Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Δωδεκάωρα και απλήρωτες υπερωρίες στα καταστήματα για… την Black Friday
Έντονη κινητικότητα στα καταστήματα… Και όχι μόνο από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς οι φωνές των εργαζομένων πληθαίνουν!

Ειδικότερα, ελέγχους για την τήρηση του ωραρίου των εργαζόμενων και για τις αδήλωτες – απλήρωτες υπερωρίες ζητάει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ενόψει του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Ο θεσμός της “Black Friday“, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία διάρκεια, σε συνδυασμό με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων και τη λειτουργία τους, για την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τις 3 Κυριακές στο τέλος του έτους, οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους».

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι τόσο η ομοσπονδία όσο και τα σωματεία-μέλη της, δέχονται καταγγελίες ότι «οι εμποροϋπάλληλοι στην πράξη και λόγω της περιόδου αναγκάζονται να εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια που προσεγγίζουν τις 11-12 ώρες δουλειάς ημερησίως, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αδήλωτα στο ΕΡΓΑΝΗ και φυσικά οι όποιες υπερωρίες είναι απλήρωτες».

Η ομοσπονδία υποστηρίζει ότι «η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το διευρυμένο ωράριο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, εντός της οποίας (αρχής γενομένης από τις 24 Νοεμβρίου) τα καταστήματα θα λειτουργήσουν τις 4 από τις 6 τελευταίες Κυριακές του έτους και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εξουθένωση των εργαζομένων, η οποία δε συνοδεύεται από ρεπό, λόγω της 5ωρης εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, πάγια είναι η τακτική των επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές να δηλώνουν τους εργαζόμενους με 5ωρη εργασία, καθώς σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία τους επιτρέπει να μην χορηγούν πρόσθετη ημέρα ανάπαυσης (ρεπό)».

Η ΟΙΥΕ θα πάρει πρωτοβουλία για τα εξής αιτήματά της:

*Περιορισμό της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις εορτές.

*Υποχρεωτική χορήγηση πρόσθετου ρεπό για όσους απασχολούνται τις Κυριακές.

* Εκτεταμένους προληπτικούς ελέγχους σε όλη την αγορά για την αυστηρή τήρηση του 8ωρου των εργαζομένων, δραστική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της απλήρωτης υπερωρίας, αυστηρά πρόστιμα για τις παραβιάσεις εκ μέρους των εργοδοτών των διατάξεων περί ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στην ΟΙΥΕ και τα σωματεία τις εργοδοτικές παραβιάσεις του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου