Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Το νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος: Οι καταναλωτές θα πληρώνουν οι ίδιοι τις επιδοτήσεις! Η κυβέρνηση το εμφανίζει ως «στήριξη στους πολίτες»




Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει μία νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως προμηθευτή μέσω της αύξησης της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) κατά 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα!

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, το ποσό που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Δηλαδή από εκεί η κυβέρνηση θα καλύπτει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος!

Με δικά μας λεφτά, πλέον με άμεσο τρόπο θα μας… επιδοτούν.

Στην ουσία πρόκειται για νέο χαράτσι, το οποίο επιβάλλεται στην πιο ακατάλληλη εποχή. Η σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες και πλέον τίθεται σε εφαρμογή.


Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, μπορεί να αναπροσαρμόζει από την 1η Νοεμβρίου τις χρεώσεις ΥΚΩ εκδίδοντας σχετική απόφαση.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω για την πλειονότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, μεταφέροντας συνολικά στους καταναλωτές μια πρόσθετη επιβάρυνση που υπολογίζεται γύρω στα 300.000.000 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται βέβαια ότι στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές κάθε μήνα υπάρχει ήδη η χρέωση ΥΚΩ, μέσω της οποίας συγκεντρώνονταν έως τώρα πόροι για το κοινωνικό τιμολόγιο και το πρόσθετο κόστος των νησιών, στα οποία η παραγωγή ρεύματος γίνεται με την καύση μαζούτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου