Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Βορίδης: Θα παραιτηθώ αν υπάρξει κομματική πειθαρχία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – «Είναι ζήτημα συνείδησης»
Την πρόθεσή του να παραιτηθεί εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους υπουργούς στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας στο OPEN τόνισε.. ότι «δεν έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός τον συγκεκριμένο χρόνο εκδήλωσης της εν λόγω πρωτοβουλίας, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτά που έχω πει. Ισχύουν οι θέσεις μου. Όποτε το κρίνει και το αποφασίσει ο πρωθυπουργός θα ανοίξει αυτή η συζήτηση».

Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος και στα δύο (γάμος – υιοθεσία). «Όταν είσαι αντίθετος στο γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία», ανέφερε θυμίζοντας ταυτοχρόνως πως είναι ήδη σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης.

Προσέθεσε, όμως, ένα ακόμη επιχείρημα στη συζήτηση: «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός, ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως στα ζητήματα της οικογένειας. Και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και την εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό, τι θέλει να αποφασίσει».


Ταυτοχρόνως μίλησε και για την επιλογή του πρωθυπουργού «να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφρασθούν κατά συνείδηση», χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Ενώ για τους υπουργούς, ειδικότερα, απάντησε:


«Δεν το ξέρω, από ό, τι καταλαβαίνω, (σ.σ. θα ισχύσει) και στους υπουργούς». Διευκρίνισε πάντως ότι «στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν μου πει κάποιος, “θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό”, δεν μπορώ να το κάνω»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου