλίο του Michael Borremans εμφανίζεται στο γραφείο δίπλα σε ένα μοντέλο. Ο Borremans είναι Βέλγος καλλιτέχνης με εμμονή με τις παιδικές θυσίες, τον κανιβαλισμό και τη παιδεραστία, και είναι πολύ δημοφιλής στην υψηλή κοινωνία.

Άλλοι χρήστες βρήκαν τους πίνακες του Borremans απεικονίζουν γυμνά παιδιά που φαίνεται να έχουν τραυματιστεί ή να εμπλέκονται σε κάποιου είδους καταχρηστικό περιβάλλον.



Τα έργα τέχνης του Borreman είναι ανατριχιαστικά, αλλά όσοι έχουν δώσει προσοχή στα γούστα της ελίτ θα έχουν αναδρομές στην τέχνη που βρίσκεται στα σπίτια των αδελφών Podesta.


Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελίτ θέλει να χρησιμοποιεί σημάδια και σύμβολα για να επιδεικνύουν τη διαφθορά τους στον κόσμο και την άποψη τους για τους απλούς ανθρώπους που δεν θεωρούν τίποτα περισσότερο από «άχρηστους φαγάδες».

Η καμπάνια του Balenciaga είναι γεμάτη με κρυφά μηνύματα αυτού του είδους. Για παράδειγμα, σε μια από τις φωτογραφίες της καμπάνιας η Balenciaga γράφεται ως BAALenciaga…



Ο Βάαλ ήταν αρχαίος Χαναανίτης θεός, στον οποίο θυσιάζονταν παιδιά. Ένας από τους τίτλους του ήταν «Βάαλ-ζεβούλ», ή Άρχοντας των Μυγών.



Η Balenciaga ήξερε ακριβώς τι έκανε. Απλώς δεν είναι δυνατόν να ξεγελάστηκε μια από τις πιο εκλεπτυσμένες παγκόσμιες μάρκες υψηλής μόδας. Το κοινό ευτυχώς δεν δέχεται ακόμα τέτοια μηνύματα και οι εταιρίες αναγκασμένες να ζητάνε συγνώμη για τα δήθεν ακούσια παραπτώματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου