Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Στοχευμένες μειώσεις στα δημοτικά τέλη πρότεινε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»



Τη δική της πρόταση με στοχευμένες μειώσεις δημοτικών τελών στην τοπικές ενότητες Σταυρακίου, Μαρμάρων και Νεοχωρόπουλου κατέθεσε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών του έτους 2023.

Όπως τόνισε ο εισηγητής της παράταξης, Θωμάς Γιωτίτσας, οι μειώσεις που προτείνονται είναι ικανές να ανακουφίσουν τους δημότες των περιοχών αυτών με ένα κόστος για το δήμο 188.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή, ήταν η μείωση των τελών για τις οικίες να είναι από 1,22 στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα καταστήματα από 3,31 στο 2,3 ευρώ.

Στο πολιτικό προκείμενο της συζήτησης για τα δημοτικά τέλη, ο κ. Γιωτίτσας τόνισε ότι τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της «Νέας Εποχής» όλες οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά έχουν διαψευστεί πλήρως.

«Όταν αναλάβατε το δήμο η πρώτη σας ενέργεια ήταν οργανώσετε μια εκδήλωση στα παλιά σφαγεία με τίτλο «χρώματα και αρώματα κάτω από το φως του φεγγαριού» για να γιορτάσετε τη νέα εποχή που θα φέρνατε στο δήμο. 3,5 χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο του σκοταδιού των γειτονιών της πόλης από την πλήρη ανικανότητα να έχετε μια σοβαρή πρόταση αναβάθμισης του οδοφωτισμού», είπε αρχικά ο κ. Γιωτίτσας για να προσθέσει: «Δεν μπορεί να είστε υπερήφανοι που καταργήσατε τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων led και να φτάνουμε σήμερα σε παραδοχές από τον κ. Βάββα ότι το 1% έκπτωση δεν είναι ικανοποιητικό και από τον κ. Αρλέτο ότι ο δήμος με την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με την περιφέρεια έχει παραχωρήσει πλήρως το έργο σε αυτή».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Γιωτίτσας αναρωτήθηκε τα παρακάτω:

-Έγινε καμία αναδιοργάνωση υπηρεσιών, όπως υποσχεθήκατε;

-Έχουμε αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης;

-Μειώθηκε το κόστος των καυσίμων των απορριμματοφόρων φροντίζοντας ως δημοτική αρχή να λειτουργήσει ο ΣΜΑ στην Μπάφρα;

-Γιατί υποσκάπτετε ένα φορέα των δήμων, τον ΦΟΔΣΑ, λειτουργώντας ως υποχείριο της Περιφέρειας;

-Προχωρήσατε σε κάποιο έργο για τον οδοφωτισμό;

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την συνεχιζόμενη τακτική των απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένη εταιρία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, το κόστος της οποίας έφτασε τα 3,2 εκ. ευρώ, μόνο και μόνο για να παραδεχτεί ο ίδιος ο δήμαρχος ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις της δημοτικής αρχής στην καθαριότητα.

Σε ότι αφορά τη μόνιμη δικαιολογία της δημοτικής αρχής για το αυξημένο ενεργειακό κόστος ο κ. Γιωτίτσας θύμισε ότι το 2016 το κόστος ηλεκτροφωτισμού στο δήμο ανήλθε στα 2,9 εκ. ευρώ και περιορίστηκε στα 2,2 εκ. το 2019 χάρη σε στοχευμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».

«Σήμερα το κόστος αυτό είναι 2,7 εκ. ευρώ κι άρα δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην μειώσετε τα τέλη. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να καλύψετε το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει, χρησιμοποιώντας τις έκτακτες επιχορηγήσεις του κράτους λόγω covid-19 στερεί τους πόρους αυτούς από τους δημότες.

Αν είχατε κάνει 5 πράγματα χωρίς να καταστρέψετε ότι έχτισε η προηγούμενη δημοτική αρχή θα μπορούσατε να τα κατευθύνετε αλλού τα χρήματα αυτά προς όφελος των γιαννιωτών», κατέληξε ο κ. Γιωτίτσας.



Ο Θ. Μπέγκας

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, διευκρίνισε ότι η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», εφόσον η πρότασή της δεν έγινε αποδεκτή, θα ψηφίσει «λευκό» και τόνισε τα ακόλουθα:

«Ως δημοτική αρχή είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led σε όλο το δήμο, δομημένο σε τρεις φάσεις, με συνειδητή επιλογή χρηματοδότησης από τον κουμπαρά των αναταποδοτικών τελών σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ και ένα μέρος από δάνειο ή την εξοικονόμηση που θα προέκυπτε.

Σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την οδού Νιάρχου, την ενσωματώσαμε στο ΒΑΑ αφού βρέθηκε επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παραδώσαμε κανένα έργο του δήμου στην Περιφέρεια, το υποδεχτήκαμε στο ΒΑΑ.

Για τον ΦΟΔΣΑ το μόνο που έχω να πω είναι ότι ευτυχώς υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που υπερασπίζονται το δήμο μας συμμετέχοντας στο διοικητικό του συμβούλιο. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι απέχουν. Ο ΦΟΔΣΑ δεν χρέωσε ούτε ένα ευρώ παραπώ στους γιαννιώτες.

Τέλος να θυμίσω ότι η σημερινή αρχή δεν είναι η μόνη που έκανε μείωση στα δημοτικά τέλη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου